Expositie

Maarten MollPeter van Brummelen en Dianne Bleeker
null Beeld Rob Godfried
Beeld Rob Godfried

Stad in beweging

De Posthoornkerk, een vervallen gebouw uit 1860 dat zou worden gesloopt, maar toch bleef. Tegenwoordig biedt de prachtig gerestaureerde kerk onderdak aan bedrijfjes en worden er evenementen georganiseerd. Nu is er Stad in beweging te zien, met werk van leden van de Nederlandse Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam. Sommige leden van de vereniging, die al sinds 1887 bestaat, namen het thema van de tentoonstelling letterlijk en richtten hun camera op het verkeer of hardlopers. Maar de nieuwkomers en toeristen die we op andere foto’s zien, brengen de stad natuurlijk ook in beweging.

Rob Godfried maakte deze foto zo te zien in de buurt van het Amstelstation. De man die door de lucht zweeft, zal aan het freerunnen zijn, die sport waarbij de stedelijke omgeving inspireert tot spectaculaire acrobatiek.

Rob Godfried is een oud-leraar die zich na zijn pensioen op de fotografie stortte. Op zijn website schrijft hij: ‘Dat is wat ik het liefste doe: fotograferen in contact met mensen. Spullen en omgevingen zeggen veel over mensen. Ze geven betekenis aan beelden en roepen een verhaal op.’

Haarlemmerstraat 124, t/m 16 augustus

null Beeld Paul van Riel
Beeld Paul van Riel

Post Mortem

Na de dood van zijn vader vond ­fotograaf Paul van Riel een stapel sigarendozen. Er zaten duizenden postzegels in, verzameld vanaf de jaren dertig tot de jaren negentig. In de expositie Post Mortem in het Cobra Museum laat Van Riel in drie beelden deze post­zegels en andere elementen van zijn vaders collectie zien, zoals de binnenkant van enveloppen. “Mijn broer wilde de verzameling weggooien, maar ik ben ermee gaan spelen door te rangschikken en te fotograferen,” aldus Van Riel. “Terwijl ik hiermee bezig was, kwam ik achter allerlei diepere lagen.”

De fotograaf brengt aan de hand van de postzegelverzameling veranderingen in de Nederlandse samenleving en recente geschiedenis onder de aandacht: een montage van postzegels van rouwkaarten met zwarte rand en de veranderende kijk op zeeheld Michiel de Ruyter.

Het werk Nontransparent laat snippers van de binnenkant van verschillende enveloppen zien met de kenmerkende dessins van weleer. Van Riel is een van de kunstenaars van de achtste editie van de Amstelveen Triënnale in het Cobra Museum (verlengd tot en met 30 augustus).

Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen

null Beeld GuidoGuidi
Beeld GuidoGuidi

Diachronie

En dan ga je dus raden wat de complete tekst was die daar ooit op de gevel stond. We zijn in Italië. Ons Italiaans is heel mager, maar zou het kunnen dat daar rechts vroeger voluit ‘agricoltura’ (landbouw) heeft gestaan? En dat die r op links wellicht de laatste letter van het woord ‘bar’ is?

Bar La Agricoltura, beetje rare naam voor een bar. Bar La Viticoltura (wijnbouw) dan? Nou ja, we komen er niet uit. Weggevaagd door de tijd. Over pakweg honderd jaar is er misschien geen enkele letter meer te lezen.

Het verglijden van de tijd is een belangrijk thema in het werk van de Italiaan Guido Guidi, van wie de foto hierboven is. Dat geldt ook voor het werk van Gerry Johansson, een Zweed die graag in Italië fotografeert. Werk van de twee is in Amsterdam te zien in de tentoonstelling Diachronie.

Wat de fotografen gemeen hebben is dat ze geruime tijd aan één plek en één onderwerp besteden. Guidi maakt daarbij ook nog eens gebruik van een allesbehalve handzame grootbeeldcamera. Slow photography ^, volgens galeriehouder Wouter van Leeuwen.

Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, t/m 29 augustus

Borders of Nothingness – On the Mend, Galerie Caroline O’Breen Beeld Margaret Lansink/Galerie Caroline O'Breen
Borders of Nothingness – On the Mend, Galerie Caroline O’BreenBeeld Margaret Lansink/Galerie Caroline O'Breen

Borders of Nothingness – On the Mend

Margaret Lansinks serie Borders of Nothingness – On the Mend is de tweede serie van een drieluik en een persoonlijke noot in de band met haar oudste dochter: breuk, toenadering en herstel.

In 2017 kreeg de Nederlandse fotograaf een aanbod om in Japan als artist in residence te werken. Deze reis had een emotionele lading, want ze gebruikte haar camera om om te gaan met het verloren contact met haar oudste dochter. Nadat het contact de afgelopen jaren hersteld was, verscheurde Lansink de foto’s en arrangeerde ze ze in collages van nieuwe herinneringen.

Ze gebruikte hiervoor bladgoud, naar de Japanse kunstvorm ­kintsugi, waarbij gebroken keramiek hersteld wordt met goud. Hiermee laat ze zien dat ze de ­littekens niet verbergt, maar dat deze symbool staan voor de kracht van genezing. Met het goud in deze expositie vertelt Lansink: het gaat beter dan voorheen.

Dit werk heet Longing en is een analoge foto gemonteerd op washi­papier met 23 karaats bladgoud. De twee modellen in de expo symboliseren haar twee dochters.

Tot en met 15 augustus, Galerie Caroline O’Breen

null Beeld Christopher Anderson
Beeld Christopher Anderson

Bleu Blanc Rouge

We zijn hoog in de lucht, dat is duidelijk. En de mevrouw op de stoel voor ons wijst door het vliegtuigraampje naar buiten. Wat zou ze zeggen tegen de persoon naast haar? ‘Kijk daar, de top van de Himalaya?’ Of ‘Daar helemaal aan de andere kant van de wereldbol ligt Nederland’?

Het zonlicht dat door het raampje schijnt speelt intussen een prachtig spel met het haar van mevrouw. Het lijkt wel of er gouddruppeltjes aan hangen.

Het is aangenaam fantaseren bij de foto’s van de Canadees Chris­topher Anderson, van wie bij The Rave­stijn ­Gallery de tentoonstelling Bleu Banc Rouge is te zien. Op nogal wat foto’s is het licht van de zon een belangrijke sfeermaker. Sommige beelden zijn heel concreet, andere neigen juist naar het abstracte. De galerie beschrijft Andersons foto’s als stills uit een nooit gemaakte film.

Christopher Anderson maakt overigens niet alleen zulk kunstzinnig werk, hij is aangesloten bij Magnum en bedrijft ook fotojournalistiek; voor een serie over Haïtiaanse bootvluchtelingen ontving hij in 2000 de Robert Capa Gold Medal.

Ravestijn Gallery, Westerdok 824, t/m 22 augustus

Kada Palu, te zien in de Kahmann Gallery. Beeld Kevin Osepa
Kada Palu, te zien in de Kahmann Gallery.Beeld Kevin Osepa

United

Op Curaçao bestaat het gezegde kada palu tin su doño: elke boom heeft zijn eigenaar. Dit idee ontstond vanuit het ­geloof dat overleden personen en geesten zich bomen toeëigenen. Kinderen mogen na zes uur niet onder bomen spelen: dan rusten de geesten bij hun boom.

Fotograaf Kevin Osepa is aan de slag gegaan met het idee van geesten die zich bomen toeëigenen. Hij is ­geboren en getogen op Curaçao en zijn werk draait om zijn identiteit en die van Afro-Caribische jongeren in een postkoloniale wereld.

Toen hij naar Nederland verhuisde voor zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, realiseerde hij zich hoe de magie van bijgeloof hier ontbrak. In zijn werk begon hij bruá te verkennen, de Afro-Caribische mix van natuurreligie, alternatieve geneeswijzen, katholieke ­elementen, een uitgebreide geestenwereld en voorouderverering – het bijgeloof van zijn jeugd. Zo vertaalde hij het zesuurverbod in vier anonieme armen die langzaam in een boomstam kropen. Deze foto is onderdeel van de groepsexpositie United in de Kahmann Gallery.

Kahmann Gallery, Lindengracht 35

null Beeld Jenia Fridlyand & Raymond Meeks
Beeld Jenia Fridlyand & Raymond Meeks

Mango Season

Het bizarste gebouw in Cuba is de voormalige ambassade van de Sovjet-Unie: een betonnen creatie die doet denken aan een dolk. Er is op het grootste eiland van de Caraïben meer architectuur die herinnert aan de ooit zo innige vriendschap met Rusland. De gebouwen droegen bij aan het gevoel van herkenning dat Jenia Fridlyand bekroop bij haar eerste bezoek aan Cuba.

De in 1975 geboren fotograaf bracht haar jeugd voor een groot deel door in Moskou. Dertien was ze toen ze met haar ouders van de Sovjet-Unie emigreerde naar de Verenigde Staten. Voor een fotografieopdracht bezocht ze in 2012 Cuba, dat voor haar tegelijkertijd nieuw en vertrouwd was, angstig vertrouwd. Veel oogde, rook en voelde er compleet anders dan in haar Russische jeugdjaren, maar ook waren er belangrijke overeenkomsten.

Vanaf 2017 ging Fridlyand regelmatig naar Cuba om te fotograferen.Bij de Amsterdamse expositie van haar ­fotoserie Mango Season is ook werk te zien van de fotograaf Raymond Meeks, met wie Fridlyand nauw samenwerkt.

Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27bg, t/m 11/7

null Beeld Martijn Toby
Beeld Martijn Toby

Public Art Gallery

Het werk van Charlotte Greeven kenmerkt zich door schilderachtige texturen en snelle penseelstreken, vermengd met fijne details. “Ik zou mijn illustratiestijl omschrijven als romantisch expressionisme.”

Sinds 15 juni hangt haar werk Felle Bloemen op een metershoog doek aan de Wittenburgergracht. Dit doek hoort bij het initiatief Public Art Gallery, waarmee de ­initiatiefnemers de door coronaperikelen geplaagde hoofdstedelijke kunstscene een originele manier bieden om zichtbaar te blijven en bouwplaatsen daarnaast een extra esthetische impuls geven. Anneke Krull, een van de initiatiefnemers: “Kunstenaars, grafisch designers en illustratoren lijden enorm onder de crisis. Hun opdrachten zijn stopgezet, musea en galeries werden gesloten, koperspubliek haakt af. Het ontbreekt bovendien aan een visie vanuit het ministerie voor de nabije toekomst.”

Naast Greeven doen er elf andere kunstenaars mee. Op recyclebaar polyester in formaten tot drie bij vier meter wordt hun werk getoond; onder andere aan de Prinsengracht, op de Nassaukade en in de Zaanstraat.

Wittenburgergracht 187, andere locaties op publicartgallery.nl

null Beeld Ezme Hetharia
Beeld Ezme Hetharia

We Are Art

Nee, Rebecca Bettaccini, student aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts, gaat niet zelf trouwen. De bruidsjurk die ze draagt op de foto hierboven verwijst ernaar dat Slot Zuylen, waar werd gefotografeerd, ook wordt gebruikt als trouwlocatie. Fotograaf Ezme Hetharia kreeg van het kasteel aan de Vecht zo veel medewerking dat ze het leuk vond iets terug te doen.

De foto is te zien op We Are Art, een online expositie met beelden van dansers uit diverse disciplines: van ballerina’s tot hiphoppers. Met de tentoonstelling, die telkens wordt uitgebreid, biedt Ezme Hetharia hun een podium in een tijd waarin voorstellingen haast onmogelijk zijn. Ze maakt de foto’s voor het project in theaters, maar ook in musea.

Hetharia is zelf van huis uit ook danseres (ook zij volgde haar opleiding bij Lucia Marthas). Het leverde haar een netwerk op dat haar als dansfotograaf nu goed van pas komt. Ook weet ze hoe het is om als danseres te ­worden gefotografeerd. “We delen dezelfde passie,” zegt ze.

Zie weareart.net

null Beeld Inta Nahapetjan
Beeld Inta Nahapetjan

Soulquest

Uitsluitend alleen, een gevoel dat veel mensen gehad hebben de afgelopen maanden. Heb je jezelf beter leren kennen? Voor de expositie Soulquest keek Inta Nahapetjan verder dan de vorm van het lichaam en ging ze op zoek naar het onzichtbare: ze probeerde portretten van de ziel te maken.

Ze werkt uitsluitend alleen, van het creatieve concept tot aan de selectie van modellen, de styling en de regie van het shot. Dit doet ze in de bossen van Armenië, het land van haar jeugd.

Midden in het bos houdt een vrouw een spiegel voor. In de reflectie is niemand te zien. In plaats daarvan kijken we dieper het bos in. Dit surrealistische portret is het middelpunt van de expositie en wordt geflankeerd door opnames van dichte bossen. “Ik zie het bos als de eeuwige ziel van moeder natuur. De steeds veranderende schoonheid loopt parallel met mijn emoties en stemmingen.” Met haar camera legt ze haar fascinatie voor het verbeelden van het ongrijpbare vast.

Soulquest, Galerie Violet and Wilde, Laurierstraat 53, t/m 1/8

De Mexicaanse griep

Het mondkapje. Later zullen we zeggen: wie is er niet groot mee geworden. Of is dat te dystopisch gedacht? In 2009 zag fotograaf Erwin van Amstel dat mensen in Mexico-Stad mondkapjes begonnen te dragen. Hij ­legde het vast in een serie, die nu in Café de Prins is te zien.

Van Amstel verbleef in 2009 een paar weken in de metropool voor het maken van een serie korte documentaires voor het project City one minutes. Toen kwam de overval door de Mexicaanse griep. De stad ging in lockdown.

“De meeste winkels gingen dicht, restaurants sloten de deuren en het leger stond mondkapjes uit te delen.

De sfeer was beklemmend en vervreemdend. De stad werd steeds leger. Het virus was dan wel onzichtbaar, maar de impact op de stad was duidelijk te zien.”

In het licht van vandaag is het een heel erg herkenbaar beeld, waarmee we ons kunnen identificeren. Een, helaas, dagelijkse realiteit.

null Beeld Erwin van Amstel
Beeld Erwin van Amstel
null Beeld Erwin van Amstel
Beeld Erwin van Amstel

De Mexicaanse griep, sinds 1 juni in Café de Prins, Prinsengracht 124

Explorations of Time and Space

En toen zaten we ineens maanden min of meer opgesloten in huis. Komen de wanden al op u af? Of leidt het bestaan in eigen huis tot diepere gedachten over tijd en ruimte? Explorations of Time and Space is de titel van een groepsexpositie bij Caroline O’Brien, met werk van vier vrouwelijke fotografen: Marjolein Blom, Satijn Panyigay, Jaya Pelupessy en Sarah Mei Herman.

Herman (Amsterdam, 1980) reisde voor haar project Touch naar Xiamen in China. Het is zo’n stad die wij nauwelijks kennen, maar waar wel 3,5 miljoen mensen wonen. Herman richtte zich op de vrouwelijke studenten van Xiamen, van wie de meesten op een reusachtige campus wonen. Het Chinees niet machtig vond ze haar modellen door ze papiertjes met vertaalde zinnen aan te bieden.

De taalbarrière stond het maken van persoonlijke en intieme portretten niet in de weg. Herman richtte in de studentenflats haar camera niet alleen op jonge vrouwen, maar ook op hun bezittingen. Uit die beelden spreekt eenzelfde weemoed als uit haar portretten.

Galerie Caroline O’Brien, Hazenstraat 15, t/m 20/6.

null Beeld Patrick Waterhouse Warlukurlangu Artists, courtesy of the artists
Beeld Patrick Waterhouse Warlukurlangu Artists, courtesy of the artists
null Beeld Sarah Mei Herman
Beeld Sarah Mei Herman

Foam Magazine

In de nieuwe editie van Foam Magazine, nummer 56, wordt ruim aandacht besteed aan de Britse fotograaf Patrick Waterhouse. Met name zijn prachtige project Restricted Images wordt uitgelicht.

Waterhouse trok jaren herhaaldelijk naar centraal Australië om lokale Aboriginalgemeenschappen te fotograferen. Hij raakte vooral geïnteresseerd in hoe de Aborigi­nals vanuit koloniaal perspectief in de geschiedenis zijn vastgelegd en vertegenwoordigd. Waterhouse verzamelde daarvoor veel materiaal, van 1770 tot nu, dat hij meenam naar het door Aboriginals beheerde kunsthuis Warlukurlangu Artists in het gebied van Warlpiri, een van de grootste Aboriginalstammen. Daar liet hij lokale kunstenaars zijn foto’s beschilderen met de traditional dot­painting technique. Daarmee eigenen de kunstenaars zich hun geschiedenis weer toe. Waterhouse zet onbewerkte foto’s naast beschilderde, waarmee de tweeluiken een enorme lading krijgen, ze geschiedenis worden. Ook de met stippen ‘versierde’ landschappen worden zo weer ‘bezit’ van de oorspronkelijke bewoners van Australië.

Foam Magazine #56 Elsewhere – The Other Issue (€25), verkrijgbaar via foam.org/foam-magazine

null Beeld Fotografie Annemie Wolff - copyright Monica Kaltenschnee
Beeld Fotografie Annemie Wolff - copyright Monica Kaltenschnee
null Beeld Fotografie Annemie Wolff - copyright Monica Kaltenschnee
Beeld Fotografie Annemie Wolff - copyright Monica Kaltenschnee

Schiphol na de bevrijding

De laatste tijd toevallig nog weleens op de A4 langs Schiphol gereden? Je weet niet wat je ziet. In de lucht is geen enkele bedrijvigheid, op Schiphol staan veel vliegtuigen geparkeerd, wachtend op andere tijden.

De online tentoonstelling Schiphol na de bevrijding, een initiatief van de Hoofddorpse galerie De Meerse, neemt ons 75 jaar mee terug in de tijd. Foto’s van Annemie Wolff uit 1945 tonen een Schiphol dat voorzichtig weer opkrabbelt. In de oorlog zwaar gebombardeerd door de geallieerden was er van de nationale luchthaven weinig meer over. Maar op de foto’s van Wolff worden landingsbanen aangelegd, voldoet een houten keet als dounanekantoor en is er zowaar ook al een ‘consumtietent’.

Annemie Wolff vluchtte in 1933 met haar Joodse man Helmuth van nazi-Duitsland naar Amsterdam, waar ze een fotostudio begonnen. Schiphol was een belangrijke opdrachtgever van het echtpaar. Na de Duitse inval in 1940 probeerden de Wolffs gezamenlijk een einde aan hun leven te maken. Zij overleefde en werd actief in het verzet. Ze bleef, illegaal, ook fotograferen.

Vlak na de oorlog keerde Annemie Wolff terug naar Schiphol voor de foto’s die nu online zijn te bekijken, tot 21/5.

Patrycja (links) Wiktoria (rechts). Beeld Chris en Marjan
Patrycja (links) Wiktoria (rechts).Beeld Chris en Marjan

Snow in Summer

De twee vrouwen hierboven zijn de tweelingzussen Patrycja (links) en Wiktoria (20). Ze controleren kaartjes in Auschwitz, het voormalige concentratiekamp. De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, verdwijnt. Het verhaal van de oorlog wordt in kampen als Auschwitz nu verteld door jonge mensen.

Het Nederlandse fotografenduo Christopher de Gast en Marjan Schonenberg maakte in twaalf kampen in zeven landen een portretserie van jonge mensen die in concentratiekampen werken als bijvoorbeeld gids, parkeerwacht of educatief medewerker. De serie Snow in Summer – The Future of Remembrance zou in Melkweg Expo worden getoond, maar ze is nu online te bekijken.

Snow in Summer dankt de naam aan een verhaal dat De Gast en Schonenberg hoorden van Susanne, gids in Schloss Hartheim, dat in de oorlog dienstdeed als euthanasiecentrum. In dit Oostenrijkse kasteel werden tienduizenden mensen vermoord. Susannes grootouders vertelden haar hoe in de zomer in de omgeving van het kasteel de as van verbrande lichamen neerdwarrelde als sneeuw.

snowinsummer.nl

null Beeld Helena van der Kraan
Beeld Helena van der Kraan

Teddyberen

Het is bekend hoe de teddybeer aan zijn naam komt. President Theodore Roosevelt weigerde in 1902 tijdens een berenjacht een beertje te doden. Beertje werd bekend onder de naam Teddy’s Bear, etc. Goed. Een heleboel teddyberen staan in het boek Portretten/Portraits van fotograaf Helena van der Kraan (1940). Vijf jaar werkte ze, vanuit een persoonlijke fascinatie, aan deze serie, en fotografeerde honderden teddyberen.

Je mag ze van haar geen knuffels noemen, want de beer is een metgezel in de ontwikkeling van een kind, en in de ontdekking van de wereld. En een luisterend oor. (Hoeveel geheimen zouden er in de oren van teddyberen zijn gefluisterd?)

Daarom portretteerde Van der Kraan ze als mensen. Met een ziel, zo lijkt het. Ze staan er trots bij, of verlegen, maar altijd waardig. Er zijn er die een broek dragen, een oor missen. Ze zien er bijna allemaal ‘afgedragen’ uit. Rafelig, met sleetse plekken. Veroorzaakt door langdurig gebruik. En nu snel op zoek naar uw oude (knuffel)beer.

Helena van der Kraan: Portretten/Portraits.
Van Zoetendaal Publishers, €39.

Ontmoeting op de Van der Palmkade. Beeld Namita Bhargava
Ontmoeting op de Van der Palmkade.Beeld Namita Bhargava

PAPA

In 2008 richtte kunstenares Lino Hellings persbureau PAPA op: Participating Artists’ Press Agency. In rampen, conferenties, sportwedstrijden of koningshuizen is het internationale PAPA niet geïnteresseerd, Hellings wil juist zien hoe de wereld er op foto’s uitziet buiten het reguliere nieuws om. Na projecten in steden over de hele wereld is PAPA nu actief in Amsterdam. In West maakten bewoners van Bos en Lommer, de Staatsliedenbuurt en de Kinkerbuurt foto’s tijdens wild walks. De opdracht: fotografeer waar je oog op valt, maakt niet uit wat.

Het resulteerde per buurt in een eigen fotokrant/muurkrant. In de krant van de Staatsliedenbuurt staat de hierboven afgedrukte foto van Namita Bhargava: Ontmoeting op de Van der Palmkade.

De vrouw met de gympen kwam vanaf de kant van de Albert Heijn met een boodschappentas op wieltjes. Op de Van der Palmkade voor het restaurant Mauresque ziet ze een bekende. Na de vrolijke begroeting lopen ze samen verder. Er spreekt een onbevangenheid uit die in deze 1,5 metermaatschappij al bijna iets van vroeger lijkt.

De komende vijf jaar wil PAPA zo heel Amsterdam in kaart brengen. Op het ogenblik is Zuidoost aan de beurt. Vanwege het coronavirus fotograferen de correspondenten in en rond hun eigen huis.

amsterdam.papaphotowalks.org.

null Beeld Jamel Shabazz
Beeld Jamel Shabazz
null Beeld Jamel Shabazz
Beeld Jamel Shabazz

City Metro

Is het kunstfotografie? Of documentairefotografie? Kijk naar bovenstaande foto’s en oordeel zelf. Het zijn in elk geval beelden van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz. Van hem is net een prachtig fotoboek verschenen: City Metro.

Jamel Shabazz (New York, 1960) geniet internationale bekendheid als documentaire-, straat-, mode-en portretfotograaf. Hij fotografeert al veertig jaar het alledaagse straatleven in New York, en maakte daar prachtige fotoboeken van. Voor City Metro verplaatste hij zich van de roerige, rumoerige straten naar het leven onder die straten, en portretteerde het dagelijkse leven in de metro.

Shabazz zoomt in City Metro ook in op de mode, de emotie van de reizigers, en medepassagiers. Bovenstaande foto’s zijn genomen in het begin van de jaren tachtig. In het boek is de tijd, en wat die doet met bijvoorbeeld de mode en de gedragingen aan boord van de New Yorkse metro, mooi te volgen. Of toch niet?

Jamel Shabazz: City Metro. Uitgegeven door Galerie Bene Taschen, €39 (ISBN: 978-3-00-065181-6).

On Earth Beeld Mark Dorf courtesy Postmasters Gallery
On EarthBeeld Mark Dorf courtesy Postmasters Gallery

On Earth

In Foam had 20 maart On Earth van start moeten gaan, een tentoonstelling over de relatie tussen mens, technologie en natuur. De werken van 25 internationale kunstenaars staan en hangen in de zalen van het Amsterdamse Fotomuseum, maar er mogen geen bezoekers bij.

Dat moet zuur zijn voor curator Hinde Haest. “Het is vooral heel gek, een tentoonstelling in een leeg museum,” zegt ze. “Maar de tentoonstelling is verlengd tot de herfst. Hopelijk kunnen mensen hem dan zien.”

Bovendien is er #FoamAtHome, dat de fotografielief­hebber thuis de mogelijkheid biedt het museum te blijven volgen. Voor On Earth staan onder meer virtuele bezoeken aan de ateliers van de deelnemende kunstenaars op het programma. Mark Dorf, de Amerikaanse maker van het kunstwerk op de foto hierboven, geeft vanaf vandaag op de site van Foam tekst en uitleg over zijn werk.

Hinde Haest: “Mark Dorf is een relatief jonge, zeer welbespraakte kunstenaar, bijna een filosoof. Het sculptuur dat wij van hem tonen is deel van een serie. De natuur­foto’s die je ziet, maakte hij in de botanische tuinen van Brooklyn en The Bronx. Dat wat wij als natuur beschouwen, is volgens Dorf meestal geconstrueerd en gemanipuleerd door de mens. Vanuit die premisse koos hij ook de materialen voor zijn sculptuur, onder meer multiplex en glas: het zijn van oorsprong natuurlijke, maar zwaar bewerkte materialen.”

www.foam.org/foamathome

null Beeld © Michael Wolf Estate, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen
Beeld © Michael Wolf Estate, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen
null Beeld © Michael Wolf Estate, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen
Beeld © Michael Wolf Estate, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen

Parijs

Heel in de verte doen deze foto’s denken aan het werk van de schilder Giorgio Morandi. De Italiaan werd beroemd met zijn vele, monotone doeken met flesjes en potten. Op deze foto’s zijn het vooral de schoorsteentjes die opvallen. Ook dit kun je twee monotone afbeeldingen noemen.

Ze zijn gemaakt door de beroemde Duitse fotograaf Michael Wolf, die vorig jaar plotseling op 64-jarige leeftijd overleed, en ze staan in zijn postuum verschenen fotoboek Paris – 5 Continents, dat mede tot stand is gekomen dankzij Wolfs Amsterdamse galerist Wouter van Leeuwen.

Wolf, die in Hongkong woonde, was vooral bekend om zijn foto’s van het dagelijkse leven in grote steden. Zijn monumentale, kleurrijke foto’s van flatgebouwen in Hongkong zijn fameus. Ook fotografeerde hij klemzittende mensen met hun gezicht tegen de ramen in overvolle metro’s in Tokio (World Press Photo 2010).

Wolf beklom de Parijse daken om clichébeelden te vermijden. Zijn geometrische, ritmische stijl is onmiskenbaar. Hij speelt bijna een abstract spel met de architectuur. Het is daardoor een andere, verrassende blik die de kijker krijgt op Parijs.

Michael Wolf: Paris – 5 Continents Editions, €35. Verkrijgbaar bij Galerie Wouter van Leeuwen, www.woutervanleeuwen.com.

null Beeld Claudette van de Rakt
Beeld Claudette van de Rakt

OMG it’s me

Omdat er bijna geen galerie of museum meer open is, in deze rubriek voorlopig even geen fototentoonstellingen, maar fotoboeken. OMG it’s me past goed bij wat er nu allemaal speelt, vindt maakster Claudette van de Rakt. “Het gaat over naar jezelf kijken, over ontdekken wat je ware ik is, als er verder niets overblijft,” zegt ze door de telefoon.

Met diezelfde telefoon maakte ze de foto’s in het boek. Zelfportretten zijn het, oneerbiediger: selfies. “Zeven jaar lang maakte ik met mijn telefoon foto’s van mezelf. Niets was georganiseerd, het ging allemaal heel toevallig.” Ook de foto hierboven kwam zo tot stand. “Ik was voor het raam dia’s aan het bekijken. Bij een foto van mezelf zag ik ineens die plant in de tuin erdoorheen. Daar heb ik met mijn telefoon toen een foto van gemaakt.”

De koper van het boek heeft toegang tot een app die sommige foto’s in het boek tot leven kan wekken: scan met je telefoon zo’n foto en een filmpje begint. De komende twee jaar komt Van de Rakt via de app met nog veel meer verrassingen: verhalen, dromen, geluiden, video’s en natuurlijk foto’s. Een work in progress dus, dit boek.

Claudette van de Rakt: OMG it’s me, Uitgeverij Komma, €34.

null Beeld Sevilay Maria van Dorst #MYOWNGENDER
Beeld Sevilay Maria van Dorst #MYOWNGENDER

#Myowngender

De complexiteit is de letter in je paspoort, de keuze tussen de bordjes op de wc-deuren, vakjes op allerlei formulieren. Wat kies je? Is er wel iets te kiezen?

Drie jaar lang onderzocht fotograaf Sevilay Maria van Dorst (1984) ‘het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw’. Ze reisde bijvoorbeeld, na het lezen over de moeilijke positie van transgenderpersonen in Kampala, naar de hoofdstad van Oeganda voor een fotoserie.

De tentoonstelling #Myowngender, te zien in OBA Oosterdok, is het interactieve sluitstuk van dat onderzoek. Ze fotografeerde de verhalen van 35 modellen die zich als genderfluïde identificeren. Ook zijn korte interviews met de geportretteerden te horen.

Al gaat het project voor Van Dorst eigenlijk over iets ­anders. “Het onderwerp is gender, maar het gaat niet over gender. Het gaat over mensen. Want dat is uiteindelijk wat ons allemaal gelijk maakt. Welk labeltje dan ook aan ons vastgeplakt wordt, we zijn allemaal mens.”

Ze legde haar modellen vast op diepzwart of transparant glas via een fototechniek uit 1851: collodion wet plating.

#Myowngender. T/m 30 april in OBA Oosterdok.

FloodZone Beeld Anastasia Samoylova
FloodZoneBeeld Anastasia Samoylova

FloodZone

De Russisch-Amerikaanse fotograaf Anastasia Samoylova werd geboren in Moskou en woont en werkt tegenwoordig in Miami. Daar in het zuiden van de Verenigde Staten doet de invloed van de klimaatverandering zich flink gelden. Orkanen, overstromingen; vooral Florida heeft ermee te maken.

Het inspireerde Samoylova tot het fotoproject (en boek) FloodZone. Toeristenparadijs Miami gaat op haar foto’s gebukt onder dreigend onheil. Van nog maar eens zo’n luxe hoogbouwflat die wordt gebouwd, staan de fundamenten in het water.

Op een andere foto lijkt een snelweg nog maar net boven dat water uit te komen. En op de foto hierboven heeft de wind de voor Miami zo kenmerkende palmbomen uit de grond geblazen.

Het zijn even mooie als verontrustende beelden.

Bij de opening van de tentoonstelling FloodZone in Galerie Caroline O’Breen heeft fotokenner David Campany morgen om 18.00 uur een gesprek met Samoylova.

Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 15, tot 11/4

Vessels Beeld Bryan Schutmaat
VesselsBeeld Bryan Schutmaat

Vessels

We zijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Hier fotografeerde Bryan Schutmaat (1983, Austin, Texas) reizigers, highway drifters, landschappen en stillevens van een land in verval.

Met zijn documentaire, soms allegorische foto’s wil Schutmaat het verhaal laten zien van Amerika, in zijn ogen ‘een mythisch, heilig, mooi en gebroken’ land waarin mensen door het systeem vaak tot de rand van waanzin en wanhoop worden gedreven.

We zijn volgens Schutmaat, door het niet adequaat reageren op de effecten van de klimaatcrisis, de toenemende inkomensongelijkheid en economische onzekerheid, op weg naar zelfdestructie. Daar moet iets aan gebeuren.

Het is een wake-upcall, de expositie Vessels. Vessels betekent vaten. ‘Je bent een vat voor de wereld om te vullen of tegen de muur te gooien.’ (Schutmaat citeert uit het boek Where I Stay van Andrew Zornoza.)

Vessels kan ook gezien worden als het begin van een cultuuromslag. Naïef misschien, maar wat moeten we dan?

Bryan Schutmaat: Vessels. T/m 28 maart. Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27.

null Beeld Frankey
Beeld Frankey
null Beeld Streetart Frankey
Beeld Streetart Frankey

Straatmuseum

Street Art Frankey heropent zijn straatmuseum. Dat doet hij in de voetgangerstunnel Tussen de Bogen. Vorig jaar ‘opende’ de straatkunstenaar – hij heet in het echte leven Frank de Ruwe en is medeoprichter en eigenaar van het Amsterdamse reclamebureau Natwerk – in die openbare ruimte zijn museum.

Lezers van deze krant kennen Frankey – natuurlijk, zou ik willen zeggen – van zijn wekelijkse bijdrage in PS van de Week. Daarin past hij met vrolijke interventies het straatbeeld aan. Een smurfje hier, een Ajaxshirt daar, een kabouter op een lantaarnpaal.

In het eerste jaar van de expositie is er nogal wat gebeurd. Er verdwenen foto’s (bruut van de wand gerukt) en sommige werken werden met graffiti besmeurd. Tijd voor een opknapbeurt en nieuw werk.

Aanstaande zondag, als zijn museum een jaar bestaat, gaat Frankey de ruimte opknappen en twaalf nieuwe foto’s ophangen. Werken die vorig jaar in deze krant ­werden gepubliceerd en die Frankey als zijn beste foto’s beschouwt. Gaat dat zien!

Straatmuseum Tussen de Bogen. Vanaf zondag 23 februari.

null Beeld

Congo Tales

De Nederlander Pieter Henket (41) is geen fotograaf die lukraak schiet, of zomaar een mooie foto maakt. Hij componeert zorgvuldig het beeld tot hij heeft wat hij wil fotograferen. De jongens op bovenstaande foto zijn zorgvuldig in de boom gezet.

De foto is te zien op de tentoonstelling Congo Tales, bij Kahmann Gallery. Henket vertelt met zijn foto’s magische verhalen en mythes van en met bewoners van het Mbombo District in het Congobekken, het grootste tropische regenwoud ter wereld na het Amazonegebied.

Hij laat kinderen een meer dan levensgrote mbombo (een boa constrictor) nabootsen, ensceneert mannen die op een mythische vogel gaan jagen, verzamelt tientallen vrouwen aan de rand van het woud.

Zo hervertelt hij met een kleurenpalet dat aan de oude Hollandse meesters uit de 17de eeuw doet denken (een inspiratiebron waar hij graag aan refereert) de al dan niet bovennatuurlijke verhalen over initiatie, leven en dood. Deze mythologische verhalen, alleen bekend middels de orale traditie, werden niet eerder zo vastgelegd.

Congo Tales. T/m 5 april. Khamann Gallery, Lindengracht 35.

null Beeld Jacques Meijer
Beeld Jacques Meijer

Beautiful Square

We zien, om maar even in oude terminologie te vervallen, een dame van lichte zeden. In 1956, op de Wallen in Amsterdam. Ze had vast ook, zoals dat ging in die dagen, een bijnaam. Blonde Greet?

En wat ziet ze er, kijkend vanuit het schaamteloze heden, keurig uit.

De foto is gemaakt door Jacques Meijer (1934). Onderwerp van de foto’s die in de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae zijn te zien – Meijer is lid en deze expo is een eerbetoon aan hem – is de vrouw. Op het strand in Scheveningen (een Marilyn Monroe-achtige vrouw met sigaar), in Staphorster klederdracht, een jonge Nelly ­Frijda, een non, een meisje in een regenjas...

De foto’s, gevangen in vierkante lijsten – Meijer noemt de verzameling Mooi Vierkant – zijn een ode aan de vrouw. Waarmee deze expo dus een dubbel eerbetoon is.

Meijers zwart-witfoto’s, nu meer een halve eeuw oud, hebben hun grote zeggingskracht nog niet verloren. ­Kijken naar deze foto’s stemt weemoedig, het is een tijd die niet meer weer komt. Hoe kijken we daarop terug?

Beautiful Square. T/m 3 april. Arti et Amicitiae, Rokin 112.

PS expo Beeld Lonneke van der Palen
PS expoBeeld Lonneke van der Palen

Please return to the highlighted route

Haar vrienden hadden de halve wereld al gezien, zij was niet verder gekomen dan onze directe buurlanden. Voor haar afstudeerproject aan de Haagse kunstacademie bouwde Lonneke van der Palen in 2012 thuis een Egyptische piramide na. De titel van de fotoinstallatie: Souvenir (memories of journey never made) .

Tegenwoordig is Van der Palen een succesvol fotografe en werkt ze veelal in opdracht. Calvin Klein, Converse, ­Givency, Hermès, Paco Rabanne; de lijst van grote merken waarvoor ze werkte, is indrukwekkend. Het betekent dat Van der Palen inmiddels veel reist. Tussendoor werkt ze aan haar project Please return to the highlighted route.

Als ze onderweg een beeld ziet dat haar aanspreekt, legt ze het meteen vast, waar ze op dat moment verder ook mee bezig is. Een grote teen, een vuilniszak, de afstandsbediening in een motelkamer: alles komt in aanmerking door Van der Palen te worden gefotografeerd. Uit het persbericht van Galerie Fleur & Wouter (geweldige naam trouwens): ‘Lonneke heeft de gave alles met dezelfde interesse te bekijken.’

Galerie Fleur & Wouter, Van Ostadestraat 43a, t/m 1/3

null Beeld Tanja Engelberts, Galerie Caroline O'Breen
Beeld Tanja Engelberts, Galerie Caroline O'Breen

The Natural

De mens bedreigt de natuur. Niets nieuws, maar ook kunstenaars staan steeds vaker stil bij hoe de mens schijnbaar ongestoord de natuur verwoest.

Zo ook fotografe Tanja Engelberts (1987). Zij is geïnteresseerd in plekken waar fossiele brandstoffen en de winning daarvan de natuur beïnvloeden. Eerder maakte ze bijvoorbeeld foto’s over het uitpersen van de bodem in de Amerikaanse staat Wyoming.

Voor het project Petroleum Borealis – te zien op de groepstentoonstelling The Natural – verbleef ze in Canada. Ze was gefascineerd door de de teerzandindustrie – het winnen van olie uit zandlagen – in het stroomgebied van de rivier Athabasca in Canada.

Deze foto is er een uit het vijfluik Reclaim, waarmee ze wil laten zien dat de natuur in dat gebied, waar de teerzanden een enorm olieveld herbergen, bedreigd wordt door de oliewinning en de onuitwisbare sporen die de mens achterlaat. Engelberts gebruikte teerzand om de foto’s af te drukken, wat die foto’s een extra laag geeft die de teloorgang van landschap en natuur benadrukt.

The Natural. T/m 29/2, Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 15.

Everything OK not OK Beeld lois cohen
Everything OK not OKBeeld lois cohen

Everything OK not OK

Vooruit, dat hij de muren van zijn slaapkamer te lijf is gegaan met spuitbus en viltstift is wat wild, maar voor rest ziet die kamer er toch best oké uit? Hijzelf ook wel. Zwart T-shirt, camouflagebroek: het is niet direct de outfit van een boekhouder of zo, maar als scholier of student kom je er prima mee weg.

Niet in Georgië, de voormalige Sovjetstaat, waar je in een dergelijke outfit niet gewoon een beetje alternatief bent, maar regelrecht subversief. De communistische partij heeft het er allang niet meer voor het zeggen, het is nu (eigenlijk: weer) vooral de orthodoxe kerk die in Georgië ­bepaalt wat wel en niet mag.

Gert Oosterbeek fotografeerde in Georgië meer jongeren zoals hij hierboven. Ze hebben gekleurd haar, tatoeages, een ringetje in de neus; hier in het Westen kijkt niemand er echt van op, maar in Georgië zijn het tekenen van verzet. Wie er kiest voor een afwijkend uiterlijk kan erop rekenen dagelijks te worden uitgescholden. En fysiek geweld tegen alternatievelingen is zeker geen uitzondering.

Melkweg Expo, Marnixstraat 409, t/m 2/2

Expo Huis van Marseille 
Henry Clarke Beeld Henry Clarke
Expo Huis van Marseille Henry ClarkeBeeld Henry Clarke

Outside Fashion

Hier zien we het Duitse model Veruschka. Ze staat, ergens in 1964, op het dak van het observatorium Jantar Mantar in de Indiase stad Jaipur. En ze draagt een Givenchyjurk van de Amerikaanse modeontwerpster Adele Simpson (1902-1995).

De foto is genomen door Henry Clarke (1917-1996), een Amerikaanse modefotograaf, vooral bekend om zijn werk voor het modetijdschrift Vogue. De foto is te zien op de tentoonstelling Outside Fashion in Huis Marseille.

Op ongeveer 150 foto’s, in bruikleen van Palais Galliera (voorheen Musée de la Mode de la Ville de Paris) is te zien hoe de modefotografie tussen 1900 en 1969 is veranderd. Van zwart-wit naar kleur, en van studio- naar buitenfotografie bijvoorbeeld. Maar ook de veranderende rol van de vrouw binnen die fotografie; van statisch, en verhuld in lange jurken naar vrij, lachend en bewegend.

Er is werk te zien van onder anderen Jean Moral, Frères Séeberger, Dorvyne en Willy Maywald. Zij fotografeerden de modellen. die zich hulden in couture van onder meer Hermès, Balenciaga en Schiaparelli.

Outside Fashion. T/m 8/3. Huis Marseille, Keizersgracht 401.

Children’s games

null Beeld Francis Alÿs en David Zwirner
Beeld Francis Alÿs en David Zwirner

In 1986 ging de Belg Francis Alÿs als architect helpen bij de wederopbouw van het door een aardbeving getroffen Mexico-Stad. Hij bleef er wonen en ruilde de architectuur in voor de beeldende kunst. Veel van zijn werk onstond in de Mexicaanse hoofdstad, maar ook verkende hij als kunstenaar uitgebreid de rest van de wereld.

Sinds 1999 werkt de als Francis de Smedt geboren Alÿs aan het project Children’s games, een gestaag groeiende serie films van – inderdaad – kinderspelletjes. In vluchtelingenkampen, op straat in wereldsteden, op het platteland; overal vermaken kinderen zich met hinkelen, verstoppertje, stoelendans en steen, papier, schaar.

null Beeld Francis Alÿs en David Zwirner
Beeld Francis Alÿs en David Zwirner

Lokale spelletjes zijn er ook. Weinig zachtzinning is het Venezolaanse Saltamontes, waarbij kinderen de poten van een enorme sprinkhaan eraf trekken en het beest vervolgens hoog in de lucht gooien en weer opvangen.

En westerse kinderen gamen alleen maar? Niet in de fims van Alÿs. In Parijs zijn meisjes ouderwets aan het ‘elastieken’ en op het strand van Zoutelande bouwen jongens een al even klassiek zandkasteel.

Eye, IJpromenade 1, t/m 18 maart

null Beeld Corine Bakker
Beeld Corine Bakker

Expo Still

Ode is de titel van het afstudeerproject van Corine Bakker. Ze is deze maand afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam. Werk van haar en nog veertien andere afgestudeerden is vanaf morgen tot en met zondag te zien in Loods 6 op de afstudeerexpositie Expo Still.

Ode laat de fascinatie van Corine Bakker zien voor het menselijk lichaam, en de vergankelijkheid daarvan. En dat zien we ook op haar foto’s. Onverbloemd en nieuwsgierig legt ze vast, geen rimpel of onvolkomenheid wordt weggepoetst. We zien acceptatie, ouderdom, misschien het verlangen naar de jeugd. Maar vooral waardigheid.

‘Ik heb een fascinatie voor het lichaam en wat tijd met de huid en het lichaam doet,’ zegt ze op haar site. ‘Ik laat het zien zoals het is, met alle tekenen die het leven erop achterlaat. Gedreven door ontroering wil ik niet weg­kijken, erkennen wat er is, en daar de schoonheid van laten zien. De essentie is dat het lichaam ouder wordt omdat het al zo lang mag leven. Het verdient liefde, aandacht, verwondering en bewondering.’

Dat blijkt.

Expo Still, 20-22/12 in Loods 6, KNSM-laan 143.

Turunc Beeld Solène Gün
TuruncBeeld Solène Gün

Turunç

Het project Turunç speelt zich af in de buitenwijken van wereldsteden Parijs en Berlijn. De Frans-Zwitserse fotograaf Solène Gün volgt daar mannen met een Turkse ­achtergrond in hun leefwereld.

Gün, zelf kind van Turkse immigranten, wil met haar project de tegenstrijdigheid laten zien binnen deze groep. Wat ze vastlegt, is hoop, broederschap en onderlinge solidariteit. Verbondenheid die er is, ondanks de uitzichtloosheid, verveling en wanhoop binnen de gemeenschap – die ook nog eens gebukt gaat onder stereotype beeldvorming.

Gün ziet dat de mannen zich willen verbergen voor de wanhoop, maar dat ze ook willen laten zien waar ze voor staan. Dat toont ze met een foto waarop een sieraad te zien is, of een (bid)kleedje en een rozenkrans, een beeld dat een grotere, spirituele verbondenheid symboliseert.

Ook maakte ze een foto van een vrij troosteloos flat­gebouw waarin het gebrek aan perspectief gedeeld wordt, maar waarin misschien ook gedroomd wordt van een andere toekomst.

Solène Gün: Turunç. T/m 16 februari te zien in Foam.

Vetarm Beeld Willeke Duijvekam
VetarmBeeld Willeke Duijvekam

Vetarm

Ooit gold corpulentie als teken van welvaart. Allang voorbij. Nu is juist armoede gerelateerd aan overgewicht. Voor haar project Vetarm fotografeerde Willeke Duijvekam in Amsterdam-Noord vijf bewoners van oude volkswijken in wier leven armoede en overgewicht een rol spelen. Maandenlang volgde ze hen.

Googelend op ‘overgewicht’ en ‘te dik’ stuitte Duijvekam op beelden van uitgedijde lichamen zonder hoofd. Op televisie zag ze mensen met overgewicht vooral in programma’s waarin ze zo snel mogelijk moesten afvallen. Het valt te begrijpen dat nogal wat mensen met overgewicht zich het liefst verstoppen voor de buitenwereld. Met Vetarm wil de fotografe de mensen ‘achter het stigma’ een gezicht geven door hen zo ‘rijk’ mogelijk af te beelden.

Bij het fotoproject hoort het theaterstuk Vetarm, waarin vier van de geportretteerden vertellen over hun leven. Een serie van tien voorstellingen daarvan op de NDSM-werf was zo’n succes, dat er mogelijk een reprise komt.

NDSM Fuse, NDSM-plein 85, t/m 22/12.

Follow ’19 Beeld sjoerd houben
Follow ’19Beeld sjoerd houben

Follow ’19

In de Melkweg Expo wordt voor de tweede keer jong fotografietalent onder de aandacht gebracht, in een samenwerking met Eizo en FotoLabKiekie.

Dit jaar zijn dat Robin Alysha Clemens (1992) en Sjoerd Houben (1990). Houben volgde mannen en vrouwen met een passie voor bodybuilding. Voor zijn project No muscle can stretch itself legde hij vast hoe ver mannen en vrouwen in deze wereld gaan om tot een ideaal lichaam te komen.

Het is een fascinerend onderzoek naar vervaging of ­uitvergroting van stereotypen in deze subcultuur. Het gaat om macht, genderrollen en seksualisering van zowel het mannelijk als vrouwelijk lichaam.

Doel van Houben is daarin de nuance te zoeken. En zo probeert hij ook te fotograferen. Hij wil met elke foto een vraagstuk creëren, zonder de antwoorden te geven.

Die discrepantie zit enerzijds in het gecontroleerde en uitgedachte van de foto. Anderzijds geeft hij de controle weer uit handen door de kijker zijn eigen verhaal bij elke foto te laten zoeken.

Follow ’19. Melkweg Expo, Marnixstraat 409, t/m 8/12.

The Kindness of One Beeld Margaret Lansink
The Kindness of OneBeeld Margaret Lansink

The Kindness of One

Nergens konden ze heen, de Joden die in 1939 na de ­Duitse inval van Polen naar het neutrale Litouwen waren gevlucht. Aan de ene kant de Duitsers, aan de andere de Russen. In juli 1940 werd Litouwen ingelijfd door de ­Sovjet-Unie. Nog net op tijd had de Nederlandse consul Jan Zwartendijk duizenden Joden het land uit weten te sluizen.

Zwartendijk deed dat samen met de Japanse consul ­Chiune Sugihara. Zwartendijk verstrekte de Joodse vluchtelingen (nep)visa voor Curaçao, zijn Japanse collega zorgde voor een transitvisum voor Japan. Zo konden de Joden met de Transsiberië Expres naar Vladivostok reizen, waar ze de boot naar het Japanse Kobe namen.

Het bijzondere verhaal inspireerde Margaret Lansink en Rene van Hulst tot het boek The Kindness of One. Hij maakte daarvoor gedichten, zij foto’s; in Litouwen, maar ook in Japan. Morgen wordt het boek gepresenteerd in het Amsterdamse kunstcentrum Embassy of Art. De bijbehorende tentoonstelling is het hele weekend te zien.

Informatie over de tentoonstelling is te vinden op de Facebookpagina van Embassy of Art, zie ook embassyofart.nl.

Sleeping woman Beeld Casper Faassen
Sleeping womanBeeld Casper Faassen

Sleeping woman

Rembrandt van Rijn, wie is er niet groot geworden met het werk van deze oude meester? Tekenaar-schilder-fotograaf Casper Faassen (1975) in elk geval wel.

Alles begon voor hem toen hij 35 jaar geleden als jongen in het Rijksmuseum oog in oog stond met De Nachtwacht. Dat schilderij maakte een onuitwisbare indruk op hem.

Sterker: het eerste schilderijtje dat Faassen zelf maakte, op de muur van zijn slaapkamer, was een interpretatie van Rembrandts bekendste werk.

Het 350ste sterfjaar van Rembrandt was voor Faassen reden te onderzoeken wat de gemeenschappelijkheid is in het werk van de oude meester en van hemzelf. Het resultaat zien we in de expositie Still. Daar zijn interpretaties te zien van onder meer Rembrandts Badende vrouw, en van de tekening van een slapende Hendrickje Stoffels, Slapende jonge vrouw.

Bovenstaand beeld, Sleeping woman, is de interpretatie van die tekening. In dit werk, foto en olieverf, herkennen we Rembrandts hand in de vluchtige streken en een enkel gedetailleerd element.

Casper Faassen: Still. Tot 30/12 in Kahmann Gallery, ­Lindengracht 35.

Yo soy otro tú Beeld Robin Alysha Clemens
Yo soy otro túBeeld Robin Alysha Clemens

Yo soy otro tú

Hij richt zich tot de Allerhoogste, dat zie je meteen. Aan die geheven armen, maar vooral aan die hemelwaarts gerichte blik. Om nog net iets dichter bij Hem te zijn, is meneer boven op een steen gaan staan. Robin Alysha ­Clemens fotografeerde de biddende man in Mexico. De foto is te zien op haar tentoonstelling Yo soy otro tú, tú eres otro yo (ofwel: ik ben een andere jij, jij bent een andere ik) over hedendaagse Mexicanen en hun geloof.

Het door de Spaanse kolonisten opgelegde katholicisme is in Mexico officieel het grootste en belangrijkste geloof, maar Mexicanen geven er wel vaak een heel eigen invulling aan. Verder kent spiritualisme in Mexico vele vormen en gedaanten. Tradities van voor het kolonialisme leven nog altijd voort.

Zestig Mexicanen fotografeerde Robin Alysha Clemens voor haar project. Onder hen sjamanen, nonnen, boeddhisten, zieners, new-agers, leden van inheemse stammen, genezers en aanhangers van Santa Muerte (Onze Lieve Vrouw van de Heilige Dood).

Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, t/m 8/12

null Beeld CORTIS + SONDEREGGER
Beeld CORTIS + SONDEREGGER

Icons

Je ziet en weet het onmiddellijk. Hier wordt een reclameposter gemaakt voor het sigarettenmerk Marlboro. Toch?

Maar schijn bedriegt weer eens. Nu ja, het is wel de Marlboro Man, en het lijkt bedrieglijk veel op een reclameposter – alleen de letters ontbreken nog – maar het is geen reclame voor Marlboro. En is het dan wel de Marl­boro Man die we daar op zijn paard zien? Bent u er nog?

Deze foto is gemaakt door het Zwitserse kunstenaarsduo Jojakim Cortis en Adrian Sonderegger. Gespecialiseerd in het namaken van iconische foto’s. Met karton, watten etc. knutselden de twee al eens de beroemde foto van Stuart Franklin na uit 1989 van het studentenoproer op het plein van de Hemelse Vrede in Peking. Om vervolgens die creatie weer te fotograferen (kunst!).

En de eerste voetstap op de maan. De atoombom op Nagasaki. En nog meer. Met als doel te laten zien dat die iconische beelden geen snapshots waren, maar bewust gemaakte beelden van vaklui. Echte creaties. En de vaklui Cortis & Sonderegger maakten daar weer re-creaties van. Best grappig.

Maarten Moll Icons. Tot 7/12. The Ravestijn Gallery, Westerdok 824.

null Beeld George Maas
Beeld George Maas

Gelijkgekleed

Eerst heette zijn fotoproject Jut & Jul. Toepasselijk wel, maar toch ook een beetje denigrerend. En dus maakte George Maas er Gelijkgekleed van.

Gelijkgekleed is ook de titel van de tentoonstelling die nu in het Volkshotel van zijn werk is te zien. Waar het de Amsterdamse fotograaf om gaat: stellen met dezelfde kleren aan. Iedereen heeft ze wel eens gezien: paren, echtparen meestal, vaak ook al een beetje op leefijd, waarvan meneer en mevrouw hetzelfde jack dragen. Eenzelfde bodywarmer, jas, trui of overhemd kan ook natuurlijk. En je hebt zelfs stellen die hun gelijke rompbekleding (de minimale voorwaarde voor Maas) afmaken met een gelijke broek en zelfs gelijke schoenen.

Al sinds 2007 fotografeert George naast zijn gewone werk gelijkgeklede stellen. In het nawoord van het boek Gelijkgekleed (2013) beschreef Midas Dekker de gelijk­geklede echtparen als goed functionerende koppels. Het signaal dat ze met die identieke kleding afgeven, is volgens de bioloog: wij hebben elkaar gevonden.

‘Gelijkgekleed’ – George Maas. Tot en met 30 november in Volkshotel, Wibautstraat 150.

null Beeld Danielle van Ark
Beeld Danielle van Ark

Memorabilia

Wat meteen opvalt, is het spiegelschrift. En dat het, na even goed lezen, om een affiche gaat over een ­tentoonstelling in Foam. In het fotografiemuseum opende zeven jaar geleden de tentoonstelling Foam in Van Loon III. Daar waren foto’s te zien van Daniëlle van Ark (Schiedam, 1974). Foto’s van handen van vrouwen die hun juwelen lieten zien.

In galerie Tegenboschvanvreden is die affichefoto dus opnieuw te zien. Alleen gespiegeld – de juwelen worden nu door de rechterhand gedragen – en schijnbaar slordig bevestigd, want de tape waarmee de foto is vastgeplakt in de lijst is duidelijk zichtbaar.

Slordig is het allerminst, want wie het werk van Daniëlle van Ark kent, weet dat ze een spel speelt met verleden, heden en toekomst. Zo geeft ze wat ze eerder maakte opnieuw betekenis en vorm. Door die recycling van haar eigen werk probeert ze een andere invulling aan het begrip tijd te geven – en daarmee krijgt haar werk tegelijkertijd een soort oneindigheid.

‘Memorabilia’ – Daniëlle van Ark. Tot en met 9 november in ­galerie ­Tegenboschvanvreden, Bloemgracht 57.

null Beeld Chris Niedenthal
Beeld Chris Niedenthal

Full Circle

Hooguit een paar maanden zou hij er blijven, was het plan toen fotograaf Chris Niedenthal in 1973 van Engeland naar Polen trok. Er bleek achter het IJzeren Gordijn zoveel te fotograferen dat hij zich voorgoed vestigde in Polen. Niedenthal was erbij toen de aanhangers van de Poolse vakbeweging Solidarnosc eind jaren tachtig in opstand kwamen tegen de communistische machthebbers. Hij was ook bij de recente burgerprotesten tegen de huidige, rechtse regering. Dat Niedenthal een overeenkomst tussen de protesten toen en nu ziet, mag blijken uit de titel van de tentoonstelling van zijn werk die vanaf morgen is te zien bij de Amsterdamse WM Gallery: Full Circle – Poland then and now.

Chris Niedenthal werd in 1950 in Londen geboren als zoon van uit Polen gevluchte ouders. In 1963 bezocht hij voor het eerst het land van pa en ma. In 1998 nam hij de Poolse nationaliteit aan. Werk dat Niedenthal in Polen en andere Oost-Europese landen maakte, verscheen in onder meer Time en Newsweek. De foto hierboven maakte hij in de zomer van 1982 in het Poolse Wroclaw.

WM Gallery, Elandsgracht 35B, t/m 9/11

null Beeld Kadir van Lohuizen
Beeld Kadir van Lohuizen
null Beeld Kadir van Lohuizen
Beeld Kadir van Lohuizen

Rijzend Water

Moeten we verhuizen naar hoger geleden gebieden? Gaat de zeespiegel echt zo snel stijgen dat we straks in Drenthe moeten gaan wonen? Op een hunebed?

En is Terschelling, op de bovenste foto na een zware noordwesterstorm in januari, gedoemd te verdwijnen?

De expositie Rijzend Water in Het Scheepvaartmuseum is een wake-upcall. Fotograaf Kadir van Lohuizen reisde over de wereld om de onomkeerbare gevolgen van de zeespiegelstijging en de klimaatcrisis vast te leggen.

Hij ging niet over één nacht ijs. Tijdens zijn gedegen onderzoek bezocht hij Groenland, de VS (Miami en New York), de eilandengroep Kiribati, de Marshalleilanden, Fiji, Indonesië, Bangladesh, Papoea-Nieuw-Guinea, Panama en het Verenigd Koninkrijk. En hij maakte foto’s in Nederland.

De foto’s, en het op film vastgelegde verhaal van de betrokkenen achter de foto’s, tonen ons een niet vrolijk stemmend beeld van de toekomst en dragen vooral bij aan het besef dat er nog steeds te weinig wordt gedaan om rampspoed af te wenden.

Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, t/m 10 mei.

null Beeld Meryl Donoghue
Beeld Meryl Donoghue

Merry-go

Het was groot nieuws in de fotografiewereld toen twee jaar geleden het Rijksmuseum bekendmaakte voor 450.000 euro het botanische fotoboek Photographs of ­British Algae uit 1843 te hebben gekocht. De foto’s van zeewieren en algen in het boek van Anna Atkins, mogelijk ’s werelds eerste vrouwelijke fotograaf, zijn zogeheten ­cyanotypieën.

De cyanotypietechniek, een eenvoudige, vroege vorm van fotografie, wordt nog steeds gebruikt. Door de eveneens Britse kunstenares Meryl Donoghue (1984) bijvoorbeeld. Voor het kunstwerk hierboven moet ze net als indertijd Anna Atkins te werk zijn gegaan.

In het kort: leg een object op een met ijzerzouten ­bewerkt papier, stel dat bloot aan (zon)licht en spoel daarna af met water. Het resultaat: de plek waar het object lag, is wit, de rest van het papier diepblauw. Bury the living heet het werk dat Donoghue aldus maakte. Het is bij ­galerie Koch X Bos te zien op de tentoonstelling Merry-go. Ook te zien daar is werk dat werd gemaakt met scanners en fotokopieerapparaten.

Koch X Bos, Eerste Anjeliersdwarsstraat 36, t/m 12 oktober.

null Beeld Désirée van Hoek
Beeld Désirée van Hoek

Skid Row Revisited

Wat vooral opvalt is haar hagelwitte shirt. De rest van haar kleding lijkt vuil en versleten, maar dat shirt ziet er uit alsof het zo uit de winkel komt. Désirée van Hoek fotografeerde de dakloze draagster in Skid Row, een van de armste buurten van Los Angeles, waar duizenden mensen op straat leven.

Over een periode van zes jaar fotografeerde Van Hoek in Skid Row. Speciale aandacht had ze daarbij voor de spaarzame bezittingen van de daklozen: dat shirt van de mevrouw hierboven, een slaapzak, een uitgevouwen doos die fungeert als matras, een trolley. Groter contrast dan met de modewereld waarin Van Hoek eerder werkzaam was, lijkt ondenkbaar.

De tentoonstelling Skid Row Revisited in de Amsterdamse Suzanne Biederberg Gallery is Van Hoeks eerste Nederlandse solotentoonstelling. Dat bevreemdt, want met het boek dat ze in 2015 maakte van haar Skid Row-foto’s brak ze internationaal door. Het werd lovend ontvangen door onder de LA Times, Libération, De Morgen en The Huffington Post.

Eerste Egelantiersdwarstreaat 1, t/m 27 oktober

PS expo Beeld Diana Blok
PS expoBeeld Diana Blok

Gender Monologues

Orfeu Negro was in 1959 de op een toneelstuk van Vinicus de Moraes gebaseerde film die een westers publiek liet kennismaken met Braziliaanse muziekgenres als samba en vooral bossanova. Maar het was in de eerste plaats de film waarin de mythische liefdesgeschiedenis van Orpheus en Eurydice was verplaatst naar een favela in Rio.

Voor haar installatie Gender Monologues vroeg Diana Blok acteurs en actrices hun droompersonage van het ­andere geslacht te spelen. De Amerikaanse, in Amsterdam wonende sopraan Claron McFadden, die als operazangeres veel weet van acteren, koos voor de hoofdfiguur uit de film en het toneelstuk Orfeu Negro, een trambestuurder die goed ligt bij de vrouwen.

Met Gender Monologues maakt fotograaf Diana Blok de overstap naar het bewegende beeld. In de 72 minuten ­durende installatie zijn levensgrote videoportretten te zien van twaalf acteurs en actrices in de rol van hun favoriete personage van het andere geslacht. Afwisselend is telkens de stem van één van hen te horen. Het persbericht belooft een ‘poëtische oefening in anders-zijn’.

Nieuw Dakota, Ms. van Riemsdijkweg 41b, t/m 6/10

null Beeld Pascale Hustings
Beeld Pascale Hustings

A.Void

Wat is je identiteit als je gezicht onherkenbaar wordt ­gemaakt op een foto? Waarom is dit gedaan? Is er sprake van wraak? Het onzichtbaar maken van iemand die deel uitmaakte van je geschiedenis, maar die om de een of ­andere reden daaruit verwijderd moet worden? Wie is ­deze vrouw? (Is het wel een vrouw?)

De foto is gemaakt door Pascale Hustings, en heeft als ­titel A walk, en is er een uit haar serie Changeling. Hustings maakt deel uit van Zwerm, een collectief van autonome kunstenaars, van wie de meesten zijn afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam. Ze hebben ervoor ­gekozen om vanuit een gezamenlijk thema te werken, ‘omdat iets vanuit verschillende oogpunten bekijken altijd ieders persoonlijke kracht en creativiteit aanwakkert’.

Ook voor de expositie A.Void, een titel waarmee zij ‘de ruimte tussen einde en begin, tussen herinnering en toekomstmogelijkheden’ zien. ‘In die leegte ontstaat de ruimte voor verbeelding en creativiteit’.

Wie is deze vrouw? Is het wel een vrouw? Welk verhaal draagt ze met zich mee? Wie is ze nu? Het is aan u.

A.Void. T/m zondag 8 september, Fuse, NDSM-plein 85.

null Beeld Zoe Byland
Beeld Zoe Byland

Season’s start

Ja hoor, de lezer met heel scherpe ogen zag het meteen: de afbeelding hierboven is geen foto, zoals gebruikelijk op deze plek, maar een schilderij. De Zwitserse kunstenares Zoé Byland (Bern, 1975) baseert haar werk wel grotendeels op oude foto’s. Vooral portretfotografie uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw inspireert haar.

Net als die oude foto’s zijn Bylands schilderijen altijd in zwart-wit. Bij de totstandkoming ervan combineert ze traditionele schildertechnieken met airbrush, een werkwijze die voortkomt uit haar liefde voor zowel de oude meesters als graffiti. De geheimzinnige sfeer van Zoé ­Bylands schilderijen wordt versterkt doordat de personages vaak (gedeeltelijk) vermomd zijn.

Bij KochXBos is werk van Byland te zien als onderdeel van Season’s start, de expositie waarmee de Amsterdamse galerie het nieuwe seizoen opent. Te zien is daar verder onder meer keramiek van de Britse kunstenares Claire Partington.

KochXBos, Eerste Anjeliersdwarsstraat 36, t/m 17/9

null Beeld Diana Blok
Beeld Diana Blok

I challenge you to love me

Dit is Ketje, travestiet te Brasília. Het zijn barre tijden voor de lhbt-gemeenschap in Brazilië. Zeker na 28 oktober 2018, de dag dat Jair Messias Bolsonaro de verkiezingen won. Sinds 1 januari 2019 is hij president van Brazilië.

De laatste vier jaar nam het geweld tegen lhbt’ers toe, en onder de zelfverklaarde homofoob Bolsonaro − wat een ironische tweede naam! − is het bepaald niet minder geworden. In januari vluchtte de homoseksuele parlementariër Jean Wyllys het land uit vanwege dreigementen tegen hem en zijn familie.

Fotograaf Diana Blok legde, op verzoek van de Nederlandse ambassade in Brazilië, de lhbt-gemeenschap in het land vast. Het leverde indringende portretten op, zoals dat van Ketje. Bloks pure foto’s tonen de zoektocht naar een seksuele identiteit in een maatschappij waarin het geweld dus alleen maar toeneemt.

De geportretteerden zoeken de kijker en vertellen het verhaal dat acceptatie en verdraagzaamheid nog steeds niet vanzelfsprekend zijn. Zeker niet onder Bolsonaro.

I challenge you to love me. Tot en met zondag 8 september te zien in OBA De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier: Contemplation. Beeld Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier
Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier: Contemplation.Beeld Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

The White Blouse

Er was al wat te doen rond de expositie Contemplation van kunstfotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Niet om het overzicht van haar werk, stillevens en geënsceneerde interieurfoto’s, maar om een selectie zwart-witportretten uit haar serie The White Blouse.

En dan met name om de foto van een half ontblote – of halfnaakte – Thierry Baudet (de bovenkant van de politieke leider van FvD). Politici gaan doorgaans niet uit de ­kleren, maar daar heeft de tegendraadse Baudet lak aan. De foto, Baudet houdt een verfrommelde blouse in zijn handen, is voor 1650 euro te koop. Aan u om te bepalen of dat een goede prijs is of niet.

Die blouse die Baudet op de foto ietwat mishandelt, is een kledingstuk uit 1912. Sinds 2011 werkt Van Hövell aan een serie waarin die witte blouse centraal staat. Meer dan 75 vrouwen, mannen en kinderen hebben met die blouse voor haar geposeerd, onder wie Jenny Arean, Alexandra Radius, Jort Kelder, en, zie hierboven, de Nederlandse soulzanger Steffen Morrison.

Tot 28-8, Eduard Planting Gallery, Eerste Bloemdwarsstraat 2.

Disconnect to Connect in 5&33 Gallery Beeld Marius Sperlich
Disconnect to Connect in 5&33 GalleryBeeld Marius Sperlich

Disconnect to Connect

De expositie Diconnect to Connect in 5&33 Gallery draait om hoe ‘we’ worden getransformeerd en gevormd door technologie en de maatschappij. Daarom gaat het in de expositie om ‘het loskoppelen van ingestelde en geconditioneerde percepties, vooroordelen en clichés om deze perspectieven te veranderen en de status quo in twijfel te trekken’.

Bovenstaande foto is van een van de deelnemende kunstenaars, de 27-jarige Duitse fotograaf Marius Sperlich. Wat wil Sperlich – bekend van publicaties in bladen als Vogue, Playboy (hij maakte de eerste volledig artistieke ­cover) en Glamour – met deze foto?

Wat gebeurt hier eigenlijk? Heeft het iets met preutsheid te maken? (Denk aan ‘nipplegate’ uit 2004, toen zangeres Janet Jackson in de rust van de Superbowl ‘per ongeluk’ een tepel liet zien. Het leidde tot veel commotie.)

Sperlich speelt met vooroordelen en moedigt kijkers aan om elke scène subjectief te interpreteren. Op deze manier wil hij de aandacht vestigen op onderliggende maatschappelijke kwesties zoals censuur en gelijke rechten.

T/m 9 augustus in 5&33 Gallery, Prins Hendrikkade 33.

Arty Party: Photography graduates exibition. T/m 1/9 in de Melkweg. Beeld Victoire Eouzan
Arty Party: Photography graduates exibition. T/m 1/9 in de Melkweg.Beeld Victoire Eouzan

Arty Party: Photography graduates exibition

Voor het derde opeenvolgende jaar is in de Melkweg op Arty Party werk van net afgestudeerde kunstenaars te zien. Het gebouw is geheel gevuld met werk van deze jonge talenten die misschien wel de grote namen van morgen zijn.

Voor één avond zijn onder meer te zien: een pingpong­installatie die je helpt je innerlijke criticus onder de duim te houden en een fotoreeks met als doel het vinden en doorbreken van postkoloniale sporen. Jonge kunstenaars kunnen tijdens speeddates hun portfolio aan talentscouts laten zien.

De fotografieselectie voor Arty Party blijft tot 1 september hangen in Melkweg Expo. Daar is bijvoorbeeld werk van de Franse Victoire Eouzan te zien. Bovenstaande foto maakt deel uit van de serie When the mountain took the place of my father, waarin Eouzan persoonlijke ervaringen omzet in beelden. Ze provoceert, of probeert tot een andere duiding van haar verleden, een nieuwe archeologie, te komen.

Arty Party: Photography graduates exibition. T/m 1/9, Melkweg Expo, Marnixstraat 409.

Best of Graduates 2019. Tot 31 augustus in Galerie Ron Mandos. Beeld Jamy singa
Best of Graduates 2019. Tot 31 augustus in Galerie Ron Mandos.Beeld Jamy singa
PS Best of Graduates 2019. Tot 31 augustus in Galerie Ron Mandos. Beeld Jamy singa
PS Best of Graduates 2019. Tot 31 augustus in Galerie Ron Mandos.Beeld Jamy singa

Best of Graduates 2019

Fotografe Jamy Osinga studeerde dit jaar af aan de ­Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Ze is, met een aantal afgestudeerden van landelijke kunstopleidingen, geselecteerd voor de expositie Best of Graduates 2019 in Galerie Ron Mandos (Prinsengracht 282).

De inspiratie voor de serie Moral Minds of Gods and ­Children, vond ze op een zomerkamp, waar ze een van de begeleiders was. Eén van de kinderen werd door andere kinderen gekwetst, en Osinga probeerde te achterhalen waarom dit gebeurde. Wat zit er tussen goed of slecht in?

Ze liet de kinderen rollenspellen doen, geïnspireerd op oude vikingmythes waarin op een andere manier naar goed en slecht wordt gekeken. De slechterik doet niet ­alleen slechte dingen en de goeierik is niet alleen goed.

Ze ontdekte dat kinderen veel bewuster de keuze maken om soms iets goeds of iets slechts te doen. “Ik heb ze zien nadenken over wie ze willen zijn, over de verschillende mogelijkheden tussen goed en slecht, en ik heb ze rollen zien spelen die ze misschien niet hadden uitgeprobeerd als ze daar niet de ruimte voor hadden gekregen.”

Hazenstraat 27. Te zien t/m 31 augustus, na 20 juli alleen op afspraak.
 Beeld TOSHIO ENOMOTO
Hazenstraat 27. Te zien t/m 31 augustus, na 20 juli alleen op afspraak.Beeld TOSHIO ENOMOTO

Summer in the city ’19

Hier krijgen we er iets van mee als in de lente in het ­Amsterdamse Bos de vierhonderd kersenbomen van het zogeheten bloesempark in bloei staan. De Japanse ­gemeenschap van Amstelveen en Buitenveldert, die ­groter is dan je zou denken, trekt met picknickmand en-kleed naar het Bos om daar hanami matsuri te vieren; het kersenbloesemfeest.

Het is niets vergeleken met wat zich in Japan zelf ­afspeelt als de kers in bloei staat. Van laat mei tot halverwege maart speelt zich in het land een waar volksfeest af. Onder de rozegekeurde kersenbomen, waarvan er nogal wat staan in Japan, wordt gegeten en gedronken, gedanst en – vanzelfsprekend – gekaraookt.

In het werk van de Japanse fotograaf Toshio Enomoto, die is gespecialiseerd in de natuur, speelt de kersenbloesem als symbool van vergankelijke schoonheid een belangrijke rol. Hij ­fotografeert bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Werk van hem is te zien op de ­zomertentoonstelling van Galerie Wouter van Leeuwen, met alleen foto’s die werden gemaakt in de avond of nacht.

Remember the Past, Create the Future. Te zien t/m 4 augustus Beeld Erica Beckman
Remember the Past, Create the Future. Te zien t/m 4 augustusBeeld Erica Beckman

Remember the Past, Create the Future

De Pride Photo Award werd in 2016 voor het laatst uitgereikt. Maar de internationale wedstrijd voor foto’s over seksuele- en genderdiversiteit is nieuw leven ingeblazen. Later dit jaar zullen de winnaars van de beste foto’s in de vier verschillende categorieën bekend worden gemaakt.

Voorafgaand aan Pride Amsterdam 2019 is in Lil’ Amsterdam (in de Amstelpassage van Amsterdam CS) de ­expositie Remember the Past, Create the Future te zien. Met winnende foto’s uit eerdere edities.

Vijftig jaar geleden vonden in New York de Stonewall-rellen plaats tijdens de ontruiming van de gelijknamige homobar. Deze expositie laat zien wat er sindsdien is veranderd op het gebied van homo-emancipatie, maar ook dat op veel plekken in de wereld nog steeds wordt gevochten voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn.

De Amerikaanse fotograaf Erica Beckman won in 2011 de derde plek in de open categorie met de serie I ♥ Brooklyn Girls, gebaseerd op de covers van lesbische pulpromannetjes uit de jaren vijftig en zestig. Hierboven zien we ­Lady Privates: Don’t ask, Do Tell!

ElliottHalls Gallery, Tussen de Bogen 91, t/m 17 augustus. Beeld Henry Horenstein
ElliottHalls Gallery, Tussen de Bogen 91, t/m 17 augustus.Beeld Henry Horenstein
ElliottHalls Gallery, Tussen de Bogen 91, t/m 17 augustus. Beeld Henry Horenstein
ElliottHalls Gallery, Tussen de Bogen 91, t/m 17 augustus.Beeld Henry Horenstein
ElliottHalls Gallery, Tussen de Bogen 91, t/m 17 augustus. Beeld Henry Horenstein
ElliottHalls Gallery, Tussen de Bogen 91, t/m 17 augustus.Beeld Henry Horenstein
ElliottHalls Gallery, Tussen de Bogen 91, t/m 17 augustus. Beeld Henry Horenstein
ElliottHalls Gallery, Tussen de Bogen 91, t/m 17 augustus.Beeld Henry Horenstein

Animalia / El Malecón, Cuba

Twee series van de gevierde Amerikaanse fotograaf Henry Horenstein toont de ElliottHalls Gallery (voorheen Gallery Vassie) deze zomer. Heel verschillende series zijn het, maar je herkent in beide de stijl van Horenstein. Aan kleur doet hij niet, van details houdt hij juist wel en hij isoleert zijn onderwerpen graag van hun omgeving.

In de serie Animalia, met foto’s van dieren, doet hij dat laatste zo radicaal dat je vaak even goed moet kijken om te zien om welk dier het gaat. Kijk nou, dat is een poot van een olifant. En dat het oog van een inktvis. De sepiatinten waarin hij afdrukt geven de foto’s een onbestemd nostalgische sfeer.

De serie El Malecón, Cuba schoot hij op de boulevard van Havana. Overdag is de ongeveer zeven kilometer lange wandelpromenade, waar de golven regelmatig overheen slaan, het domein van verliefde paartjes, vissers en jochies die er komen om te duiken en zwemmen. Na zonsondergang wordt er veel hoererij bedreven. Henry Horenstein hing er in 2000 tien dagen rond. Hij fotografeerde er de zee en de rotsen, maar vooral al die prachtige mensen.

Am in Benin – Carla Kogelman. Tot 20 juli te zien in Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 15. Beeld Carla Kogelman
Am in Benin – Carla Kogelman. Tot 20 juli te zien in Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 15.Beeld Carla Kogelman

Am in Benin

Hij kijkt boos, maar heeft zich toch laten fotograferen. Van dichtbij nog wel.

Dat is de verdienste van fotograaf Carla Kogelman (1961). Zij heeft ervaring met het fotograferen van kinderen, die vaak centraal staan in haar werk. Gefascineerd als ze is door opgroeien en de emoties die daarmee gepaard gaan. Ze fotografeert ze in hun dagelijkse leven om zo puur mogelijk te laten zien hoe ze in het leven staan.

Kogelman regisseert niet, maar fotografeert wat ze ziet. Om zo dicht bij deze jongen uit Benin te komen, zijn twee dingen cruciaal: tijd en vertrouwen. Alleen dan kan ze een goede foto maken. Zoals ze eerder deed met de zusjes Hannah en Alena Liebhart uit een Oostenrijks gehucht die ze nu al jarenlang volgt.

Prachtige zwart-witfoto’s zijn dat, net als bovenstaande en de rest uit haar nieuwe serie Am in Benin. In die serie zien we ook de Amsterdamse zusjes Josline en Loïs. ­Kogelman volgt deze zusjes (Nederlandse moeder en ­Kameroense vader) sinds 2016.

Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34, t/m 31/10 Beeld photographer
Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34, t/m 31/10Beeld photographer

Some Sweet Day

Zoals dat meestal gaat, hadden pa en ma twee namen ­bedacht: Silje voor een meisje, Sivar voor een jongen. Maar de Silje die in 2008 werd geboren, werd alsnog ­Sivar.

Al op vierjarige leeftijd was er het gevoel dat er iets niets klopte. “Toen had ik het gevoel dat ik als jongen beter zou leven,” zei Sivar vorig jaar in deze krant. “Eerst had ik het een tijdje geheim gehouden. Toen ik vijf was, heb ik het mama verteld toen ze me naar bed bracht.”

Bij de genderpoli van het VUmc werd de diagnose genderdysforie gesteld. Ofwel: Silje was een transgender. Sinds twee jaar gaat Silje door het leven als Sivar. Sinds die tijd wordt hij ook gevolgd door fotograaf Katja Poelwijk. Ze is erbij als hij buiten aan het ravotten is of in natuur­water zwemt; Sivar woont in een Noord-Hollands dorp waar dat probleemloos kan.

Poelwijks serie Sivar maakt deel uit van Some Sweet Day, een tentoonstelling van haar werk in het Lloyd Hotel.

Undermined, Cargo in Context, tot 27/7, Haparandadam 7-B8
 Beeld Natascha Libbert
Undermined, Cargo in Context, tot 27/7, Haparandadam 7-B8Beeld Natascha Libbert
Undermined, Cargo in Context, tot 27/7, Haparandadam 7-B8 Beeld Natascha Libbert
Undermined, Cargo in Context, tot 27/7, Haparandadam 7-B8Beeld Natascha Libbert

Undermined

Veel kunstenaars houden zich bezig met het antropoceen: de naam die aan het huidige tijdperk wordt gegeven, waarin het aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit.

De Amsterdamse Natascha Libbert (1973) is een van hen. In Undermined toont ze de kijker ogenschijnlijk onschuldige interieurs en landschappen, waarin ze voelbaar maakt dat de mens daarin sporen achterlaat en dat de ­natuur daar hinder van ondervindt. Zo zijn er in Florida controlled bushfires als bescherming tegen de toenemende hitte en liggen in Cyprus toxische plassen bij verlaten ­kopermijnen.

Haar werk is te zien in kunstcentrum Cargo in Context, waar kunstenaars met hun werk actuele thema’s aansnijden en met hun ‘statements’ een betekenisvolle bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat en de rol van de kunstenaar daarin.

Libbert – ze studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie in Den Haag – laat dat treffend zien met haar foto’s. Subtiel, maar daardoor ook pijnlijk.

Wanrooij Gallery, KNSM-laan 301, t/m 24/8 Beeld Christian Voigt
Wanrooij Gallery, KNSM-laan 301, t/m 24/8Beeld Christian Voigt

Evolution

Anders dan lang werd aangenomen was hij toch niet het grootste landroofdier dat leefde. Evengoed blijft hij enorm tot de verbeelding spreken, de Tyrannosaurus Rex, zeg maar de koning der dinosaurussen. Veertien ­meter lang kon hij worden en wel 8000 kilo zwaar. Wetenschappers zijn er nog niet uit of hij met dat gigantische lijf wel kon rennen, maar snel stappen, op alleen zijn achterpoten, zat er zeker in. Hij at graag vegetarische collega’s als de Triceratops en de Ankylosaurus. Ook geen kleine jongens, maar de T-Rex wist ze met slechts enkele beten dinerklaar te maken.

Wie in dinosaurussen is geïnteresseerd moet bij een ­bezoek aan Londen zeker naar het Museum of Natural History. De Duitse fotograaf Christian Voigt was er om het geraamte van een vinvis te fotograferen, maar de prachtige dinocollectie trok al snel zijn aandacht. Het leidde tot het project Evolution, waarvoor hij niet alleen in Londen fotografeerde, maar ook in natuurhistorische musea in ­eigen land. Een selectie is nu te zien in Amsterdam, in bij dinosaurussen passend extra groot formaat.

Albarrán Cabrera en Schilte & Portielje: Infinite Spirit. T/m 23 augustus. Kahmann Gallery, Lindengracht 35. Beeld Albarrán Cabrera/ Kaymann Gallery
Albarrán Cabrera en Schilte & Portielje: Infinite Spirit. T/m 23 augustus. Kahmann Gallery, Lindengracht 35.Beeld Albarrán Cabrera/ Kaymann Gallery

Infinite spirit

Achter de Spaanse fotograaf Albarrán Cabrera gaan Anna Cabrera (1969) en Angel Albarrán (1969) schuil. In hun werk gaat het over hoe foto’s de herinnering van de kijker triggeren, en zo onbewuste associaties oproepen.

Hoe werkt dat? Zonder van het bovenstaande te weten, dacht ondergetekende bij het zien van die foto aan een werk van Gertjan Scholte-Albers, aan zijn ex, aan luifels, dode ratten, wintertenen (de herinnering liep nog even verder). En aan het werk van de Australische schilder ­Peter Doig, diens weergaloze schilderij Pond life, wie dat mysterieuze figuur is links op dat doek, schaatsen op de vijver van het Bonanzapark, eerste verliefdheden, biljarten (en de herinnering ging nog even door).

“We hebben zelfs liever dat toeschouwers onze fotografie op een compleet andere wijze interpreteren dan hoe we het ons oorspronkelijk hadden voorgesteld,” verwoordden ze hun poëtica. Beetje gezwets. Want is dat niet al hoe we altijd naar kunst kijken? Mooie foto’s zijn het wel, van Albarrán Cabrera.

Tegenboschvanvreden, Bloemgracht 157, t/m 29/6 Beeld Tom Callemin
Tegenboschvanvreden, Bloemgracht 157, t/m 29/6Beeld Tom Callemin

Never odd or even

Waar kijken we naar? Ja, borsten, die hadden we gezien. Maar is het wel een echt lichaam? Als we het persbericht van galerie Tegenboschvanvreden goed begrijpen, niet. Daar staat over de foto’s van Tom Callemin die te zien zijn op de tentoonstelling Never odd or even dat hij objecten zo in beeld brengt dat zij het aura van een lichaam ­krijgen. Fotografeerde hij een standbeeld? Of nee, een schilderij? De witte vlekjes zouden beschadigingen van het doek kunnen zijn.

De Belg Callemin (1991) exposeerde in Nederland eerder in Foam en De Brakke Grond. Zijn werk werd toen beschreven in termen als onwerkelijk, mysterieus, desolaat. ongemakkelijk en zelfs sinister. Ze lijken ook op zijn nieuwe werk toepasbaar.

Never odd or even (inderdaad, dat is een palindroom) toont Callemins foto’s samen met een videowerk van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Giaretta, dat is geïnspireerd door de stereotiepe horrorhuizen zoals die voorkomen in speelfilms.

Skulptura. Tot 22/6, The Ravestijn Gallery, Westerdok 824.
 Beeld Koen Hauser
Skulptura. Tot 22/6, The Ravestijn Gallery, Westerdok 824.Beeld Koen Hauser

Skulptura

Fotograaf Koen Hauser zet graag de werkelijkheid naar zijn hand. Zo ook in zijn nieuwe tentoonstelling Skulp­tura bij The Ravestijn Gallery.

Het zijn foto’s van objecten en sculpturen, waarover wordt gezegd: ‘Vele daarvan bestaan alleen in zijn verbeelding en zijn gevisualiseerd met behulp van digitale 3D-technieken.’

Huh? Zien we nu een object of een foto?

De kunstenaar: “Meer mensen vragen zich dat af. Het zijn echt allemaal foto’s, dus geen objecten. Maar het zijn wel virtuele objecten: ik gebruik 3D-computermodellen om de illusie van echte objecten te wekken, maar het gepresenteerde resultaat is weer 2D.”

Plat dus, deze statueske fotobeelden. ‘Skulptura,’ aldus het persbericht van de galerie, ‘verbeeldt in die zin een sculpturale droomwereld die zit opgesloten in de tweede dimensie.’

Hauser: “Je kunt het ook benoemen als een element van de tentoonstelling: het spelen met 2D en 3D en de verwarring die dat kan opleveren.”

KochxBos, Eerste Anjeliersdwarsstraat 3, 11 mei t/m 8 juni. Beeld Sarah Maple
KochxBos, Eerste Anjeliersdwarsstraat 3, 11 mei t/m 8 juni.Beeld Sarah Maple

Human trapped

Het is een inmiddels zo vaak gebezigde reactie op weer een aanslag of ander leed, dat de woorden nauwelijks meer iets betekenen. Thoughts and prayers, wat moet je ermee? De Britse kunstenares Sarah Maple plaatste de tekst op een affiche, waarop – zoals vaak in haar werk – ook zij zelf te zien is, gewapend met een machinegeweer.

Of ze het echt met zo’n type geweer deed, weten we niet, maar met een wapen schoot ze een reeks thoughts-andprayers-affiches aan flarden. Het resultaat is te zien op de tentoonstelling Human trapped, waar ook een video van de actie kan worden bekeken. Verder zijn er door Sarah Maple gemaakte collages, met eveneens politieke thema’s.

Politiek, religie, feminisme: Maple, dochter van een Britse vader en een Iraanse moeder, snijdt in haar werk vaak zware onderwwerpen aan. Net zo vaak doet ze dat met ­humor in de categorie ‘tongue-in-cheek’. Human trapped is al haar vijfde expostie bij de Amsterdamse KochxBos Gallery.

Zachtzinnig Radicaal. T/m 26 mei in Arti & Amicitiae, Rokin 112. Beeld Doris Jongerius
Zachtzinnig Radicaal. T/m 26 mei in Arti & Amicitiae, Rokin 112.Beeld Doris Jongerius

Zachtzinnig radicaal

Zachtzinnig radicaal is een tentoonstelling van Young Artsupport Amsterdam (YAA). YAA komt in deze tentoonstelling stellig en geëngageerd op voor de positie van jonge kunstenaars uit alle disciplines.

Op de expositie is vooral nieuw werk te zien van eerdere YAA-awardwinnaars, zoals Diego Arias Asch, Esther ­Hovers en Gareth Nyandoro. De kunstenaars reflecteren daarin sterk op de huidige maatschappij.

Zoals ook Doris Jongerius (1991). Jongerius, die in 2015 een YAA-award ontving, fotografeert en beschrijft de kleine wereld van de vrouwengevangenis Nieuwersluis.

Ze maakt de kijker deelgenoot van persoonlijke emoties en verlangens, maar laat tegelijkertijd ook afstandelijkheid zien, het onpersoonlijke, en het kille van de omgeving waarin de vrouwen verblijven. Dit werk doet denken aan de serie Refugee Office, die ze eerder maakte.

Naast de werken die van de kunstenaars te zien zijn, zijn er tijdens Zachtzinnig radicaal lezingen, discussies en optredens en worden de YAA-award winnaars 2019 ­gepresenteerd.

Colour Analysis, Galerie Caroline O’Breen, t/m 1 juni. Beeld Anne Geene
Colour Analysis, Galerie Caroline O’Breen, t/m 1 juni.Beeld Anne Geene

Colour Analysis

Blaadjes. Samples Maart is de titel van deze foto, gemaakt door Anne Geene. De foto maakt deel uit van haar lang­lopende project Museum of the Plant.

Dat project – een fictief museum – wordt gezien als een rariteitenkabinet met foto’s en objecten die allemaal te maken hebben met planten, maar dan gezien door de ogen van de nieuwsgierige kunstenaar.

Zoals ze op haar website verklaart: ‘Waar reguliere botanische instellingen zich vooral richten op bijzondere eigenschappen, zeldzame soorten en het verzamelen van dna, richt dit museum zich op al het andere. Toeval is belangrijker dan continuïteit, de verschijning van de plant in het dagelijks leven krijgt meer aandacht dan de natuurlijke habitat.’

Dus gaat het bij Anne Geene (1983) over het boeket van de bloemist om de hoek, planten van bekende mensen, dingen die op planten lijken, alternatieve stambomen, hun kleur per maand, de gaatjes in hun bladeren en hoe je een cactus in een herbarium krijgt. Fijn project.

Honkbal is leven, bij Charleys, t/m 10 mei. Beeld Emile LeBrun
Honkbal is leven, bij Charleys, t/m 10 mei.Beeld Emile LeBrun

Honkbal is leven

Emile LeBrun is naast fotograaf ook honkballer bij de Amsterdamse vereniging OVVO. Tijdens het seizoen 2018 maakte LeBrun portretten van zijn eigen team, heren 4, en tegenstanders in poule K van de vierde klasse, waaronder Thamen heren 2 (Uithoorn).

Met de serie Honkbal is leven heeft LeBrun geprobeerd ‘authentieke personen te tonen en daarmee een klein aspect van de Nederlandse maatschappij’. Want ook al behoort het nationale honkbalteam tot de top van de wereld, de sport krijgt volgens LeBrun ‘in de media zelden de aandacht die ze verdient’.

Vooral de lagere regionen niet, waar met veel plezier en inzet wordt gehonkbald door duizenden mannen en vrouwen. Net als de voetbalclub is ook de honkbalclub een plek ‘waar spelers samenkomen om te ontspannen, waar geboortes gevierd worden en waar zelfs spelers een laatste vaarwel wordt gezegd’. Onderdeel én afspiegeling van de samenleving.

Oja, OVVO heren 4 eindigde in 2018 als voorlaatste, Thamen werd net geen kampioen.

Past K -Ville, Galerie Wouter van Leeuwen, 6 april t/m 11 mei. Beeld Mark Steinmetz
Past K -Ville, Galerie Wouter van Leeuwen, 6 april t/m 11 mei.Beeld Mark Steinmetz

Past K-Ville

Antiquarisch moet Past K-Ville al gauw een bedrag van rond de 140 euro kosten. Dat is veel voor een fotoboek dat vorig jaar verscheen en toen nog geen 40 euro kostte. Het boek van Mark Steinmetz, met foto’s die hij maakte tijdens roadtrips door de zuidelijke Verenigde Staten, is een waar collector’s item. Hoogtepunten eruit zijn vanaf zaterdag te zien bij galerie Wouter van Leeuwen.

Steinmetz, in 1961 in New York geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Franse moeder, is gek op het Amerikaanse zuiden. Omdat het er zo warm en zo lekker chaotisch is. En vooral ook omdat het licht er zo bijzonder is: de zon schijnt fel, maar hde stralen worden getemperd door de hoge luchtvochtigheid.

De foto’ s in Past K -Ville maakte Steinmetz in de vroege jaren negentig. Je ziet het er niet aan af. Ze lijken vooral tijdloos, hoewel het gebruik van zwart-wit de gedachten snel de kant van een onbestemd ‘vroeger’ doet uitgaan. Een belangrijke bron van inspiratie voor Mark Steinmetz is de literatuur. Vanzelfsprekend houdt hij van zuidelijke schrijvers als William Faulkner en Flannery O’Connor.

Onscherpe Dagen, Vox-Pop (UvA), Binnengasthuisstraat 9, t/m 17 mei. Aldaar ook Roos van Geffens installatie Media Vita. Beeld Roos van Geffen
Onscherpe Dagen, Vox-Pop (UvA), Binnengasthuisstraat 9, t/m 17 mei. Aldaar ook Roos van Geffens installatie Media Vita.Beeld Roos van Geffen

Onscherpe Dagen

De eerste associatie is die met de foto’s van de Duitse fotograaf Michael Wolf. Hij maakte op Shimo-Kitazawa Station in Tokio foto’s van platgedrukte forensen achter bewasemd glas. Bijna anoniem. Zoals je ook deze ‘wazige’ foto met het woord anoniem zou kunnen karakteriseren.

Het is een beeld van kunstenaar Roos van Geffen uit de serie Onscherpe dagen. Hiermee wil ze de binnenwereld van de geportretteerde tonen.

Op haar website schrijft ze: ‘Niet het mooie, gelukkige of evenwichtige beeld dat mensen vaak willen overbrengen, maar juist de emoties die mensen minder snel tonen; wanhoop, twijfel en verdriet, maar ook verstilling en contemplatie.’

Van Geffen hing de levensgrote foto’s op ooghoogte, zodat het is alsof je in de spiegel kijkt. Door de onscherpte is identificatie met de geportretteerde onmogelijk en kan de kijker ‘zijn eigen gevoel projecteren op dat wat hij ziet’.

Van Geffen liet zich overigens inspireren door de ‘vaagkorrelige’ doeken van schilder Matthijs Maris (1839-1917).

Overzichtstentoonstelling Kati Horna, Cobra Museum, Amstelveen, t/m 30 juni. Beeld Kati Horna
Overzichtstentoonstelling Kati Horna, Cobra Museum, Amstelveen, t/m 30 juni.Beeld Kati Horna

Kati Horna

De man die verkleed als zebra viool speelt, is Pedro Friedeberg, een Mexicaanse kunstenaar en ontwerper uit de surrealistische hoek. Kati Horna (1912 - 2000), van wie een overzichtstentoonstelling is te zien in het Cobra Museum, legde hem in 1968 vast. Op de vlucht voor de Tweede Wereldoorlog, vestigde Horna zich in 1939 in Mexico. De liefde voor het surrealisme deelde ze met die zebraman hierboven, maar ook bedreef ze fotojournalistiek. Tussen 1937 en 1939 fotografeerde ze, als een van de weinige vrouwen aan het front, de Spaanse Burgeroorlog. Daarbij had ze oog voor de gevolgen van de oorlog op het dagelijks leven van vooral vrouwen en kinderen.

Zoals veel fotografen in die tijd kwam Kati Horna uit Hongarije. Maar zo bekend als Robert Capa, Brassaï, André Kertész of László Moholy-Nagy werd ze nooit. Ze was zeer betrokken bij de onderwerpen die ze fotografeerde, in artistiek sterrendom was ze niet geïnteresseerd. Bij de tentoonstelling Kati Horna, compassie en engagement hoort ook een ‘subpresentatie’ van werk van de Hongaars-Nederlandse fotografen Ata Kandó en Eva Besnyö.

State of Identity, t/m 21 april in Melkweg Expo. Beeld Milan Gies
State of Identity, t/m 21 april in Melkweg Expo.Beeld Milan Gies

State of Identity

Dit is Flip. Gefotografeerd door Milan Gies. Flip is een van de tien jongeren die op zoek zijn naar hun genderidentiteit en zich in de fase van gendertransitie bevinden.

De geportretteerden - Gies volgde ze lange tijd en bouwde zo een vertrouwensband met ze op - bevinden zich in verschillende fasen van hun transitie. Ze geven zich - vaak voor het eerst - letterlijk en figuurlijk bloot voor de camera. Behalve de kwetsbaarheid van het proces - we zien van een jongere vooral de rug - zie je in de beelden van Gies ook een zekere trots en openheid. Intimiteit. Zoals bij Flip.

Tijdens zijn studie aan de Fotoacademie ontstond Gies’ fascinatie voor het menselijk lichaam als uitingsvorm van identiteit. Wat als je in het verkeerde lichaam geboren wordt? En je de confrontatie met je genderidentiteit en de maatschappij moet aangaan? De maatschappij die jou beoordeelt op je uiterlijke geslachtskenmerken?

Gies vangt de mens en zijn complexiteit op eerbiedige wijze. Zonder te oordelen.

PS 28 mei 2020
Expositie
Caroline O'Breen
Explorations of Time and Space
Marjolein Blom, Sarah Mei Herman, Satijn Panyigay, Jaya Pelupessy
May 28 - June 20 

kosteloos Beeld Sarah Mei Herman
PS 28 mei 2020ExpositieCaroline O'BreenExplorations of Time and SpaceMarjolein Blom, Sarah Mei Herman, Satijn Panyigay, Jaya PelupessyMay 28 - June 20 kosteloosBeeld Sarah Mei Herman
Nederland, 29-08-2017. Voorbeelden van de binnenkant van een envelop. De ontwerpen moeten doorzichtigheid van de envelop voorkomen. Vijftiger- en zestiger jaren design. Aan de achterzijde zitten postzegels. Foto(c) Paul van Riel Beeld Paul van Riel
Nederland, 29-08-2017. Voorbeelden van de binnenkant van een envelop. De ontwerpen moeten doorzichtigheid van de envelop voorkomen. Vijftiger- en zestiger jaren design. Aan de achterzijde zitten postzegels. Foto(c) Paul van RielBeeld Paul van Riel