Aldus

Digitaal familiekoor laat Tante Trees (93) weer zingen

Omdat de 93-jarige Tante Trees haar koor zo mist, hebben Lisette Kruisbrink (61) en haar familie een digitaal koor opgericht.

Alice Boothby
Het digitale koor van tante Trees. Beeld Shutterstock
Het digitale koor van tante Trees.Beeld Shutterstock

Dat moet u even uitleggen.

“Alle koren moesten in maart 2020 stoppen met zingen. Zo ook mijn koor Funtastic in Weesp. Wij zijn toen begonnen met virtueel zingen; dat je thuis achter je webcam een nummer zingt. Vervolgens sturen alle koorleden een filmpje naar mij en maak ik daar één video van.”

Dat lijkt mij nog best een bewerkelijke klus.

“Dat is het ook. Ik deelde een koorvideo met mijn tante Trees, die deel uitmaakt van een ouderenkoor. Ze is behoorlijk bij de tijd en was direct enthousiast.”

En toen?

“In oktober zei mijn tante voor de zoveelste keer: ik mis mijn eigen koor zo. Toen dacht ik: goh, waarom richten we geen digitaal familiekoor voor haar op? We hebben genoeg muzikale familieleden. Zo is het TT Nichtjeskoor ontstaan – de TT staat natuurlijk voor Tante Trees.”

Waar bestaat jullie repertoire uit?

“We hebben vier nummers opgenomen tot nu toe. Mijn tante speelt een centrale rol en daarom zijn we begonnen met nummers uit haar koormap van 2020. Zoals Land of Hope and Glory en Sentimental Journey.”

Wat vindt uw tante van haar nieuwe koor?

“Ze geniet er enorm van. Ze moet deze week gevaccineerd worden en dat vindt ze nogal spannend. Zingen werkt voor haar therapeutisch. We hebben het gevoel dat we haar zo door deze tijd heen kunnen slepen.”

Heeft digitaal zingen nog andere voordelen?

“Mijn nichtje uit Alaska is best perfectionistisch en die haalt er soms een valse noot tussenuit. Ik durf niet te zeggen of we live zo goed zouden klinken.”

Meer over