Hans van der Beek column Beeld Artur Krynicki
Hans van der Beek columnBeeld Artur Krynicki

Een tegenbeeld van het online glamourous leven

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de lancering van Grace&Us.

Hans van der Beek

Model, presentatrice en ondernemer Anouk Smulders lanceert een online contentplatform, Grace&Us. Daar delen vrouwen tussen de 35 en 60 hun real life experiences.

Anouk stuurt zo een krachtig signaal de wereld in: ze wil een tegenbeeld geven van het online glamourous leven, want dat gaat natuurlijk niet altijd over rozen.

Dit alles onder embargo.

Ik stap Mindspace binnen en zie Smulders meteen in een glitterjurk. Als statement snap ik dat niet helemaal, maar feestelijk is het wel. Laat ik me solidair verklaren en eerst eens beginnen met een drankje uit een weckpot.

Het stralende middelpunt stapt op het podium. Ze staat een potje te stuiteren, dat willen we niet weten.

Smulders vertelt dat Grace&Us er niet zonder slag of stoot is gekomen. Twee jaar geleden zat ze niet lekker in haar vel. Veel huilen, boos, zeg maar gewoon overspannen.

Misschien was het wel een midlifecrisis, maar Smulders spreekt inmiddels liever van een midlife celebration.

Want die fase ligt achter haar, met steun en inspiratie van heel veel wereldwijven. Zo noemt Smulders al die sterke vrouwen die haar inspireren. Ze wilde haar platform ook zo noemen, wereldwijven, maar daar waren ze bij marketing niet heel enthousiast over.

Het symbool van het platform is een groene veer. Veren hebben allemaal verschillende kleuren en daar zitten verschillende boodschappen in, en de groene veer staat voor healing, veerkracht, doorgaan, geloven in waar je mee bezig bent.

We kijken straks allemaal een kettinkje met een veer.

Sommige van haar wereldwijven kent Smulders nog niet zo lang, Ingrid Vos bijvoorbeeld. Vorig jaar ging een klus niet door en Smulders schreef op haar Insta dat het een schijtdag was, want ook op Insta mag je best wel eens een schijtdag hebben.

Vos reageerde: ‘Weet je wat pas echt kut is? Je zoon die botkanker heeft.’

Daar was Smulders diep van onder de indruk, en Vos werd een van haar grote inspiratiebronnen.

Naast haar zus Nicole natuurlijk. Ze hebben elkaar vroeger de hersens ingeslagen, deuren ingetrapt, elkaar niet verraden (in ruil voor die favoriete trui), echte zussen dus, en nu heeft ze acute leukemie. Ze kan er vanavond niet bij zijn, en kijkt mee via een stream.

Niemand is zo sterk als haar zus, een strijder. En dochter Rosalie van 18 jaar, die gewoon haar vwo-diploma haalt terwijl haar moeder ziek is.

Dat zijn ook de verhalen van Grace&Us.

Zangeres Do betreedt het podium en opeens sta ik tussen allemaal zingende vrouwen. You just call out my name, armen in elkaar, liefdevol oogcontact, you’ve got a friend.

Ondertussen worden mini­quiches uitgedeeld, met vlees of kaas.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl.

Wat lancering Grace&Us
Waar Mindspace Dam, Nieuwezijds Voorburgwal
Wie Anouk Smulders, Ellen Hoog, Naomi van As, Leontien van Moorsel, Sonaida Angel, Manon de Boer, Ingrid Vos
Wanneer donderdag 21 november, 18.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans heeft al een poster boven zijn bed

Oprichter Anouk Smulders:
Oprichter Anouk Smulders: "Anouk betekent grace. Dat wisten mijn ouders ook niet."Beeld Hans van der Beek
Kinderblogger Frederieke Wieberdink (m) met oud-hockeysters Ellen Hoog en Naomi van As:
Kinderblogger Frederieke Wieberdink (m) met oud-hockeysters Ellen Hoog en Naomi van As: "En niet stiekem boven je bed hangen!"Beeld Hans van der Beek
Familieportret: Jos Swinkels (moeder van Edwin), Edwin Smulders (fotograaf en echtgenoot), Rosalie de Vries (dochter van zus Nicole), en Henny en Lilian Voorveld (ouders van Anouk). Beeld Hans van der Beek
Familieportret: Jos Swinkels (moeder van Edwin), Edwin Smulders (fotograaf en echtgenoot), Rosalie de Vries (dochter van zus Nicole), en Henny en Lilian Voorveld (ouders van Anouk).Beeld Hans van der Beek
Nynke Wynia van dameskledingwinkel Wynia en twee grote inspiratiebronnen: stylist Manon de Boer en Ingrid Vos (
Nynke Wynia van dameskledingwinkel Wynia en twee grote inspiratiebronnen: stylist Manon de Boer en Ingrid Vos ("Mantelzorger").Beeld Hans van der Beek
Wielercoryfee Leontien van Moorsel en nog een inspiratiebron Sonaida Angel, van de Lesley Boys in Zuidoost, waar Anouks zoon Max voetbalt. Beeld Hans van der Beek
Wielercoryfee Leontien van Moorsel en nog een inspiratiebron Sonaida Angel, van de Lesley Boys in Zuidoost, waar Anouks zoon Max voetbalt.Beeld Hans van der Beek
Oude vriendinnen Annelieke van Veldhoven en Ghislaine Roth.
Oude vriendinnen Annelieke van Veldhoven en Ghislaine Roth. "Als het slecht met Nouk gaat, organiseert ze Kut met perenlunches en -diners."Beeld Hans van der Beek
Meer over