Jaaroverzicht

Dit zijn de 10 opvallendste restaurantrecensies van 2015

Culinair journalist Hiske Versprille is ook in 2015 weer iedere week uit eten gegaan in Amsterdam. Hieronder, in willekeurige volgorde, een greep uit haar recensies; de tien opvallendste Proefwerken van 2015. Van Le Hollandais (een 9-) tot DWDD (waar de koninklijke haas een ramp was).

Hiske Versprille
Matthijs van Nieuwkerk en Robert Kranenborg bij de opening van het DWDD Pop-Up restaurant. Beeld ANP
Matthijs van Nieuwkerk en Robert Kranenborg bij de opening van het DWDD Pop-Up restaurant.Beeld ANP

Choux (9-)
Het is de klassieke culinaire hierarchie: vlees op het bord als stralend middelpunt, met groenten als ondersteunend garnituur. In een tijd waarin bijna iedereen om verschillende redenen minder vlees wil eten, werkt die verdeling niet altijd meer. Bij restaurant Choux laat de keuken uitstekend zien hoe groenten een hoofdrol op het bord kunnen opeisen, met hier en daar vlees en vis als gelijkwaardig ingrediënt. Verfrissende, eigenzinnige gerechten in een plezierige sfeer.

De Ysbreeker (4,5)
Iedereen weet dat De Ysbreeker een geweldig terras aan de Amstel heeft. Minder bekend is dat je er ook heel vies kunt eten. Er zat aangekoekt en verkoold vlees aan de gegrilde kreeft, de jus was ingekookt tot een soort korrelige appelmoes, de zalm had vlekken en het roggebrood was kromgetrokken van ellende: een blamage.

Brut de Mer (8)
Heerlijke oesters en kleine, maar fijne vis-, schaal- en schelpdiergerechten voor een goede prijs. De zaak is bistro-achtig ingericht met veel spiegels en tegels, er staat swingende muziek op en het is er een gezellige boel. Met de lobster roll - veel perfect gegaarde kreeft op een getoast zoet bolletje - heb ik er een verslaving bij.

The Roast Room (8)
Na het eten van de shortrib uit de broiler - twee ons vetdooraderde, knapperige, precies de juiste weerstand biedende heerlijkheid aan drie stukjes hagelwitte rib - wou ik dat dit het enige vlees was geweest dat ik de hele zomer had gegeten. The Roast Room is verder een wat poenige zaak, maar prima.

Bistrôt des Alpes (8+)
Een schattig Nederlands-Frans stel serveert stevige, kazige kost uit de Savoie in een alpensetting: overal staan beeldjes van vrolijke koeien, en er staat zelfs een skigondel in de zaak. De gratin de crozets, savoyaanse boekweitpasta met veel kaas en spek, is een soort mac&cheese on speed, en ook de raclette is uitstekend.

Le Hollandais (9-)
Deze zaak is rustig, klassiek en herkenbaar, maar door allerlei persoonlijke details en toevoegingen toch heel eigen. Opvallend vinden we dat er relatief veel mannen alleen zitten te eten en het eten en de bediening, allebei zowel onderhoudend als onderlegd is, lenen zich daar ook voor. Een vispasteitje, tête de veau met hersentjes, konijn met huisgemaakte bloedworst en Siciliaanse cassata; we vinden het allemaal even heerlijk.

Sla (5)
'Er wordt al genoeg moeilijk gedaan over eten. We just eat,' vermeldt Sla, soepen-sappen-saladerestaurant, op z'n website. Een opvallende opmerking, want de restaurants van Sla - in slechts anderhalf jaar openden er vijf - afficheren zichzelf juist meer dan wie ook met gezondheidshypes als raw food, sugar free en low carb. Het concept is uitstekend, maar de uitvoering zeldzaam beroerd.

Goldfinch Brasserie (8)
De toegankelijke optie van het Waldorf Astoria is alsnog verschrikkelijk duur - we zijn maar ietsje minder kwijt dan bij het naastgelegen tweesterrenrestaurant Librije's Zusje. Maar het is een vreselijk chique plek, en ze serveren er de beste soep van de stad.

World of Food
Hoe goed kent u, ingevoerde foodie met kookboeken van over de hele wereld, eigenlijk de verschillende keukens van uw eigen stad? De leukste foodcourt van Amsterdam bevindt zich in deze verbouwde garage Develstein, waar kleine ondernemers de zeer diverse keukens van Zuidoost serveren, van Nigeriaans tot Indiaas tot Surinaams. De prijzen zijn uitstekend, en de plek is plezierig onpretentieus.

DWDD Popup
Officieel geen Proefwerk, maar wel de meestbesproken restaurantrecensie van 2015: De restaurantpopup van televisieprogramma DWDD en topkok Robert Kranenborg zou zeer ingewikkelde en daarom bijna uitgestorven, klassieke gerechten serveren aan driehonderd mensen per dag. Het werd een fiasco, met kapotgeschoten haas en een pastataart zo droog als schoolkrijt. Twee dagen na de opening sloot de zaak alweer z'n deuren.

Klik hier voor alle Proefwerken van Hiske Versprille

Hiske Versprille Beeld Linda Stulic
Hiske VersprilleBeeld Linda Stulic
Meer over