PlusExpositie

Fotografeer in het Japanse bergdorpje Kamiyama een springend kind

null Beeld Fleur van Dodewaard
Beeld Fleur van Dodewaard

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: Left Hand Right Hand van de Amsterdamse beeldend kunstenaar/fotograaf Fleur van Dodewaard.

Jan Pieter Ekker

De Amsterdamse beeldend kunstenaar/fotograaf Fleur van Dodewaard zou in 2020 naar Japan gaan voor een artist in residency. Vanwege de pandemie ging de reis echter niet door. Daarop nodigde Van Dodewaard vijftien inwoners van het bergdorpje Kamiyama op het eiland Shikoku uit om deel te nemen aan haar project Left Hand Right Hand, en op haar instructie een aantal zaken te fotograferen.

De vijftien kregen een wegwerpcamera met 27 foto’s en 27 opdrachten; ze hadden dus steeds één kans om een goede foto te maken. De opdrachten waren onder meer: fotografeer je ontbijt op tafel, een persoon die een A4-papier voor zijn lijf houdt, handgeplukte bloemen, een lopende kraan, je linkerhand, je rechterhand, een driehoek met drie eetstokjes, een geel object, je bed als je wakker wordt, een springend kind, een geparkeerde auto en je meest geliefde persoon.

Left Hand Right Hand werd op deze manier tegelijkertijd een onderzoek naar de mogelijkheden van fotografie, een intiem portret van de vijftien personen in het Japanse dorpje, én een portret van de fotografe zelf.

Left Hand Right Hand (左手 右手) van Fleur van Dodewaard: t/m 4/12 in galerie dudokdegroot, Tweede Laurierdwarsstraat 1-3. Van de foto’s op de camera’s die zij teruggestuurd kreeg uit Japan maakte Van Dodewaard een fraai vormgegeven boekje, dat voor 25 euro te koop is in de galerie.

Lisa (januari) Beeld Lara Verheijden
Lisa (januari)Beeld Lara Verheijden

Sinds 2019 maakt kunstenares Lara Verheijden naaktkalenders. Doodgewone mensen (deels) in hun nakie, op straat of thuis op de bank. Ze begon ermee in Amsterdam, maar breidde haar activiteiten uit naar Berlijn. Der Berliner Nacktkalender ’22, waarin de mevrouw op de foto hierboven een van de modellen is, lanceert ze ook in Amsterdam.

Komend weekend hangen de foto’s van de Berlijnse kalender op groot formaat op de begane grond achter de ramen van panden in de binnenstad. Een wandelroute langs alle twaalf foto’s begint bij De Balie, waar ook een routekaart kan worden opgehaald. Het eindpunt is bij Galerie Madé van Krimpen op de Prinsengracht 615H, waar de kalender (€45) kan worden gekocht.

Gedurende de route wordt – om in Duitse sferen te geraken – glühwein geschonken. Op het eindpunt zijn er Schnapps und Wurst.

Voor haar naaktkalender van volgend jaar wil Lara Verheijden gaan fotograferen op popfestival Lowlands. Daar zal het geen groot probleem zijn mensen te vinden die voor haar willen poseren. Te bezien valt of het ook zo makkelijk gaat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waar de kunstenares voor 2023 haar zinnen op heeft gezet.

Zie ook www. thenudecalendarproject.com

Meer Expositie

Meer over