PlusProefwerk

Flora (8)

Naar Flora ga je om te drinken met een vriend en af en toe een bordje te bestellen. We moeten wennen aan deze L.A.-style taqueria, maar het zaakje klopt aan alle kanten.

Gilles van der Loo
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Het regent als we het vrij onbekende Bilderdijkpark inlopen.

In de schaduw van hoge bomen staan blankhouten biertafels, bijgelicht door lampjes aan een snoer. Op warme avonden kunnen hier een man of honderd zitten, nu wordt alleen binnen geserveerd en zo blijft in het paviljoen een klein aantal krukjes over.

Flora is met beperkte middelen leuk ingericht, en de wat stille jonge vrouw die ons bedient, blijkt oplettend en goed ingelezen. We betrappen haar op geen enkele fout en haar warmte groeit terwijl de zaak volloopt.

Rug aan rug
Als er achter ons ook mensen neerstrijken, zit mijn gezelschap letterlijk rug aan rug. Wie veel prijs stelt op comfort kan Flora beter mijden, en dat - laat ik maar zeggen waar het op staat - zou een vergissing zijn.

We drinken Corona en goede huisgemaakte gemberlimonade, krijgen trek en bestellen Jalapeño poppers (€6,00): zure groene pepers gevuld met geitenkaas, als schijfjes gepaneerd en gefrituurd.

Chipotlepepers
Er zit een mayonaise van gerookte chipotlepepers bij (waarover meer in Het eetwezen). Goed gemaakt, goed gefrituurd, romig en friszuur tegelijk. Deze snack zou elk café moeten serveren.

Dan volgen chorizokroketjes (€6,00): mooi glimmende ragout met niet te dominante chorizo, maar we denken wel wat rookpoeder te proeven.

Anattozaadpasta
De Achiote chickentaco's (€12,50) zijn zwaarbeladen zachte maistaco's - niet huisgemaakt, wél lekker - met geplukt ietwat droog kippenvlees met achiote (een rode pasta van Anattozaden) en salsa verde. Met stip het lichtste wat we vanavond eten.

We bestellen de taco's met avocado en bruingebakken mais (€11,50). De mais is van de kolf gesneden, een detail dat me raakt: iemand heeft besloten dat dit veel lekkerder is dan uit blik, en het extra werk voor lief genomen. Er zitten gekookte en gebakken zwarte boontjes bij en weer chipotlemayo.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren
Gilles van der LooBeeld Oof Verschuren

Het begint op te vallen dat bijna alle gerechten worden gegarneerd met flinterdunne radijs, ui en koriander. De radijs en ui zijn voorgesneden en in een bakje water bewaard, wat oké is voor de ui, maar de radijs minder pittigfris maakt dan je zou willen.

L.A.-style taqueria
De eigenaren van Flora omschrijven hun zaakje als een L.A.-style taqueria.

Omdat Los Angeles een grote Mexicaanse, én een grote Koreaanse gemeenschap kent, kunnen er bizarre hybriden als de kimchi quesadilla (€10,00) ontstaan: een in aanzet nogal vette tarwemeeltortilla met gesmolten Cheddar en Monterey-Jackkaas, die wordt opgefrist door een gulle lading kimchi (Koreaanse gefermenteerde kool).

Het zuur van de kool en de pit van de uitstekende verse pepersaus die over de quesadilla is gedrapeerd, maken dat we blijven eten, blijven proeven. "Raar," zeggen we tegen elkaar. "Raar, maar erg lekker."

Beuker
Als sluitstuk verschijnt Flora's signature dish, de Mexican Kapsalon (€8,50): een ruim bord met erg goede frites van zoete aardappel (die krokant krijgen, is lang niet makkelijk), de gebakken zwarte bonen die we eerder zagen, weer geitenkaas, chipotlemayo, radijs, ui en koriander.

Best
De kimchi quesadilla. Het is raar en het is erg lekker.

Minder
Er ontbreken een paar frisse, lichte gerechtjes op de kaart. De garnering kan afwisselender.

Opvallend
Als het herfst wordt en Flora wordt terug­gebracht tot de 35 krukjes binnen, willen de eigenaren zich richten op een wat diverser en vaker wisselende kaart.

Elk gerecht dat we vanavond eten is een beuker. Je gaat hunkeren naar een gang waarbij niet álle knoppen openstaan, maar bij Flora moet je niet in gangen denken en zeker niet de hele kaart willen eten.

Hier ga je heen om te drinken met een vriend, een krukje te delen met de onbekende achter je en af en toe een bord te laten komen.

Heel goede kokkin
Er zijn vanavond geen desserts, en die hadden we ook niet op gekund. We bestellen een mezcal en proberen te bedenken wat Flora is.

Net nu de stad heeft kennisgemaakt met de echte Mexicaanse keuken (zoals bij Coba in Noord), komen we dít tentje met zijn L.A.-fusion streetfood tegen. En die kapsalon? Hoe raakte die er nou bij betrokken?

We geven het op, maar wanhopen niet. De ingrediënten zijn goed, de bereidingen ook en de prijzen kloppen. Flora heeft identiteit, maar niet een die we tot een land of streek hoeven te herleiden.

Dit is eten dat een heel goede kok maakt als vrienden komen drinken en iedereen laat op de avond vreselijke honger krijgt.

Lees ook het interview met Gilles van der Loo: 'Proefwerk is de kroon op mijn tijd in de horeca'

Flora

Bilderdijkpark 1A
1052 RZ Amsterdam

di-zo 17.00-23.00 uur
ma gesloten

06 55272427
facebook.com/floraamsterdam

Vorige Proefwerken
Five Brothers Fat Champagneria (6+)
Blijburg (5,5)
Bougainville (8)
Brasserie Van Baerle (8)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over