Lijstje

Dit zijn de 10 beste uittips voor dit weekend

Het Parool
London Calling in Paradiso. Beeld Bibian Bingen
London Calling in Paradiso.Beeld Bibian Bingen

Kunstwerken op de huid

Elk jaar komen voor de Internationale Amsterdam Tattoo Conventie beroemde tattookunstenaars uit binnen- en buitenland naar de Rai om hun passie, kennis en skills te delen met het publiek. Bezoekers worden vermaakt met tientallen muzikale optredens en demonstraties, en er zijn ‘live tattoo wedstrijden’ op het podium. Maar het meest bijzondere is natuurlijk dat je door tattoogrootheden een nieuwe ‘tat’ kunt laten zetten.
Vrijdag 25 t/m zondag 27 oktober
RAI Amsterdam, Europaplein 24

Beroemde tattooartiesten laten op de conventie zien wat ze allemaal kunnen Beeld Edwin Butter
Beroemde tattooartiesten laten op de conventie zien wat ze allemaal kunnenBeeld Edwin Butter

Neem een kijkje in Oost

24H Oost is een feestelijke dag waarop het stadsdeel het beste van zichzelf laat zien. Dat betekent dat door heel Oost bijzondere plekken de deuren openen voor nieuwsgierige Amsterdammers. Een greep uit de soms ludieke dingen die je kunt doen: bierbrouwen bij Brouwerij Bruut, dansen in de silent disco in de huiskamer van de HvA, en een bezoekje brengen aan de brandweer (en naar beneden met de paal!). Bekijk hier het volledige programma.
Zaterdag 26 oktober
Amsterdam Oost

Happy Halloween

Op vrijdag start het Halloweenseizoen met een aantal toffe feestjes. In Panama kun je terecht voor een Mexicaans themafeest, vol latin muziek en traditionele, Mexicaanse make-up. Ook viert de NYX op vrijdag Halloween, en worden bezoekers verzocht zo freaky mogelijk verkleed te komen. De echte klap op de vuurpijl is de elfde editie van het Halloweenfeest in de Melkweg, waarbij groots wordt uitgepakt. Je kunt er zelfs karaoke zingen (dát is pas eng) en in de bioscoop wordt een ‘horror movie medley’ vertoond. Let op: zonder kostuum kom je er niet in.
Vrijdag 25 oktober

Trek je mooiste kostuum uit de kast en ga los tijdens Halloween Beeld Soetrisman Wadoe
Trek je mooiste kostuum uit de kast en ga los tijdens HalloweenBeeld Soetrisman Wadoe

Liefde voor leer en latex

Zie je in de herfst Amsterdammers lopen met het lichaam in glimmend en krakend Ieder? Dan is het waarschijnlijk tijd voor de Leather Pride, het jaarlijkse evenement voor alle fans van leer.
Van feesten en kroegentochten tot gezellig borrelen in gaybars: tijdens Leather Pride wordt er heel wat gefeest. Maar er is ook een vintage markt en uiteraard het hoogtepunt: de verkiezing van Mister (én Miss!) Leather.
Woensdag 24 oktober t/m zondag 27 oktober
O.a. Cuckoo’s Nest, Eagle, Club Church, The Web, Dirty Dicks, Undercurrent, Prik

Lekker warm binnen

Het is herfstvakantie, en dat betekent dat Rialto een nieuwe editie van Verhalen in de Herfst organiseert. Dat sympathieke filmfestival vertoont speciaal voor de kids mooie, grappige en spannende herfstfilms, zoals Shaun het Schaap en Het Molletje in de Herfst. Er is ook een theaterworkshop en na de vertoning van de film Kapsalon Romy beantwoordt hoofdrolspeelster Vita vragen.
Zaterdag 19 oktober t/m zondag 27 oktober
Rialto Filmtheater, Ceintuurbaan 338

Een eerbetoon aan Shaffy

Tien jaar na de dood van Ramses Shaffy leven zijn liedjes nog volop. Om de zanger te eren worden op vier vier zondagen matinees georganiseerd, Shaffy Vivant genaamd. Nico van der Linden begeleidde Shaffy jarenlang op de piano, en nodigt nu bekende en minder bekende artiesten uit om samen de nummers te zingen. Biograaf Sylvester Hoogmoed vertelt over het kleurrijke leven van de bohemien en gaat in gesprek met gasten die een bijzondere band hadden met de zanger. De middagen worden afgesloten met een sing-a-long voor de echte fans.
Zondag 17 oktober, 16.00-18.00 uur
De Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44

Een feest vol ‘zeikwijven’

Pisswife, een naam die afstamt van het Nederlandse woord ‘zeikwijf’, is een feministisch kunstcollectief uit Amsterdam. De groep richt zich op het maken van een klein tijdschrift vol artikelen en kunst over feminisme. Op zaterdag viert Pisswife de lancering van de derde editie op het Veronica Schip met een groot feest. De line-up bestaat uit een reeks stoere vrouwelijke dj’s. Het feest is open voor iedereen die zich feminist noemt, ongeacht geslacht, seksualiteit of afkomst.
Zaterdag 26 oktober, 21.00 uur
Veronica Schip, NDSM-Pier 1

Bij de lancering van het Pisswife-zine kan je de hele avond dansen op vrouwelijke dj's Beeld Lân Nguyen
Bij de lancering van het Pisswife-zine kan je de hele avond dansen op vrouwelijke dj'sBeeld Lân Nguyen

Een zaal vol baby’s

Op vrijdagochtend worden baby’s tot 16 maanden in het zonnetje gezet tijdens een bijzonder babyconcert. In het Concertgebouw wordt klassieke muziek afgewisseld met stilte en klankkleuren. Het is een rustgevende maar ook een actieve manier om kennis te maken met muziek. Het concert vindt plaats in de Spiegelzaal, op een groot kleed waarop zowel de baby’s als de ouders en de musici zitten of liggen.
Vrijdag 25 oktober, 09.30-10.00 uur
Concertgebouw, Concertgebouwplein 10

Hij zei zij zei

Op zaterdag vindt in het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis plaats, een avond met bekende sprekers, debatten, lezingen en interviews. Het thema dit jaar is ‘zij/hij’ met als centrale vraag hoe genderverschillen historisch zijn gevormd. Tijdens het evenement wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij de ontembare vrouw van Willem van Oranje, de bijdrage van Aletta Jacobs op het gebied van vrouwenrechten en de geschiedenis van mannelijkheid.
Zaterdag 26 oktober, 20.15 uur
Het Rijksmuseum, Museumstraat 1

Een festival vol opkomend talent

Amsterdamse muziekavond London Calling kwam in 1992 voort uit de liefde voor Britse bands en is meer dan 25 jaar later uitgegroeid tot een festival waar je het beste ziet van . Het London Calling Festival in het Paradiso is een favoriet bij indie muziekliefhebbers in Amsterdam, omdat het festival oog heeft voor bands die het gaan maken in de muziekwereld. De line-up is is vrijwel volledig gevuld met bands die op het punt staan om door te breken, zoals bijvoorbeeld County Line Runner, Imperial Wax of Porridge Radio.
Vrijdag 25 t/m zondag 27 oktober
Paradiso, Weteringschans 6-8

Meer over