Elegy **

null Beeld

Regie: Isabel Coixet
Met: Pénelope Cruz, Ben Kingsley

Elegy heet de verfilming van Philip Roths novelle The dying animal. Het verhaal over een oude geilaard en een bloedmooie studente wil iets beweren over seks en de dood, maar intrigeert geen moment.

De 62-jarige David Kepesh (Ben Kingsley), hoogleraar cultuurkritiek, is geobsedeerd door ouder worden. De gedachte aan sterfelijkheid houdt hij op afstand door affaires met studentes. Neuken tegen de dood, is zijn motto. De mooie Cubaanse 24-jarige studente Consuela (Pénelope Cruz) moet Kepesh' zoveelste verovering worden. Alles verloopt volgens plan -Kepesh is een gehaaide versierder- maar de hoogleraar raakt in de war van zijn buit.

Hij is bang haar te verliezen aan een viriele jongen. Enfin, lang verhaal kort: als Kepesh' seksgodin zijn bezitterigheid en jaloezie zat is, maakt ze een einde aan de verhouding. Acht jaar later klopt ze weer bij hem aan. Waarom?

Elegy van filmmaakster Isabel Coixet (My life without me, The secret life of words) gaat over een zelfingenomen man, die zijn hele leven achter zijn pik heeft aangerend. Het heeft een stroom one night stands, een echtscheiding en een gespannen relatie met zijn zoon, een ziekenhuisarts (Peter Sarsgaard), opgeleverd. Alleen een oudere, eeuwig trouwe minnares (Patricia Clarkson) en een bevriende dichter (Dennis Hopper), ook een vrouwenjager, verdragen Kepesh.

Samen kunnen ze fijn leuteren over vrouwen en seks. In een vlaag van zelfinzicht vat Kepesh aan het einde van de film zijn probleem samen: ''We blijven ons gedragen als tieners.''

Inderdaad, en dat is ook het probleem van Elegy, want hoe interessant is het om een zestiger zich als een seksueel hongerige tiener te zien gedragen? Kepesh probeert ons wijs te maken dat dat het lot van de man is, maar zulke belegen praatjes hebben hun beste tijd gehad.

Het lukt Ben Kingsley niet van Kepesh een interessant personage te maken. De vervelende intellectueel, die nooit om een woordje verlegen zit, wordt ondanks de nadrukkelijke closeups geen tragisch personage. Pénelope Cruz, die eigenlijk te oud is voor de rol, is dramatisch interessanter. Maar ook zij kan, ondanks haar blote borsten, van het armetierige, quasigedurfde verhaaltje niet meer maken dan het is. (JOS VAN DER BURG)

Website
Trailer

null Beeld
null Beeld
Meer over