Culinaire trend

Foodtrends? Met kerst kunnen ze de boom in

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: kerst zonder trends.

Mara Grimm
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Je kunt er maar beter op tijd mee beginnen, zo’n kerstmenu. Zelf vind ik augustus een ideaal moment. Zodra het einde van de zomervakantie nadert, verplaats ik mijn kerstkookboeken vanuit de boekenkast naar mijn nachtkastje. Het is een gewoonte die ik heb overgehouden aan de tijd dat ik op de redactie van een culinair tijdschrift werkte en het kerstnummer al maanden van tevoren moest worden bedacht en gefotografeerd.

Boven op mijn stapel kerstkookboeken ligt standaard hetzelfde boek: Kerstmis, authentieke recepten voor de feestdagen van de Engelse kookboekauteur Elizabeth David. Ook de rest van de boeken is, op de nieuwe ­Donna Hay na, geschreven door Engelse auteurs – qua politiek mogen ze er dan een zooitje van maken, kerst vieren en kookboeken schrijven kunnen ze als geen ander.

Maar ik dwaal af. Ook de menuplanning verloopt elk jaar volgens een vast patroon: ik blader alle kerstkookboeken uitvoerig door en maak een longlist van gerechten die een kans maken op tafel te komen. Van deze altijd idioot lange longlist maak ik vervolgens een shortlist – om na lang wikken en wegen een week van tevoren toch maar te besluiten exact hetzelfde te maken als vorig jaar. En het jaar daarvoor. En het jaar dáár weer voor.

Makreelpastei

Lang verhaal kort: ik maak al zo lang ik me kan herinneren de kippenleverpaté van Elizabeth David. En haar makreelpastei. En haar kastanjepudding. En, nou ja, alles eigenlijk. Ik mag dan het hele jaar door bezig zijn met foodtrends, met kerst kunnen ze de boom in.

Daarin sta ik niet alleen. Vorige week was ik bij een diner ter ere van de lancering van de Kerst-Allerhande. Aangezien ruim een derde van de Nederlanders met kerst een Albert Heijnrecept maakt, is en blijft dit toch wel het kerstnummers der kerstnummers. Vorig jaar had Appie ons een steengoed veganistisch kerstmenu geschonken.

Maar wat bleek? Heel Nederland zat gewoon aan de gerookte zalm, kalkoen met aardappelgratin en tiramisu. Daar hadden ze van geleerd. Dus maakten ze dit jaar een supertraditionele Allerhande vol kerstklassiekers. Een uitstekend idee, vond ik, zo’n kerst zonder trends.

Oude bekenden

Tijdens het Allerhandediner stond de tafel dan ook vol oude bekenden, sommige met een twist, de meeste niet. We proefden garnalencocktails, pasteitjes met kippenragout, stoofpeertjes, sperziebonen omwikkeld met spek, beef wellington en hertenbiefstuk met – hoe kan het ook anders – cranberrysaus.

Overigens kwam lang niet alles wat de Allerhande-koks die avond hadden bereid foutloos op tafel. De rollade had nauwelijks smaak, de vulling van het vega­pasteitje miste elke vorm van structuur en van de beef wellington raakte ik ook niet bepaald in de kerststemming. Maar eigenlijk was dat een hele geruststelling. Want dat er met kerst minstens één gerecht mislukt: ook dat is traditie.

Meer over