PlusFilmrecensie

Docu over West Side Story-ster Rita Moreno (89) toont haar successen in (en worstelingen met) Hollywood

Joost Broeren-Huitenga
De in 1931 in Puerto Rico geboren Rita Moreno werkt al sinds haar elfde (!) in de entertainmentindustrie. In die acht decennia kende haar carrière grote hoogtes en diepe dalen. Beeld Rita Moreno
De in 1931 in Puerto Rico geboren Rita Moreno werkt al sinds haar elfde (!) in de entertainmentindustrie. In die acht decennia kende haar carrière grote hoogtes en diepe dalen.Beeld Rita Moreno

“Zie je wel dat ik geen echte ster ben?” grijnst Rita Moreno in de openingsminuten van deze aan haar gewijde documentaire, terwijl ze haar huiskamer versiert voor haar 87ste verjaardagsfeest. “Echte sterren láten dit soort dingen doen.”

Filmmaker Mariem Pérez Riera relativeert de grap direct, door Moreno’s rijkelijk gevulde prijzenkast te tonen. Moreno was de eerste latina die een felgebeerde EGOT – tv-prijs Emmy, muziekprijs Grammy, filmprijs Oscar én toneelprijs Tony – binnensleepte. Tijdens de interviews, waaruit een groot deel van de film bestaat, staan die vier prijzen prominent in de achtergrond.

De in 1931 in Puerto Rico geboren Moreno werkt al sinds haar elfde (!) in de entertainmentindustrie. In die acht decennia kende haar carrière grote hoogtes en diepe dalen. Op dit moment staat ze weer vol in de aandacht, dankzij Steven Spielbergs remake van West Side Story – het origineel was een van haar grootste successen als acteur. Deze documentaire is precies op tijd te zien voor de première van die film, en valt ook mooi samen met Moreno’s negentigste verjaardag komende zaterdag.

Papieren aankleedpopje

Dat grapje aan het begin van de film blijkt tekenend voor Moreno’s onstuitbare persoonlijkheid vol vrolijke zelfspot, die echter ook een masker is voor een diepgeworteld minderwaardigheidsgevoel. Ze vertelt er openlijk over in de interviews. Net zo nuchter en strijdbaar spreekt ze over haar worstelingen in Hollywood, als vrouw en als latina. Riera houdt daarbij scherp voor ogen dat het racisme, seksisme en seksueel geweld waarmee Moreno werd geconfronteerd, nog lang geen verleden tijd zijn.

De filmmaker kiest verder een geijkte vorm voor Moreno’s verhaal: een chronologische vogelvlucht van haar leven, met veel pratende hoofden (Moreno zelf, maar ook collega’s als Morgan Freeman en bewonderaars als Gloria Estefan) en zorgvuldig geselecteerd archiefmateriaal. Alleen enkele animaties, die een jonge Moreno tonen als papieren aankleedpopje, hebben iets eigenzinnigs.

Maar Moreno’s verhaal en persoonlijkheid zijn op zichzelf al enerverend genoeg. Ondanks alles is ze nog altijd vervuld van de droomfabriek, en dat enthousiasme is zeer aanstekelijk.

Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It

Regie Mariem Pérez Riera
Met Rita Moreno, Lin-Manuel Miranda, Eva Longoria
Te zien op Pathé Thuis

Meer over