Review

Edzard Mik - Goede tijden ****

Philibert Schogt - Beste reiziger ***
Edzard Mik en Philibert Schogt zijn geboren in hetzelfde jaar: 1960. Beiden timmeren al een tijd als romanschrijver aan de weg. Mik is met eerdere romans uitgebreid door recensenten geprezen. Op de achterkant van de nu net verschenen roman van Schogt wordt gezegd dat hij met zijn boeken ook internationaal een succes was, met vertalingen in onder andere het Engels, Duits en Koreaans. In onze barbaarse tijden zijn deze schrijvers echter bij het grote publiek, stel ik me zo voor, amper bekend. Moet daar verandering in komen? Wat hebben de heren deze keer gepresteerd?

Ze hebben het in het parodistische genre gezocht. Schogt schreef met Beste reiziger een roman waarin hij zich in de je-vorm populair tot de lezer richt: 'Je bevindt je in het zuidwesten van Ierland, om precies te zijn zit je naast me in de auto op weg naar de Atlantische Oceaan.'

Aan het woord is Max Vermeer, van beroep reisgidsauteur voor de serie À la carte, een serie waarin de lezer eveneens op deze manier wordt toegesproken. Maar Max heeft nu duidelijk een ander verhaal te vertellen.

Hij was altijd iemand die er in het leven de kantjes afliep en ook als reisgidsauteur was hij nooit zo gedreven. In plaats van dat hij werkelijk zelf de een of andere bezienswaardigheid bezocht, googelde hij liever informatie bij elkaar op internet of keek hij even een concurrerende reisgids in, om met behulp daarvan, en wat fantasie, zijn verslag te schrijven. Hij was daar tot voor kort zeer bedreven in; eigenlijk hoefde hij niet eens de reis te maken om toch een goede gids te schrijven.

Daar is verandering in gekomen, vertelt hij, nu hij zijn À la carte-collega Linda een lift heeft gegeven naar Wales. Tijdens dat gezamenlijke tochtje is hij hopeloos verliefd geworden op de positief ingestelde jonge vrouw, die overigens een vriend thuis heeft zitten. Ze heeft zijn blik veranderd, Max kijkt nu werkelijk naar het Ierse landschap. Al met al is hij toch wel in een soort crisis terechtgekomen, en dan gaat ook nog een jeugdvriend van hem dood.

Wil dit interessant worden voor een ander, dan moet het fijn worden verteld en daar gaat het bij Schogt mis. Tamelijk fantasieloos worden de zinnen aan elkaar geregen.

Dat is één van de grote verschillen met Mik en zíjn onlangs verschenen roman Goede tijden - Miks roman is veel beter geschreven.

De titel refereert overduidelijk aan Nederlands langstlopende soap en de verwikkelingen in het boek doen niet voor die RTL4-pret onder. Er is een advocaat, Vink, en die is met een voormalige danseres, Julia. Julia voelt zich geestelijk en/of fysiek aangetrokken tot Sjef, een vage goeroe die allerlei vrouwen om zich heen verzamelt. Eén van die vrouwen is vermist en wellicht zelfs dood en als advocaat raakt Vink bij deze zaak betrokken. En dan pleegt goeroe Sjef zelfmoord door zich uit zijn flat te storten.

Vanaf dat moment vertelt Sjef het verhaal. De toon doet soms denken aan die van de serie Desperate housewives, waarin gebruik wordt gemaakt van een voice-over die toebehoort aan één van de overleden wanhopige huisvrouwen. Sjef komt, op parodiërende wijze, met vergelijkbare wijsheden op de proppen: '(...) meer dan door het leven word je samengebracht door de dood, je verbindt je pas echt met de ander in een knieval voor de dood.'

Door de enerverende manier van vertellen, het schitterende gebruik van het decor (een niet met name genoemd, maar herkenbaar Maastricht, dat onder water dreigt te lopen) en de ingehouden ironie heeft deze roman veel meer kwaliteit dan welke soap dan ook. Goede tijden heeft eerder de kracht van de sterke speelfilm American beauty. Een flinke aanrader, dus. (ARIE STORM)

Edzard Mik - Goede tijden ****
De Bezige Bij, €18,90.

Philibert Schogt - Beste reiziger ***
De Arbeiderspers, €16,50.

null Beeld
null Beeld
Meer over