Aldus

Door mindful te wandelen maak je contact

Ziet u morgen mensen in stilte door Oost lopen? Dat kan kloppen: psychotherapeut Roy Carton (72) organiseert een mindful walk of peace.

Alice Boothby
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Een vredesloop?

“Ik organiseer regelmatig een stiltewandeling, maar omdat het deze week vredesweek is, lopen we zaterdag in stilte door de Indische Buurt. Dat doe ik vanwege de eenvoud en de vriendelijkheid die het oproept.”

Maar iedereen is toch stil?

“Door mindful te lopen kun je een luisterende houding oefenen. Zonder dat je intellect op hol slaat voer je een gesprek en blijf je relaxter in je eigen impulsen. Hoe dat werkt? Nou, stel: je ziet een vrouw lopen in de Java­straat. Ze heeft net boodschappen gedaan en zeult met wc-rollen, duwt een kinderwagen voort en heeft een hondje bij zich. Ze kijkt je aan en door de oogopslag weet je: die staat open voor contact. Dan kun je zeggen: ‘Oh, wat een leuk hondje.’ Dan zegt zij misschien: ‘Hij is net naar de dierenarts geweest, want hij heeft last van zijn poot.’ Waarop jij zegt: ‘Ik hoop dat het snel weer beter gaat.’ Tijdens zo’n gesprekje draait het niet om jezelf, maar om de ander. Meestal eindig je met een glimlach en loop je weer door.”

Is het een vereiste om met mensen te praten tijdens een stiltewandeling?

“Nee, helemaal niet. Een stiltewandeling draait niet om resultaten behalen. Je kunt net zo goed ontroerd raken door hoe mooi het licht door de bladeren beweegt. Het idee is dat je vriendelijker en vrolijker wordt omdat je even niet op de automatische piloot staat.”

Hoeveel mensen verwacht u?

“Geen idee. We kunnen op veilige afstand met maximaal veertig mensen lopen. Wie mee wil doen, kan een mailtje sturen naar roycarton@gmail.com.”

Meer over