PlusAchtergrond

Edelstenen een heilzame werking? Als je erin gelooft

‘We laten graag zien dat we druk zijn, het is ook oké en cool om aan zelfzorg te doen’ Beeld Lotte Bronsgeest
‘We laten graag zien dat we druk zijn, het is ook oké en cool om aan zelfzorg te doen’Beeld Lotte Bronsgeest

Als gezichtsroller, in massages en armbanden: edelstenen zijn ineens overal in de schoonheidsindustrie. Ze zijn mooi en geven, voor wie wil, heilzame kracht.

Jette Pellemans

Jelleke Cremers (43) beaamt het meteen: het beeld dat mensen hebben bij de heilzame werking van edelstenen is wat geitenwollensokkerig. Je denkt toch al gauw aan een new age-achtige stenenwinkel, met wierookstokjes en een verkoopster die een leren koord met een bergkristal om haar nek draagt. Cremers: “En als je dan vraagt welke steen bij jou zou kunnen passen, dat ze dan antwoordt...” Ze zet een zalvende stem op: “...kijk maar waar je energie naartoe gaat.” Lacht. “Nou, dát wilden we dus niet!”

Haar sieradenmerk Atelier Minerale oogt inderdaad een stuk frisser. De verfijnde armbandjes, kettingen en oorbellen gemaakt met edelstenen kraaltjes, zien eruit alsof je nichtje ze op haar Instagrampagina zou willen showen. De beschrijvingen zijn in het Engels en met een knipoog. Zo is de ‘smokey quartz’-steen ‘een pittige doorbitch die negatieve en stressvolle energie tegenhoudt’.

Schoonheidsbehandelingen

Na een drukke periode met jonge kinderen besloot Cremers met vriendin en oud-collega Kirsten Roldaan haar Atelier vorig jaar nieuw leven in te blazen. En ze zijn niet de enige. In de schoonheidsbranche lijkt steeds vaker te worden gewerkt met edelstenen, op een moderne en toegankelijke manier, gericht op een jonge doelgroep. De edelstenen zijn onderdeel van een sieraad zoals bij Atelier Minerale, maar ze worden ook gebruikt in schoonheids­behandelingen.

Zo biedt de Bindweefselbar op de Jacob van Lennepstraat sinds begin dit jaar guashamassages aan, waarbij het gezicht wordt ‘geschraapt’ met een edelsteen met een kartelrand. En bij de ‘selfcare-shop’ Rock Your World, bij Bluebirds in de Jan Evertsenstraat, verkopen ze kleurige sets van acht edelstenen en sprays waar kristallen in zijn verwerkt.

Kunstig accessoire

Maar de absolute hit op edelstenengebied is de gezichtsroller: een handvat met aan beide kanten een cilindervormige edelsteen, jade of rozenkwarts bijvoorbeeld, waarmee je jezelf al rollend een gezichtsmassage kunt geven. Een kwartiertje rollen per dag zou de bloedcirculatie ­bevorderen, gifstoffen doen afvoeren en collageenaanmaak stimuleren. En dan zijn er nog de ‘extraatjes’ die de edelstenen meegeven, zoals kalmte, liefde en harmonie.

In beautyland waren de jade rollers opeens overal: van de influencers die het als kunstig accessoire op hun badkamermeubel fotografeerden en in YouTubetutorials uittesten, tot het moment dat ze nu in de schappen van Etos en Action liggen – al hebben die vaak cilinders van glas in plaats van edelsteen.

Bij The Coucou Club op de Herengracht waren ze er op tijd bij: een jaar geleden ging hun webshop in beautyproducten online, inclusief een ­eigen merk gezichtsrollers. Nu halen ze de helft van hun omzet uit de rollers (€35-€45). “Van dit succes hadden we nooit durven dromen,” zegt medeoprichter Philippine Dorhout Mees (29). “Al na drie maanden nam de Bijenkorf ons op in het assortiment, nu liggen we ook in Londen en Parijs.”

The Coucou Club werkt met ‘gegarandeerd echte’ edelstenen uit China en Brazilië. De roze roller met rozenkwarts staat bekend als de ‘liefdessteen’ die eigenliefde en zelfacceptatie bevordert. De mintgroene jade-edelsteen zou zorgen voor harmonie en rust. De overtuiging dat de stenen een heilzame werking hebben, komt veelal uit de Oosterse geneeskunde. De Chinezen werkten volgens de overlevering duizenden jaren geleden al met edelstenen. Bij ons zit het in de hoek van de alternatieve geneeskunde.

Geen harde claims

Misschien is het daarom wel dat geen van de edelstenen-aanbieders nieuwe stijl harde claims doet over de werking van de stenen. “Het werkt, als je er in gelooft,” zegt Charley Huf (30) van de Bindweefselbar. “Ik ervaar de werking en veel klanten met mij. Ik merk echt dat degene die ik ­behandel, milder en zachter wordt als ik een guashamassage doe met bergkristal of rozenkwarts, maar dat is niet hard te maken met een Westers, geneeskundig onderzoek.” Het gaat meer om de hele ervaring, concludeert Huf, met mogelijk een extra effect als je ervoor openstaat.

Cremers van Atelier Minerale noemt het een wisselwerking tussen de edelstenen en je eigen motivatie. “Als ik een Rock Solid-armbandje om doe dat negatieve gedachten moet afweren, heb ik daar een bepaald gevoel bij, maar ik word er ook elke keer aan herinnerd als ik dat armbandje zie. Dan denk ik: o ja, geen negatieve energie nu. Ik zie het meer als een steuntje in de rug.”

Totaal subjectief

Edelstenen stralen, volgens de ervaringsdeskundigen, een bepaalde ‘energie’ of emotie uit. Zoals sommige mensen een bepaalde energie voelen als ze een ruimte binnenkomen, voelen anderen dat als ze een edelsteen vasthouden of als er een steen in de ruimte ligt.

Arts Louise Lagendijk (33) heeft een holistische praktijk gericht op vrouwen in Zuid en is lid van het ‘expert panel’ van The Coucou Club: een club van deskundigen op het gebied van schoonheid en gezondheid die de webshop adviseren bij de inkoop. Lagendijk is enthousiast over het werken met edelstenen, maar zegt er meteen bij: dat is totaal subjectief. “Je kunt daarom geen medisch verifieerbaar onderzoek doen naar de werking van edelstenen; een gevoel is namelijk niet in biochemische waardes uit te drukken. De werkzame kracht komt voort uit een overlevering van een eeuwenoude traditie, maar gegarandeerde resultaten kun je daarvoor niet geven.”

Oude wijzen

Lagendijk ziet de edelstenentrend in een bredere beweging waarin we teruggrijpen naar oude gebruiken. “Mensen doen denk ik nu zo veel aan yoga en meditatie omdat we ons afvragen: hoe kunnen we ons weer goed voelen in deze snel veranderende maatschappij? Dan is het logisch je af te vragen wat die oude wijzen nou deden om voor zichzelf te zorgen. Natuurlijke en aardse elementen zoals edelstenen passen goed in dat plaatje.”

En hoewel we graag laten zien hoe druk-druk-druk we ­allemaal zijn, is het ook oké en cool om te laten zien dat je aan zelfzorg doet, zegt Dorhout Mees. “Tijd nemen voor jezelf is heel belangrijk en het is leuk om op social media te delen hoe jij dat doet. Bijvoorbeeld door je beautymomentje met een roller.”

Al scheelt het ook dat de flonkerende edelstenen er mooi uitzien in de yogastudio, het badkamerkastje of op een ­Instagramfoto. Huf: “Dat speelt zeker mee. Het is een hebbeding.”

Meer over