Recept van de dag

Een zomerse venkelsalade met groenten uit de schooltuin

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen. Vandaag: een zomerse venkelsalade

Liesbeth Maliepaard
Liesbeth Maliepaard. Beeld Mark van der Zouw
Liesbeth Maliepaard.Beeld Mark van der Zouw

Elke maandag komt mijn zoon trots thuis; gezicht onder de moddervlekken en met een tas vol schooltuinoogst. Gewone kropsla, rode sla, wortels en radijzen hebben we al gehad. Deze week krijg ik een venkelknol overhandigd, met erop een enorme toef haar – het heerlijke fijne groen dat er in de winkel helaas meestal al afgehakt is.

“Venkel uit de grond halen is niet makkelijk hoor, want die heeft heel sterke wortels,” vertelt mijn stadsboertje erbij. “Je kunt er niet zomaar aan trekken, want dan breken die stengels af. Je moet eerst met je handen in de aarde, onder de venkel. Die moet je zo langzaam los wroeten en dan komt ie los.” De venkel wordt alleen maar lekkerder van zo’n verhaal.

Er zitten ook een paar mooie ‘zelfgemaakte’ uitjes in zijn oogsttas. Hun schillen glanzen als de mooiste zijde. Ik zou er zo een jurk van willen.

Van al dat moois moet natuurlijk iets lekkers worden ­gemaakt. Zal ik uitjes en venkel samen lekker zacht smoren in veel roomboter? Moeten ze een soepje worden? Een pastasaus? Of op de barbecue? Ik kan moeilijk kiezen, dus begin de ui maar vast te pellen en in blokjes te snijden. Wat een aroma! Zo vers maak ik ui zelden mee. Ik bak ze een half uur heel zacht in wat olijfolie, dat geeft me tijd om te bedenken wat ik er verder mee ga doen.

Ondertussen krijg ik van zoonlief een plukje venkelgroen te proeven: “Dat is ook lekker hè? Het smaakt een beetje naar… hoe heet het ook alweer.”

“Anijs?”

“Ja, anijs.”

Zonde om dat te laten liggen natuurlijk. Dus worden venkel en het venkelgroen een superzomerse salade. En het gesmoorde uitje? Dat gaf diepte aan de dressing.

Zomerse venkelsalade

Ingrediënten
(voor 2 personen)
1 flinke venkel, liefst met het groen eraan
2 handjes granaatappelpitten
2 el zonnebloempitten
1 handje pecannoten
2 lente-uitjes
125 g feta

Dressing
1 ui, fijngesnipperd
2 el granaatappelsiroop (Turkse winkel)
1 tl balsamicoazijn
1 tl mosterd
8 el goede olijfolie
sap van 1 sinaasappel
snufje zout

Bereiding
Maak eerst de dressing: bak de ui in 3 el olijfolie op heel zacht vuur in een half uur mooi goudbruin. Mix ondertussen alle ­andere ingrediënten met 5 el olijfolie. Voeg de afgekoelde ui toe en pureer met de staafmixer tot een mooie dressing. Rooster de zonnebloempitten en pecans in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Laat afkoelen.

Snijd venkel – liefst op de mandoline – in flinterdunne plakken en doe in een kom. Ook de uitlopers mogen in de ­salade; gooi zo min mogelijk weg. Hak het groen van de venkel grof en snijd feta in kleine blokjes en voeg toe. Snijd lente-ui in dunne ringen en doe er ook bij. Hussel alles met je handen luchtig door elkaar. Doe de dressing erover en hussel het geheel nogmaals met je handen tot de dressing mooi verdeeld is. Lekker als maaltijdsalade of met wat goed brood erbij en een venkelworstje

Meer over