PlusRecept van de dag

Eat, pray en love abrikozensoufflé

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Merijn Tol
Smulpaap Merijn Tol Beeld Oof Verschuren
Smulpaap Merijn TolBeeld Oof Verschuren

Van de week pakte ik een van mijn meest favoriete kookboeken uit de kast. Een oud, onooglijk paperbackje met vergeelde bladzijdes met alleen tekst en op de kaft een verschoten kleurenfoto. Het woord Instagram lijkt bij het bekijken ervan futuristisch onbegrijpelijk. Toch is het geschreven door de eerste echte ‘foodsnob’. Ze leidde een leven vol romances, eten en drama dat schreeuwt om serieus en decadent verfilmd te worden: Eat Pray Love avant la lettre. Ik heb het over kookboekenschrijfster Elizabeth David. Naast Claudia Roden, de andere grande dame van de mediterrane keuken.

Mijn exemplaartje van toch maar liefst 200 pagina’s is een herdruk uit 1975 van het eerste dat uitkwam in 1950: A Book of Mediterranean Food. Elizabeth was daarmee haar tijd ver vooruit, want men at in die tijd (in Engeland en ik neem aan ook hier) saai en armoedig.

Elizabeth had inmiddels een aantal vurige liefdes gehad, die haar van Italië naar Griekenland, Egypte en India hadden gevoerd. Ze studeerde aan de Sorbonne in Parijs, waar ze vooral de Franse keuken leerde kennen. Nee, saai was haar leven zeker niet. In haar tijd in Caïro hulde Elizabeth zich ’s avonds in de mooiste kaftans en dronk ze wijn en cocktails in Hedjaki’s bar. Ze raakte bedwelmd door al die geuren, kleuren en gerechten waarvan wij nu genieten alsof het de gewoonste zaak is.

Elizabeth schreef het allemaal op en opende de wereld. Op de vergeelde pagina’s is ze nog steeds dezelfde zegen. De gerechten, boeken en instafoodies waarmee we tegenwoordig overspoeld worden, draaien niet altijd om kennis en kunde. En ja, daar kun je bij Elizabeth wel om komen: op elegante, sensuele Britse wijze geeft ze geweldige achtergrondinformatie bij de recepten, ingrediënten en tradities.

Ze zorgde ervoor dat ik al twee weken geobsedeerd ben door een recept. Met een naam om van te houden: apricotina, een ijskoude soufflé meets cake van abrikozen. En, het is abrikozentijd.

Apricotina

Ingrediënten
(voor 4-6 personen)
100 g verse abrikozen
150 g gedroogde gewelde abrikozen (liefst mooi oranje)
2 el citroensap
85 g suiker
125 g boter
4 eieren, gespitst
2 el crème fraîche of room

Bereiding
Bewaar één abrikoos voor de garnering en ontpit de rest. Pureer alle abrikozen met het citroensap en duw ze door een zeef tot je twee eetlepels sap hebt. Houdt twee eetlepels puree apart. Doe de rest van de puree in een steelpan, op laag vuur en voeg beetje bij beetje 70 gram suiker, de boter en de eidooiers toe. Klop met een garde tot een dikke crème en laat afkoelen.

Klop de eidooiers stijf met de rest van de suiker en spatel die door de crème. Beboter kleine soufflébakjes en verdeel het mengsel erover. Zet ze in een stoompan of mandje, doe de deksel erop en stoom 30 minuten. Laat afkoelen en keer om op een bord. Zet ze minstens een uur in de koelkast. Bestrijk ze daarna met de rest van de puree. Snijd de bewaarde abrikoos in dunne reepjes en verdeel erover. Meng het bewaarde sap met de room of crème fraîche en eventueel nog wat suiker als saus erbij. Serveer de apricotina’s als een mediterraans einde van een zomers diner. Vakantie thuis, toch?

Meer over