Plus

Frank's Smoke House (6)

Het nagelnieuwe restaurant van Frank's Smoke House is huiselijk en sympathiek, maar de hoofdgerechten vallen tegen en ook de bediening mag strakker.

Hiske Versprille
De teleurstelling overheerst, hoe sympathiek we Frank's Smoke House ook vinden Beeld Mats van Soolingen
De teleurstelling overheerst, hoe sympathiek we Frank's Smoke House ook vindenBeeld Mats van Soolingen

Frank's Smoke House mag een begrip in de stad heten: aan de Oostenburgergracht maakt Frank Heyn al jaren de beste gerookte vis, vlees en kaas.

Maar de Amerikaanse Amsterdammer kreeg de stad ook aan de hoogste kwaliteit zalm uit Alaska, pastrami en biologische gevulde kalkoen. En dat vanuit een petieterig winkeltje voorin de rokerij, waar het - uiteraard - altijd vreselijk lekker ruikt.

Frankfans
Ik krijg altijd trek als ik er langsfiets. In de nieuwbouw even verderop was ruimte voor een flinke horecaonderneming, en Heyn sprong, met zijn kokende zoon en met hulp van een grootschalige crowdfunding onder de vele Frankfans, in het gat.

Het ziet er nog glimmend en splinternieuw uit: voorin de deli met gerookte waren, oesters en broodjes, dan een bargedeelte en achterin is het restaurant. De rokerij bleef op de oude plek.

Het interieur is lichtkneuterig op een frisse, gezellige manier, met gipskruid op de tafels en borden met een randje. De open keuken zit in een soort rookkeetje van geblakerd hout. De sfeer is ontspannen en prettig.

De twee dames die ons bedienen zijn betrokken en hartelijk, maar missen wat ervaring: borden en glazen blijven te lang staan, bestellingen worden niet goed doorgegeven; onduidelijk is of het voorgerecht van het menu à la carte mag worden besteld, en dat voorgerecht komt dan pas opdagen na het tussengerecht.

Vlot trekken
Op vragen over de gerechten (bij diverse klopt het garnituur niet met de kaart) wordt licht vertwijfeld of helemaal niet gereageerd. Nu ben ik van de school dat fouten maken mag, als je maar lief bent. Maar we krijgen het idee dat een door de wol geverfde bedrijfsleider aan de voorkant de boel gemakkelijk vlot zou kunnen trekken.

Er is een aantal gemengde bordjes met rookwaren uit de deli, en ook in de meeste andere gerechten komen we iets gerookts tegen. Er is een dagmenu van €32, de wijnkaart is prima geprijsd en we drinken een lekkere biodynamische pinot blanc uit de Elzas (€32).

De steak tartare (€14,40) is precies fijn lichtgerookt, mooi handgesneden en aangemaakt met bieslook, een beetje pit, kappertjes en augurkjes. Er ligt goede sla bij, bruschetta met veel rauwe knoflook en een eidooier met een laag karamel erop.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren
Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

Nu is rook en karamel een hartstikke goeie combinatie, maar deze dikke, harde plak suiker vinden we niet zo prettig eten en ook een beetje vloeken met die knoflook. De pompoensoep (€7) is uitstekend: fluwelig en goed van smaak met room, sinaasappelzest en wat parmezaan om de boel hartig te houden.

Het beloofde huisgerookte spek is afwezig, maar drupjes gerookte olie geven ook een leuk effect. Brood krijgen we er niet bij. Dan die gegratineerde oesters uit het menu (€9): drie fine de claires met knalgele hollandaisesaus die even onder de grill zijn bruingebakken - eenvoudig, smakelijk en nog net iets rauw.

Tenhemelschreiend
Maar beide hoofdgerechten vallen erg tegen. De Chinook- of koningszalm (€26) staat op de website als de grote trots van de winkel: de beste zalm die er is, met lijn en haak gevangen bij Alaska.

En het is inderdaad een ongelooflijk mooi stuk kwaliteitsvis - dat tenhemelschreiend slecht is bereid. Het stuk filet is door en door gaar, waardoor het vlees stug en droog is geworden, vol witte, gestolde eiwitparels en jeukerig tussen de tanden.

Best
De okergele, fluweelzachte pompoensoep met gerookte olijfolie is - ook zonder het beloofde spek - erg lekker.

Minder
De koninklijke Chinookzalm is zó onbegrijpelijk strontgaar dat hij piept en jeukt tussen de tanden. Mozes kriebel, wat zonde!

Opvallend
Het restaurant en de winkel van Frank Heyn werden losgekoppeld van de oude rokerij, die zich nog steeds vijftig meter verderop bevindt.

Wat oneindig zonde en stom. Alsof je Beyoncé laat invliegen om op te treden op je verjaarsfeest, en haar dan achter een kamerscherm een neusfluitconcert laat improviseren: superirritant, wie het ook doet, maar ondraaglijk als je weet dat het Beyoncé is.

Het is trouwens ook een nogal karig gerecht, met alleen wat takkige zeekraal en beurre blanc, die goed is. Ook de eend (€23) vinden we niet goed gelukt. Volgens de kaart is die aan het spit gegaard, maar de magret die we krijgen smaakt vooral zwaargerookt en is wederom doorgeslagen.

Het korstje is niet knapperig, de binnenkant is bruin en alles wat zo fijn is aan eend is verdwenen: zo subtiel als Hemaworst. Er zit ook geen steenfruit bij, zoals op de kaart staat, maar alleen wat stukjes flauwe biet. De bijbestelde seizoensgroenten (€5) zijn pompoen, bataat en kerstomaatjes uit de oven: wat log, maar oké.

Maple blanche
De desserts overtuigen ook maar half: de maple blanche (€5, er zou gerookte maple syrup bij zitten, maar die proeven we niet) is een rommelig kindertoetje met ijs, droge stukjes brownie en gezouten butterscotch. De chocolate pot (€7) is gemaakt met goede kwaliteit chocolade, maar nogal brokkelig van structuur.

De teleurstelling overheerst, hoe sympathiek we Frank's Smoke House ook vinden, vooral omdat de ingrediënten voor een prachtige zaak wel aanwezig zijn. Misschien moet de boel nog een beetje op gang komen.

Vorige Proefwerken
Coba Taqueria (8,5)
Izakaya (7-)
Partisan (7,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Frank's Smoke House
Oostenburgervoorstraat 1,
1018 MN Amsterdam

di-zo lunch 11-15
diner 18-22 uur
ma gesloten

020 5857107
www.smokehouse.nl/restaurant

Meer over