null Beeld Lucrees van Groningen
Beeld Lucrees van Groningen

Er komt heel wat meer uit Griekenland dan retsina

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: moussaka met een ‘Griekse’ rode uit Frankrijk.

Harold Hamersma

Afgelopen week kregen we een ouderwetse ansichtkaart van onze oude buurman. Tot voor kort woonde hij met zijn vriendin pal naast de kookboekwinkel. Maar zij vonden De Pijp niet avontuurlijk genoeg. Het bedrag dat hij kreeg voor zijn ‘smaakvolle, geheel gerenoveerde benedenwoning van 60 vierkante meter met zonovergoten patio’, gebruikte hij om op Kreta een miniresort te ontwikkelen.

Voor hij vertrok, deelde hij met ons plattegronden en hoorden we over het gedoe met bouw­vergunningen en de aannemer en verzekerde hij ons dat hij daar ‘echt een heel goede advocaat had’. Kortom, alle ingrediënten voor een kijkcijferbrekende af­levering van Ik vertrek waren aanwezig.

Verlangens

Bijna vanzelfsprekend informeerde hij of ik nog goede Griekse wijnen wist, zodat hij zijn gasten een zo authentiek mogelijke beleving kon laten ondergaan. Geen probleem.

Griekenland is een wijnland dat volledig voldoet aan de ­ontluikende verlangens van de hedendaagse wijndrinker. Wie weleens wat anders wil dan een plichtmatige sauvignon blanc of toch wat moe wordt van die zoveelste uitwisselbare merlot, is er op de juiste plek. Zo kunnen de Griekse wijnmakers zich voorstaan op uniciteit, anciën­niteit en vooral op eigen wijn­druiven. Minstens driehonderd soorten hebben ze er, waarvan assyrtiko, malagousia, moschofilero, ­xinomavro en agiorgitiko in­tussen de nodige faam genieten.

Overigens is de Grieks-vinologische introversie niet door­geslagen naar onvervalst nationalisme. Knowhow wordt geïmporteerd door jonge wijnmakers elders te laten studeren en moderne wijnmaakapparatuur wordt uit den vreemde inge­vlogen. Inmiddels behoren de Griekse wijnproducenten zelfs tot de best geëquipeerde van Europa. Het curieuze is dat we er in Nederland nauwelijks belangstelling voor hebben. ­Misschien is retsina daar wel debet aan, de beroemde – of beter gezegd: beruchte – wijn die vooral inspireerde tot het aanheffen van de kerst-klassieker O dennenboom. Decennialang stond deze met hars van de Aleppo-den gemixte wijn uit het midden van het land synoniem voor Grieks wit.

Onalledaags

Ook mijn database met ruim vierduizend wijnen die het afgelopen jaar voor De Grote Hamers­ma als ‘goed’ zijn beoordeeld, telt slechts zeven Grieken. En het zijn er niet zo weinig omdat ze mij niet zouden smaken, maar simpelweg omdat er hier nauwelijks aanbod is.

Van een importeur die AndereWijn heet om het onalledaagse van zijn assortiment te onderstrepen, trof ik wel een producent op Kreta. Douloufakis produceert daar met de uiterst lokale vidianodruif prachtig wit en onweerstaanbare orange wine. Beide vond ik geen geslaagde combinatie met de moussaka die mevrouw Hamers­ma had gemaakt, geïnspireerd door de ansichtkaart. Een onbezonnen Franse natuurwijn van de ook al zo onalledaagse druiven aramon en alicante omarmden de Griekse beginselen.

‘Alles goed hier!’ stond op de kaart. “Hier ook!” oordeelde mevrouw Hamersma terwijl ze de moussaka en de rouge nog een keer met elkaar liet avonturieren.

Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Moussaka (voor 6 personen)

- 250 g gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (= ca. 600 g gare erwten)
- 4 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 paprika, in kleine stukjes
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 2 blikken gepelde tomaten
- 2 aubergines, in blokjes van ca. 2 x 2 cm
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl gemalen kaneel
- zout en versgemalen peper
- 250 ml melk
- 25 g bloem
- 25 g boter
- 250 g ricotta
- 1 ei
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit olie in een pan met dikke bodem, fruit daarin de ui en de paprika tot ze zacht worden. Voeg de knoflook toe, laat even mee fruiten en doe de tomaten erbij. Als het flink warm is gaan de aubergineblokjes erbij. Houd de hoeveelheid vocht in de gaten en voeg eventueel water toe als het te droog dreigt te worden. Is de aubergine zacht geworden, dan kunnen de erwten, ­tomatenpuree en kaneel erbij. Doe er zout en peper bij en proef. Meng in een ander pannetje de bloem met de koude melk om de bechamelsaus te maken. Voeg de boter toe en verwarm langzaam terwijl je af en toe roert. Even ferm doorroeren als het dik begint te worden. Haal de pan van het vuur en roer de ricotta en het ei erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Doe het aubergine-kikker­erwtenmengsel in een ovenschaal en dek af met de ricotta-bechamelsaus. Bestrooi met de kaas en zet de schaal ca. 1 uur in de oven. Kijk na 45 min. even of hij al klaar is. Als er lichte vlekjes op de bechamel verschijnen, mag de moussaka uit de oven. Gebruik je kleine schaaltjes, dan kan de oventijd worden verkort. Serveer met een salade en wat (pita)brood.

null Beeld

De wijn

Mas de la Font Ronde 2020, ‘Pompon Rouge’ Vin de France
Frankrijk, €9,20 (rood; natuurwijn)
Vleck Wijnen, Eerste ­Helmersstraat 63 hs

Meer over