Tips

Dit zijn de onderbelichte evenementen tijdens Pride 2019

Straatfeesten, exposities, de Drag Queen Olympics: Pride 2019 duurt negen dagen en behelst veel meer dan de drukbezochte botenparade. Een greep uit de onderbelichte events van dit jaar.

Louis Bollee
Beeld van de Pride Walk van afgelopen weekend.  Beeld ANP
Beeld van de Pride Walk van afgelopen weekend.Beeld ANP

Vurig feestje

Deze Pride opent brandweerkazerne Victor de deuren voor een lhbt-feestje. Er zijn foodtrucks en dragqueens, er is een photobooth en MayDay komt draaien. De brandweerlieden zijn er zelf natuurlijk ook. Objectificeer de mannen en dames niet, maar drink samen een drankje, en vier dat de brandweer er voor iedereen is.
Woensdag 31 juli, 18.00-00.00 uur
Kazerne Victor, Dapperstraat 325

Taboevrij plein

Seksuele diversiteit viert hoogtij op het Beursplein tijdens Crash, de pleinfuif voor fetisjisten van allerhande pluimage. Van Amsterdammers die zich hullen in leer en rubber tot lhbti’s die opgewonden raken van jockstraps (herenslip zonder achterkant): dit volwassen straatfeest is voor ­iedereen die een seksleven zonder taboes ambieert en zonder gêne wil flirten met gelijkgestemden in bijvoorbeeld een kruisloos legginkje.
Zaterdag 3 augustus, 16.00-23.00 uur
Beursplein

Roze doek

Op het Mercatorplein wordt een openluchtbioscoop gebouwd met een roze filmprogammering. Na een korte film over transgenderactivist Marsha P. Johnson wordt de iconische documentaire Paris is Burning vertoond. De dragqueens van House of Vineyard lijmen de films met optredens aan elkaar.
Woensdag 31 juli en donderdag 1 augustus
Mercatorplein

Blik op Azië

Voor het eerst vaart er een Aziëgeoriënteerde boot mee tijdens de Pride. Daarom wordt dit jaar ook stilgestaan bij de positieve ontwikkeling voor lhbti’s in Azië. In VondelCS is er een podiumgesprek tussen onder andere ­de Chinese activistische kunstenaar He Xiaopei en de voorzitter van Filipino LGBT Europe, een stichting die opkomt voor de rechten van Filipijnse lhbti’s.
Dinsdag 30 juli, 19.30-21.30 uur
VondelCS, Vondelpark 3

Bommetje

Bij warm weer laat de Amsterdammer zich tegenwoordig blijmoedig achterovervallen in troebel stadswater. Voor transpersonen is dat niet zo makkelijk of vanzelfsprekend, zelfs niet in een zwembad. Daarom is het De Mirandabad deze week heel even gereserveerd voor transseksuelen die zich door stigma’s of angst normaliter niet vrij voelen om een potje te watertrappelen.
Vrijdag 2 augustus, 14.00-16.00 uur
De Mirandabad

Ga voor goud

Blijft leuk: Amsterdamse travestieten die met elkaar een felle strijd aangaan om gouden medailles. Zij doen dat als deelnemers van de Drag Queen Olympics, de jaarlijkse multidisciplinaire wedstrijd voor doorgewinterde dragqueens en -kings. De dames moeten onder andere stilettosprinten en handtaswerpen.
Vrijdag 2 augustus, 18.00 uur
Homomonument, Westermarkt

Rennen op stiletto's is een must Beeld ANP
Rennen op stiletto's is een mustBeeld ANP

Amerikaanse meisjes

De Amerikaanse fotograaf en activist Remsen Wolff maakte een gigantische collectie foto’s van onder anderen New Yorkse travestieten, performers en transseksuelen. Een expo van het werk van de getroubleerde kunstenaar, ­genaamd All American Girls, was voor het eerst te zien op het FotoFestival Naarden, en nu in een pop-up expo in de ­Bijlmer.
Tot en met zaterdag 3 augustus, 12.00-17.00 uur
Gallerie Oscam, Bijlmerdreef 1289

Beeld van de expo All American Girls van Remsen Wolff. Beeld Remsen Wolff
Beeld van de expo All American Girls van Remsen Wolff.Beeld Remsen Wolff

Laatste dans

Na een hele week feest en verdieping wordt Pride afgesloten met een Damconcert als hoogtepunt. Voor de Amsterdammer die tijdens de Canal Parade te diep in allerlei glaasjes heeft gekeken: geen zorgen, het begint pas ’s middags. Onder anderen Alex Klaasen, Conchita Wurst, en Netta – Eurovisie – Barzilai stappen het podium op.
Zondag 4 augustus, 14.00-22.00 uur
Dam

De Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Pride, is op zaterdag 3 augustus, vanaf 12.30 uur op de Prinsengracht en de Amstel. Kijk voor het hele programma van de Prideweek op pride.amsterdam. Volg alles over de Pride in ons Prideblog.

Pride 2019 duurt negen dagen en behelst veel meer dan de drukbezochte botenparade. Dit zijn de tips van bekende Pride-gangers.

Naomie Pieter (29), medeoprichter Black Queer & Trans Resistance NL

COC’s Shakespeare Club
“Op het binnenplein van het Amsterdam Museum wordt een festival georganiseerd voor en door de meest gemarginaliseerde lhbt-groepen. Denk bijvoorbeeld aan lhbt’s met ­autisme, aseksuelen en queers met een Centraal-Aziatische achtergrond. Op de grote events, zoals op de Dam, zie je die namelijk niet op het podium. Nieuwkomers in Nederland ­organiseren een modeshow, er is een workshop over aseksualiteit en het Gay Men’s Chorus treedt op.”
- Tot en met zondag 4 augustus Amsterdam Museum, Kalverstraat 92

Icon Talk
“Sylvana Simons gaat in gesprek met Lasseindra Ninja, een transactiviste die zich ontfermt over zwarte queerjongeren die hun plekje proberen te vinden. Ik bewonder hen allebei en ik wil weten wat het volgens hen betekent om een uitgesproken zwarte vrouw te zijn. Je krijgt namelijk veel bullshit over je heen, en het is een ondankbare rol.”
- Dinsdag 30 juli, 19.30-22.00 uur A’dam The Loft, Overhoeksplein 1

Pon di Pride
“Als zwarte queervrouw voel ik me niet op elk feestje welkom. Op de meeste gayfeesten wordt house gedraaid, en voel ik geen aansluiting. Op dancehallfeestjes voel ik die ­connectie wel, maar moet ik mijn queerness verbergen. Daarom organiseer ik zelf Pon di Pride, een dancehallfeest voor biculturele lhbt’s. Hier wordt geen homofobe of seksistische dancehall gedraaid, en kun je vrij en veilig genieten van de muziek. En als ik hier met een meisje dans, zijn er geen ­heteromannen die van de opwinding om ons heen staan te kwijlen.”
- Zaterdag 3 augustus Melkweg, Lijnbaansgracht 234

Majd Mardo (30), acteur

Geschiedenis Roze Amsterdam
“Iedereen kent de Canal Parade. Die is prachtig én nodig, maar het inhoudelijke programma is deze week veel belangrijker. Het lhbt-activisme lijkt ­namelijk op een laag pitje gezet. Tijdens deze Pride is er een presentatie over de geschiedenis van Roze ­Zaterdag, de demonstratie voor gelijke rechten. ­Activisten die praten over vroeger, dat is Pride. Dát is waarom jongeren nu op een boot kunnen staan.”
- Dinsdag 30 juli, 14.00-16.00 uur Verzorgingstehuis Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 125

Expositie Sistaaz of the Castle
“Onder een brug in Zuid-Afrika leven transgenders die van vuilnis prachtige, glamoureuze outfits maken. Ik weet niets mooiers dan mensen die in zo’n heftige leefomgeving zó flamboyant zichzelf zijn dat je er niet omheen kunt. De kracht vinden om in zulke extremen jezelf te accepteren, dat is heroïsch.”
- Tot en met zondag 1 september, 10.00-17.00 uur Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573

Queerama en Rafiki
“Als tiener zag ik de Britse dramafilm Beautiful Thing uit 1996, over twee ­verliefde jongens in een grauwe buurt. Oei, in ­Engeland moet je écht niet gay zijn, dacht ik toen. De documentaire Queerama laat zien dat de situatie daar ten goede is veranderd. Ook op dinsdag: de Keniaanse speelfilm Rafiki, over twee ­verliefde, lesbische meisjes. Hun liefde mag daar ­eigenlijk niet bestaan, maar bestaat toch. Het is goed om, tussen het rozekoekhappen door, deze week ook stil te staan bij wat er in de wereld níet mogelijk is.”
- Queerama, dinsdag 30 juli, 21.00-23.30 uur, FC Hyena. Rafiki, dinsdag 30 juli, 19.15-21.00 uur, Cinecenter

Andrea van Pol (55), Opium-presentator

Pink Tour
“Tijdens Pride liften grote bedrijven en instanties natuurlijk even mee op de roze golf. Melig dat het Rijksmuseum dat ook doet, en dan met een tour vol sodom en gomorra, en de ­geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. Ik denk dat de heren meer aan hun trekken komen met schilderijen van blote torso’s, maar wie weet wat het Rijks uit het depot haalt?”
-Tot en met zondag 4 augustus, 11.00-15.00 uur, €19 Rijksmuseum, Museumstraat 1

Fun home
“Een vrouw ontdekt haar lesbische identiteit en heeft een problematische relatie met haar vader. Dan blijkt papa zelf in de kast te zitten. En dat in musicalvorm. Ik ben normaal niet helemaal van de musical, maar hiervoor wil ik me over mijn kleine aarzeling heen zetten. Ik verheug me erop.”
- Tot en met zondag 4 augustus, 20.30 uur, vanaf €10 Internationaal Theater Amsterdam, Leidseplein 26

Viva Frida! An hommage to Frida Kahlo
“Frida Khalo is voor mij een rolmodel, alleen al om die doorlopende wenkbrauw. En een groot kunstenaar. In de GO Gallery brengen dertig kunstenaars, onder wie fotograaf Diana Blok, een ode aan haar. Terecht: ze leefde een eigenzinnig leven en bleef ondanks haar tegenslagen onafhankelijk en portretteerde zichzelf sterk.”
- Tot en met zondag 4 augustus, gratis GO Gallery, Marnixstraat 127

Meer over