PlusExpositie

Eerbetoon aan dichter en beeldend kunstenaar Jens Bommezij

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: Ode aan een Amsterdammer #2: Jens.

Peter van Brummelen
null Beeld Koos Breukel
Beeld Koos Breukel

In de jaren zeventig meldde hij zich bij de Koninklijke Marine. Een jongen uit Bergen aan Zee, die droomde van verre reizen. Maar de stoeremannenwereld van de marine was niets voor Jens Bommezij (1956-2021). Hij werd dichter en beeldend kunstenaar. De natuur, in het bijzonder de zee, was daarbij een belangrijke inspiratiebron.

In 2019 werd bij Bommezij PSMA vastgesteld, een zeldzame en zeer ernstige spierziekte. In de laatste twee jaar van zijn leven werd hij geportretteerd door fotograaf en buurman Koos Breukel. De twee kenden elkaar doordat Bommezijs Amsterdamse atelier grensde aan Breukels studio.

Op de tentoonstelling Ode aan een Amsterdammer #2: Jens in de Dutch National Portrait Gallery, die werd samengesteld door Koos Breukel, Marc Labadie en Harm Mouw, wordt de vorig jaar overleden Bommezij eer betoond. Eerder, in 2017, werd in het Scheepvaartmuseum onder de naam Ode aan een Amsterdammer een soortgelijk eerbetoon gebracht aan de in dat jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan.

Kattenburgerstraat 5, gebouw 003D, tot 6 maart.