PlusProefwerk

El Panelazo: de beste empanadas, het slechtste dessert (6,5)

Buitenveldert heeft het Colombiaanse restaurant El Panelazo. Het ligt al vijf jaar verscholen in een woonwijk en kreeg in december een nieuwe eigenaar. Tijd voor een bezoek.

Gilles van der Loo
El Panelazo, Kastelenstraat 172 Beeld Eva Plevier
El Panelazo, Kastelenstraat 172Beeld Eva Plevier

Bij de Latijns-Amerikaanse keuken denk ik aan avocado's, mais en barbecue. Borden vol zetmeelrijk eten met koud bier erbij. Eenvoudig, smaakvol en waar-voor-je-met-bloed-zweet-en-tranen-verdiende-geld. Eten waarop de werkman nog een daglang suikerriet kan snijden. Een 'cucina povera', waarbij de goede kok zich onderscheidt door hetzelfde eenvoudige gerecht nét iets beter te maken dan de anderen.

Location, location, location.

Een Amerikaanse makelaarswijsheid stelt dat dit de drie belangrijkste kenmerken van een huis in de verkoop zijn. Als dit tevens voor restaurants opging, begon El Panelazo met drie punten achterstand. Verstopt in een woonwijk in het minder-dan-pittoreske-Buitenveldert, onderin een nogal drukkend betonnen gebouw. Gekleurde ruitjes, een karrenwiel, een houten bar onder een pannendakje en stoelen met gedraaide poten.

We worden welkom geheten door een hartelijke dame die, zo zou later blijken, sinds december de eigenaar is.

Zachte heelmeesteres
Over haar glimlach, inzet en attentheid niets dan lof, maar zo lief als ze tegen ons is, lijkt ze ook tegen haar keuken te zijn. Als we eenmaal zitten, meldt ze dat een aantal gerechten niet te bestellen is, en even later blijkt ook de sancocho de gallina - een rijkgevulde kippensoep waarop ik me verheugde - op.

Meer dan eens moet de eigenares naar de keuken om te vragen of 'de koks dat vandaag gemaakt hebben', en de rijstepap blijkt, wanneer we die rond achten bestellen, nog niet klaar.

Sinds het nieuwe management staan ook Caribische gerechten op de kaart, om de gasten meer keus te bieden. Misschien eerst zorgen dat je wat je aanbiedt ook echt kunt leveren? We bestellen een Margarita en een Mojito (beide €7,50), die flink in de alcohol zitten en niet te zoet zijn, en wachten af.

Als voorgerecht krijgen we empanadas gevuld met stoofvlees en aardappel, en een dip van tomaat, ui en koriander. We proeven, kijken elkaar aan: heerlijk. In mijn nieuwtjes schreef ik al over verschillende empanadazaken in de stad, en El Panelazo wint met overmacht (al gaat het hier niet om Argentijnse empanadas). De vulling is sappig en goed op smaak, en de krokante dunne korst van maismeel tilt alles naar een hoger plan.

Ook te proeven: chicharrón con arepa (€7,50), gefrituurd buikspek-met-zwoerd met een gegrild plat maisbroodje. Vrij kaal en compromisloos op een bord, maar het spekvet geeft meer dan genoeg smeuïgheid en het ingekeepte vlees is krokant. We bestellen nog zo'n arepa in de variant met kaas, maar die is dikker en valt qua kaas en gaarheid tegen.

Bonen uit blik
De gambas a la plancha (€12,50 voor drie vrij grote) lijken niet van de metalen plaat maar uit de pan te komen. Verder zijn ze precies zoals je mag verwachten: stevig aangebakken en geblust met witte wijn. Het slaatje erbij is vers.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren
Gilles van der LooBeeld Oof Verschuren

Als hoofdgerechten kiezen we de sobrebarriga (€16,50) en de bandeja paisa (€17,50). De sobrebarriga is gestoofd rundvlees (aan de structuur te zien onglet of bavette) met rijst, gebakken zoete banaan, cassave, aardappel en sla. Een goed voorbeeld van de 'arme keuken': twee soorten zetmeel en een beperkte hoeveelheid smaakvol, sappig vlees. Hierop kun je zó een dag lang oogsten in de volle zon.

De bandeja paisa is een gemengde schotel met het gefrituurde buikspek dat we eerder zagen, platgeslagen bakbanaan, een stuk medium gegrilde ribeye, chorizo, wat gekruid gehakt, gebakken ei, onrijpe avocado en kidneybonen die rechtstreeks uit blik lijken te komen. Als de kok er iets anders mee gedaan heeft, is dat niet te proeven. Er is een fijne lijn tussen een allegaartje en een gemengde schotel, en de bandeja paisa scoort onder die lijn.

Heeft het gesmaakt?
Bij alles wat ze van tafel haalt, vraagt de eigenares oprecht hoe het gesmaakt heeft, en het is lastig daar niet in detail op in te gaan. Er is hier echt kwaliteit aanwezig, maar ze lijken niet precies te weten waar die wel in zit en waar niet.

Best
De krokante empanadas van maismeel met stoofvlees en aardappel zijn geweldig.

Minder
De cocostaart is het slechtst uitgevoerde dessert dat ik voor Proefwerk at.

Opvallend
Zo compromisloos als de chicharrón con arepa kom je ze zelden tegen, maar lekker is het wél.

De desserts, bijvoorbeeld. De flan (€4,50) lijkt een 'crème' brûlée van dulce de leche met een nog kristallige suikerlaag. We vragen het na, en de eigenares zegt dat dit echt flan is. Loodzwaar.

Van de torta de coco (€6,00) zou zelfs een uitgehongerde landarbeider niet blij worden. Hij doet oud aan en is droog. Het bolletje cocosijs met chocoslingers verhelpt daar weinig aan.

Ik zou graag opschrijven dat we op deze onaantrekkelijke plek een ware cucina povera hebben gevonden, maar iets eenvoudigs goed doen vraagt meer dan gastvrijheid en inzet. Het vergt harde keuzes en puntjes op de i, omdat er niets is om je achter te verstoppen. Bij El Panelazo aten we de beste empanadas, maar ook het slechtste dessert in tijden.

Vorige proefwerken:
Batoni Khinkali (7,5)

101 Gowrie (8)
Marovaan (5,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

El Panelazo

Kastelenstraat 172
1082 EJ Amsterdam

Openingstijden
wo-do-zo 17.00-00.00
vrij-za 17.00-03.00 uur

020-8455611
el-panelazo.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over