Plus

Elements of Freestyle toont de poëzie van tricks

Regisseur Marco Gerris is al sinds 2000 op zoek naar de poëzie in elke beweging, of die nu gemaakt wordt op balletschoenen of op skates. In Elements of Freestyle vindt hij die poëzie volop.

Fritz de Jong
Breakdancers, BMX'ers en skaters: er schuilt schoonheid achter hun beheersing en controle Beeld -
Breakdancers, BMX'ers en skaters: er schuilt schoonheid achter hun beheersing en controleBeeld -

Freestyle basketballer Michael van Beek haalt een truc uit die helemaal niet kan. Na wat inleidend gedribbel laat hij een bal zweven. Ja, we zien heus wel dat zijn handen hectisch de omgeving van die bal doorklieven.

Maar met die bal kan dat handgewapper onmogelijk iets te maken hebben.

In Elements of Freestyle zien we twaalf mannen die iets kunnen. En ze kunnen niet zomaar iets: ze hebben skills.

Als Dez Maarsen op het voorwiel van zijn BMX-fietsje staat terwijl hij het frame uitzinnig laat rondtollen is dat niet alleen een razendknappe balanceeract, het is ook wonderschoon. Alsof de fiets zijn danspartner is, die dankzij hem perfecte pirouettes kan draaien.

En dan die mannen op skates en een skateboard, die in hoge vaart de met stoere zebrastrepen beschilderde ramps te lijf gaan.

Adembenemend
Vanuit de chaos van kriskras door elkaar zoevende skaters komt het drietal in een adembenemende flow, waarbij ze van helling naar helling zwieren.

Het zijn van die momenten waarbij de adem van de kijker even stokt. Niet omdat het mis zou kunnen gaan, maar puur vanwege de schoonheid die schuilt achter beheersing en controle.

Regisseur Marco Gerris is al sinds de oprichting van zijn gezelschap ISH in 2000 op zoek naar de poëzie in elke beweging, of die nu gemaakt wordt op balletschoenen of op skates. In Elements of Freestyle vindt hij die poëzie volop.

De voorstelling beweert te willen gaan over 'de alles goed makende secondes waarin die ingewikkelde trick eindelijk lukt'. De performers - breakdancers, freerunners en een strijkersduo - zijn echter al te vergevorderd om de extase van een beginnend talent over te brengen.

Elements of freestyle

Door ISH
Gezien 11/3, De Meervaart
Te zien 15/3, IJmuiden; 24/3, Zaandam, 30/4, De Meervaart
****

Meer over