Samuel Levie. Beeld Sjoukje Bierma
Samuel Levie.Beeld Sjoukje Bierma

Feta is een allemansvriend: ooit at ik zelfs geniaal zoutig feta-ijs als dessert

PlusHet ingrediënt

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op feta.

Samuel Levie

Feta is een allemansvriend. De kaas heeft de romigheid en zoute kick die salades pimpen, groenten tot volwaardig maal maken en soepen pit geven. Ooit at ik zelfs geniaal zoutig feta-ijs als ­dessert. En sinds vorig jaar een filmpje viraal ging van pasta met gebakken feta, kwam er een heel nieuwe fetadimensie in mijn leven.

Gebakken feta is een geweldig idee. Feta is een witte kaas zoals je die ook wel treft in andere Baltische en zuidoost-Europese keukens, maar niet al die witte kazen kun je feta noemen.

null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

60 dagen rijpen

Sinds 2002 is de kaas in Europa beschermd en mag deze alleen nog feta heten als de kaas in Griekenland is geproduceerd en die productie voldoet aan de fetaregels. Zo moet de kaas onder andere minimaal zestig dagen rijpen in een pekelbad en van schapen- of geitenmelk gemaakt zijn.

Op deze manier beschermen de Griekse ambachtelijke producenten een belangrijk onderdeel van hun gastronomische erfgoed. Er is een einde gemaakt aan de witte koemelkkaas die grote Europese voedselgiganten maakten en die als feta werd ­verkocht.

Tegenwoordig vind je deze kazen onder namen als saladekaas, witte kaas en Apetina. ­Echte feta vind je meestal ook wel in de supermarkt of bij een kaaszaak. Een goed alternatief voor feta is beyaz peynir, de Turkse variant.

Er is ook een ambachtelijke Nederlandse optie. Die koop je onder andere bij een van de leukste kaaswinkels van de stad: Abraham Kef. De Skaepswit wordt net buiten Amsterdam gemaakt op boerderij Dikhoeve. Een mooi familiebedrijf dat driehonderd schapen laat grazen in de weilanden van Waterland. Het is geen echte feta, maar zeker de moeite waard om voor om te fietsen.

Gegrilde feta met veel groenten (2 personen)

Ingrediënten
- 1 aubergine
- 200 g feta
- 200 g snijbonen
- 3 el olijfolie
- 2 tl honing
- 1 tl chilivlokken
- 1 teen knoflook
- 1 citroen
- 1 bosje waterkers
- groene kruiden (zoals dragon, dille, peterselie)

Bereiding

Prik met een mes een paar gaatjes in de aubergine en blaker op het vuur of onder de grill tot hij van buiten rondom zwart is en van binnen zacht. Dit duurt een minuut of 10. Laat afkoelen en pel de geblakerde schil eraf. Snij het auberginevlees in ­grove stukken. Snij de kontjes van de bonen en ­blancheer deze een minuut of 3 in kokend water met zout erin. Meng de olijfolie, honing en chilivlokken. Snij de knoflook fijn en meng ook door de olie. Snij citroen doormidden en maak nu de bonen aan met de helft van de olie. Leg de bonen, citroen en feta in een ovenschaal. Giet nu de overgebleven olie over de feta en de citroen en zet het geheel een minuut of 10 onder een voorverwarmde grill.

Maak een kruidenslaatje met waterkers en naar smaak blaadjes van verschillende groene kruiden. Als de feta kleur heeft gekregen, haal je de ovenschaal onder de grill vandaan. Knijp de gegrilde citroen uit over het geheel. Laat even afkoelen en meng nu ook de kruidensla en aubergine door de lauwwarme groenten. Serveer de feta boven op de groenten en er eventueel wat gegrild brood naast.

Meer over