Update

Foodwatch eist verkoopstop Becel pro-activ via supermarkt

Consumentenorganisatie Foodwatch claimt er een kans is dat de pro-activ margarine van Becel de kans op hart- en vaatziekten vergroot. De organisatie wil daarom dat het product uit de supermarkten wordt verwijderd.

Redactie
null Beeld

Onder wetenschappers is het middel omstreden. Foodwatch wil daarom dat de margarine op risico's voor de langetermijn wordt onderzocht, zo schrijft de NOS. De organisatie zegt dat er geen bewijs is dat verlaging van het cholesterol door pro-activ leidt tot minder hart- en vaatziekten.

Unilever zegt in een reactie dat Becel pro-activ alleen is bedoeld voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen. Maar mochten mensen die geen verhoogde cholesterolwaarde hebben het product toch willen gebruiken dan is dit zonder gezondheidsrisico's, zegt het bedrijf.

Plantensterolen
Unilever, de eigenaar van het merk Becel, beweert dat de margarine juist het risico op hart- en vaatziekten verkleint door toevoeging van plantensterolen. Die stof zou het cholesterolgehalte omlaag brengen. 'Becel pro.activ is een voedingsmiddel dat uitsluitend is bedoeld voor mensen die hun cholesterol actief willen verlagen als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl. Het product bevat plantensterol en het is aangetoond dat deze stoffen het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben', aldus Flip Dotsch van fabrikant Unilever.

Cholesterolverlagend effect
'De standaarden waar een gezondheidsclaim of een ziekterisicoreductieclaim voor voedingsmiddelen aan moeten voldoen zijn heel lastig te behalen. Hierdoor worden veel aanvragen afgewezen, als gevolg van gebrek aan onderbouwing. Het cholesterolverlagend effect van Becel pro.activ is bewezen in meer dan 45 onderzoeken en is onomstreden. Wetenschappers zijn het er over eens dat een verlaging van het verhoogde LDL cholesterol het risico op coronaire hartziekten velaagt. Dit wordt tevens onderschreven door o.a. de European Food Safety Authority (EFSA) en vormt de basis voor de goedgekeurde ziekterisicoreductieclaim voor plantensterolen', aldus Dotsch.

Rechtszaak
Foodwatch heeft in Duitsland een zaak aangespannen tegen Unilever. De Nederlandse afdeling van de organisatie zegt het vonnis van de Duitse rechter af te wachten, maar sluit ook een rechtszaak tegen Unilever in Nederland niet uit.

Stand van Becel pro-activ op de Huishoudbeurs in Amsterdam. © ANP Beeld
Stand van Becel pro-activ op de Huishoudbeurs in Amsterdam. © ANP
Meer over