Voorwoord

Doodnormaal

Judith Zilversmit
Judith Zilversmit. Beeld Marc de Groot
Judith Zilversmit.Beeld Marc de Groot

Vrouwen en werk – het blijft een onderwerp van gesprek. De ene keer wordt geroepen dat vrouwen meer moeten werken, de andere keer klinkt dat vrouwen vooral hun ‘zorgtaken’ niet mogen verwaarlozen (lees: ze moeten thuis zijn en voor de kinderen zorgen).

We gaan richting een nieuw jaar, en ik hoop dat het geroeptoeter over de rol van vrouwen in 2022 minder wordt. Want ondanks de jarenlange strijd van feministen moeten vrouwen nog altijd vechten voor gelijke kansen. Zo hebben we in dit land nog nooit een vrouwelijke premier gehad, verdienen vrouwen minder dan mannen, en krijgen vrouwen in topfuncties altijd weer de vraag voor de kiezen hoe ze hun werk combineren met hun gezin.

In deze PS spreken we journalisten Liesbeth Staats, Margot Pol en Sophie van Gool, die alle drie een boek schreven over dit onderwerp. De discussie reikt verder dan deeltijdwerk en moederschap. Veel problemen op de werkvloer gaan over intimidatie, zwangerschapsdiscriminatie, machtsverhoudingen. Van Gool: “Dat heeft niets te maken met deeltijdwerk. Vrouwen die nog geen kinderen hebben verdienen ook minder dan hun mannelijke collega’s en vrouwen die hetzelfde werk doen verdienen ook minder.”

Gelukkig is er ook goed nieuws. In het interview van deze week met Sandra den Hamer, directeur van Eye met 130 medewerkers, zit geen enkele vraag over ‘vrouw zijn’ en hoe Den Hamer dat deed met haar kinderen. Omdat een vrouw aan de top vijftig jaar na de Dolle Mina’s gewoon een topvrouw is.

Meer over