PlusProefwerk

Eenvoudige, maar verzorgde Russische keuken bij Oleg Pelmeni Bar (7,5)

Oleg Pelmeni Bar heeft meer te bieden dan alleen die heerlijke, gevulde pelmeni. Maak er kennis met een eenvoudige, maar verzorgde Russische keuken.

Gilles van der Loo
Oleg Pelmeni Bar, Roetersstraat 10A. Beeld Eva Plevier
Oleg Pelmeni Bar, Roetersstraat 10A.Beeld Eva Plevier

Dankzij de Amsterdamse haven stond onze stad altijd in verbinding met de wereld. Invloeden en mensen van verre konden ons – al dan niet tegen hun wil – bereiken en gingen onderdeel van onze samenleving uitmaken. Al die verschillende nationaliteiten namen hun eigen smaken mee, en voor mij is de Amsterdamse keuken juist bijzonder door zijn diversiteit aan invloeden van buitenaf. Als een bevolkingsgroep groot genoeg wordt en zijn keuken ons aanstaat, worden zijn gerechten hier gretig aan de canon toegevoegd.

Reisgek

Een taal die ik steeds meer hoor in de straten en speeltuinen van onze stad is het Russisch, maar sinds de sluiting van Anna Pavlovna in de Sint Nicolaasstraat (waar nu het oerfijne Kaagman & Kortekaas zit), hadden we geen Russisch restaurant meer. Gelukkig is er nu de kleine en verzorgde Oleg Pelmeni Bar, de eerste Nederlandse vestiging van naamgever Oleg. Na een reeks lunchzaken in zijn thuisland te hebben geopend, verhuisde deze reisgekke Rus met zijn gezin naar Amsterdam. Hij ontdekte dat wij zo’n grote diversiteit aan culturen te bieden hebben dat hij niet zo nodig meer op vakantie hoeft.

Bij ons bezoek is Oleg zelf aan het werk. Ondanks een hangmatgrote mondkap en Engels waaraan nog gewerkt kan worden, strooit hij hopen gastvrijheid en vriendelijkheid rond. Oleg wordt gesteund door een sympathieke Italiaan die zich heeft toegelegdop de dranken en met een fles extreem sappige Georgische natuurwijn op de proppen komt (een Saperavi van Artizani, €37). Rood fruit, gedroogde oregano, gevuld maar fris: een genotje dat moet wachten tot we onze aperitieven op hebben, want bij Oleg fermenteren ze graag.

We proeven de brooddrank kvas (€3) en de mede-achtige medovukha (€3). Die laatste geeft een zomers gevoel, de honing in de nasmaak als een koele kus, en we zijn bijzonder enthousiast over de donkerbruine kvas. Alsof Guinness een artisanale frisdranklijn is begonnen: een diepdonkerbruine ­bierige drank met een zuurtje.

Matraszacht

De keuken van Oleg is al even clean als de inrichting. We ­keuren een reeks kleurrijke, ­verzorgde gerechten van verse ingrediënten, die op fraaie emaillen bordjes verschijnen.

Best
De pelmeni met pompoenvulling zijn verfijnd ambachtelijk comfortfood. Glaasje huisgemaakte kvas erbij?

Minder
We hadden graag dunner, en misschien ook geroosterd brood gezien bij het gerechtje met biet, mierik en gezouten haring.

Opvallend
Bij mijn weten is Oleg Pelmeni Bar op dit moment het enige Russische restaurant van Amsterdam.

Te beginnen met een vinegret, een salade van donkerbruine boontjes, verschillende gefermenteerde groenten, aardappel en bieslook (€8,50). Knetterfris, met een fijn lactisch zuur dat hongerig maakt naar meer. We proeven buterbrod (€8,50): een érg dikke plak matraszacht bruinbrood met een spread van rode biet, mayonaise en mierikswortel, goede zoute haring, krieltjes en pickle van rode ui. Een dunnere, wellicht getoaste boterham had alles net meer balans gegeven.

Comfortfood

Dan de gevulde pasta (pelmeni) waarnaar dit zaakje heet: prachtige, bolle deegpakketjes vol fijn rundergehakt, toegedekt met boterigheid, gebakken uien­ringen en crème fraîche (€9). Zoals vaak bij pastagerechten uit het oosten is alles wat onderzout en daardoor op de een of andere manier een volslagen andere ervaring dan de Italiaanse variant. Alsof de smaken zich onderling anders verhouden. Hetzelfde geldt voor de pelmeni gevuld met zeer smaakvolle pompoen en bestrooid met amandelen en reepjes ge­droogde peper (€8). Comfortfood waar we een grotere portie van hadden aangekund.

Natuurlijk nemen we chicken Kiev (€18), gepaneerde gefrituurde kipfilet gevuld met een mengsel van boter, knoflook en groene kruiden. Hij is in schoon vet gebakken en is zo sappig als je mag verwachten, maar een erg spannend gerecht is dit kippie niet. Hierbij een schaaltje gare boekweit die – zo smaakt dat spul nu eenmaal – kartonnendozig aandoet, maar op weg wordt geholpen door de gebakken oesterzwam met crème fraîche erbovenop. Mijn gezelschap proeft zeer moederige golubtsi (€14): koolgehaktpakketjes onder opwekkende tomatensaus met gebakken spekjes, crème fraîche en plukjes verse kervel. Een gerecht om bij minus dertig graden voor naar huis te rennen.

Als desserts proeven we vandaag sterk bevredigende ‘kwarkpoffers’ (syrniki, €8) met bessencompôte en wederom crème fraîche, en een mooi aagjes­gebeuren van gecondenseerde melk met honing en dun, luchtig deeg. Er ligt een quenelle romig vanilleijs op met een slinger honingkaramelsaus overheen (€5,50).

Expats

Oleg Pelmeni Bar is een verzorgde vakantie naar Rusland in eigen stad. Er wordt met aandacht gekookt en bediend. Dat dit zaakje bij de expat uit het oosten in trek is, vind ik geen verrassing. Een afkeer van crème fraîche is de enige denkbare reden om Oleg links te laten liggen. Amsterdam is een keuken rijker.

Oleg Pelmeni Bar

Roetersstraat 10A, 1018WC Amsterdam
di 09.00-16.00 uur, wo & do 09.00-22.00 uur, vr & zo 10.00-22.00 uur
020 3636253
pelmenibar.nl

Vorige proefwerken:

Slagerij de Beurs (8)
Graziella (6,5)

IJver (7,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Meer over