PlusNet open

Eet biologische gerechten in vakantiesfeer bij Apollonia op het Marineterrein

Apollonia Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, 27E. Beeld Daphne Lucker
Apollonia Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, 27E.Beeld Daphne Lucker

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Apollonia op het Marineterrein biedt aperitivo’s en natuurwijn die je nuttigt op een van de terrassen.

Denise van der Bij

De naam Apollonia is afgeleid van de Griekse god Apollo, de god van het licht. Licht is het in het nieuwe restaurant op het Kattenburgeiland. Crèmekleurige kuipstoelen, lichtgele muren met plantjes. “Ik zie het als een oase waarin je jezelf kunt verstoppen,” zegt eigenaar Romy Claessen (30), die fan is van The Godfather-trilogie. De naam verwijst dan ook eigenlijk naar de eerste vrouw van Michael Corleone, Apollonia Vitelli.

Voorheen zat het populaire Clubhouse op de Kattenburgerstraat, maar het pand kreeg nieuwe eigenaren met Claessen (voorheen: Bar Centraal) en haar twee compagnons Bas de Groot (restaurant Bak, Euro Pizza) en Elise van Iterson (Wijncafé Worst), die samenwerken met ontwerpstudio La Bolleur.

Apollonia biedt een biologische en duurzame kaart waarbij de nadruk op natuurwijn ligt. Er is geen vast wijnassortiment, het aanbod verschilt per dag. “Maar als je een fles wilt die we wel in huis hebben maar nu niet op de kaart staat, maken we die sowieso voor je open.” Het assortiment loopt uiteen van een Jajatoès Domaine du Petit Oratoire uit 2021 (€32) tot een Beclair Jérôme Saurigny uit 2020 (€67).

Met de perzik in het logo gaat Claessen met Apollonia voor een vakantiesfeer. Het restaurant heeft twee terrassen, met aan de westkant een buitenbar waar je ook ’s avonds in de zon kunt zitten. Van donderdag tot en met zaterdag is Apollonia in de avond open en serveert het aperitivo’s: kleine gerechten naar Italiaans idee. De favorieten van Claessen zijn de gefrituurde artisjok met zwarte knoflook (€10) en de scheermessen met sobrasadaboter en brood (€16).

Daarnaast is het mogelijk om het restaurant af te huren voor privéfeesten.

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Apollonia

Kattenburgerstraat 5, 27E

Meer over