PlusInterview

Die oude fietsband? Margo en Shimaya maken er kinky zweepjes van

Deze Amsterdammers zien nergens afval in. Ze toveren fietsbanden en leer van bankstellen om tot iets nieuws: een kinky zweepje of een fietszadelhoesje.

Sara Luijters
Margo Moutarde’ (achter) en Shimaya Jahangiri maken zweepjes van fietsbanden. Beeld Lin Woldendorp
Margo Moutarde’ (achter) en Shimaya Jahangiri maken zweepjes van fietsbanden.Beeld Lin Woldendorp

Ze hebben prikkelende namen als Octopussy, Classy Bitch en Delicate, zijn er in alle soorten en maten en zijn stuk voor stuk uniek. Wat de bdsm-zweepjes (flogs) gemeen hebben is dat ze worden gemaakt van de binnenbanden van fietsen. ‘We are sustainable artists, making the world a better place, one whip at the time’, staat op de Instagram­pagina van Kink Cycle, waar je ze kunt bestellen.

De ontwerpers van de kinky speeltjes zijn Margo Moutarde (artiestennaam, 25) en Shimaya Jahangiri (30). Ze leerden elkaar drie jaar geleden kennen toen ze als vrijwilliger werkten op alternatieve, duurzame festivals als Living Village en in Ruigoord, en vonden elkaar in hun liefde voor het creëren met gebruikte voorwerpen en het verduurzamen van de wereld. Onder de naam Circular Love verkopen ze naast speeltjes ook kruiden om te roken: Herbacco.

Hun atelier in een antikraakpand op de Nieuwe Keizersgracht ligt bezaaid met materialen, overal en nergens vandaan geplukt, op een tafel staan tientallen potten met ­allerlei soorten kruiden. Moutarde: “Eerder had ik een werkplaats in Bos en Lommer, waar iedereen uit de buurt welkom was om mooie dingen te komen maken. Ik organiseer ook food waste-tours langs supermarkten en markten en haalde eten op dat anders verspild zou worden. Op straat kijken Shimaya en ik altijd om ons heen, we zien nergens afval, alleen maar schatten die je weer opnieuw kunt gebruiken.”

Jahangiri maakt onder meer schilderijen op spullen die ze vindt op straat. Ze laat een beschilderd doosje zien, dat een controller van een oude spelcomputer blijkt te zijn. “Je kunt op alles schilderen; deze controllers vond ik op Marktplaats. Ook heb ik een jurk gemaakt van lipjes van blikjes.”

Ze kwam pre-corona weleens op underground, kinky feestjes. “Ik houd van de open, vrije en vriendelijke sfeer die er heerst. Toen ik bij een vriend op bezoek was die een hangmat had gevlochten van binnenbanden, bedacht ik me opeens hoe geweldig dat materiaal zou zijn voor zweepjes; veel duurzamer dan nepleer.”

Het duo ging na een brainstorm meteen aan de slag. Moutarde: “De binnenbanden haalden we bij een fietsenmaker bij mij in de buurt.Toen ik de fietsenmaker vertelde waar we de binnenbanden voor wilden gebruiken was hij meteen heel enthousiast en wilde hij ons graag helpen. Hij kocht zelfs een flog van ons om samen met zijn vrouw uit te proberen, heel leuk!”

De slierten van de flog, waarmee de billen – of andere ­lichaamsdelen – speels worden gestreeld of pittig worden geslagen, zijn geknipt uit de binnenbanden. Daarna worden ze bevestigd aan een voorwerp dat als handvat dient, bijvoorbeeld een afwasborstel, een hamer of een tandenborstel. Dat handvat wordt omwikkeld met stroken binnenband; soms wordt een USB-kabel gebruikt om mee te vlechten.

Moutarde: “Eerst scrubben we de binnenbanden goed schoon met biologische zeep, daarna gaan we aan de slag met knippen, omwikkelen en vlechten.” Het is heel dynamisch, veerkrachtig materiaal en het knipt lekker, zegt ­Jahangiri. “En er komt geen lijm aan te pas. Onze zweepjes zijn volledig vegan én heel Nederlands; niets zo Hollands als fietsen.”

Twee jaar garantie

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

Hun nieuwste ontwerp: de 1,5 meterzweep. “Ideaal voor een professionele dominatrix die afstand wil houden!” zegt Moutarde lachend. Eerst verkochten ze hun zweepjes vooral aan vrienden en bekenden, sinds kort is ook de webshop geopend – de prijzen liggen tussen de 30 en 70 euro.

Nu de verkoop van sekstoys tijdens corona enorm is ­gestegen, is de tijd rijp voor duurzame speeltjes. Moutarde: “De meeste seksspeeltjes zijn van plastic en gaan snel stuk, zodat je iets nieuws bestelt. Ze worden in plastic verpakking per auto bezorgd. Wij komen ­onze zweepjes als het even kan met de fiets brengen, hergebruiken dozen en lintjes om ze te verpakken, en we bieden een garantie van twee jaar; als iets stuk is, maken we het weer. We doen er alles aan om de circulaire economie te stimuleren.”

Een tweede missie is om bdsm (bondage, dominantie, sadisme, masochisme) uit de ­taboesfeer te halen. De vrouwen willen laten zien dat het leuk is om met elkaar te spelen en te experimenteren en hoe je dat kunt integreren in je leven. “Laatst op mijn dertigste verjaardag mochten de gasten mij spanken met een zweepje, nadat ik een poëzievoordracht had gedaan in een eenhoorn-onesie,” vertelt ­Jahangiri. “Het was een speelse, vertrouwde en ­intieme ervaring, waarbij ook mensen die nog nooit kinky dingen hadden gedaan, zich comfortabel voelden. Het gaat bij bdsm niet altijd om pijn, een flog kan juist ook als een streling aanvoelen, en daardoor heel tintelend en sensueel zijn. Met een zweepje maak je de huid wakker.”

Stuurlinten

Oski Collado geeft fietsen een opknapbeurt met gebruikte materialen. Beeld Lin Woldendorp
Oski Collado geeft fietsen een opknapbeurt met gebruikte materialen.Beeld Lin Woldendorp

De Spaanse Amsterdammer Oski Collado (52) verkoopt ‘Rain-Bow’-spatborden, gemaakt van buigbare staaltjes kunststof die normaal gesproken worden weggegooid. Zijn klantenkring bestaat uit fietsliefhebbers van in de VS tot in Taiwan, die een pakket spatborden bestellen via de webshop, om ze vervolgens zelf te monteren.

“Ze worden veel besteld door mensen met een Brompton vouwfiets, Eeyo Bike of een Cowboy Bike, een hippe, elektrische fiets uit Brussel, waarvan de eerste modellen zonder spatbord werden geleverd. Ik speur op Marktplaats naar Gazelle Kwikstep-vouwfietsen uit de jaren zestig, die ik in mijn stijl opknap en verkoop in een pop-upshop bij een fietsenmaker aan het Singel.”

Collado pimpt fietsen – van fixies tot elektrische vouwfietsen – met fietszadelhoesjes en stuurlinten met stuur­dopjes, die hij maakt van oud leer, kurken en binnenbanden. Kosten: tussen de 100 en 500 euro voor een complete opknapbeurt. “Zo geef ik versleten fietszadels en sturen een nieuw leven.”

Jarenlang was hij fotograaf, onder andere voor muziektijdschrift Oor; hij had veel artiesten voor zijn lens, van metalband Korn tot Coldplay, maar het fotografiewerk droogde op. “Ik heb altijd met mijn handen gewerkt, zelf dingen ­gebouwd. Als kind in Barcelona vroeg ik al om een boor of een hamer in plaats van speelgoed. Later in de punk -en kraakscene deden we alles zelf, van een skateboard half­pipe van gerecycled materiaal bouwen tot een podium voor een band. Een grote inspiratiebron is Gaudí, die ­geloofde in simpliciteit, minimalisme en de natuur zijn werk laten doen.”

Hergebruik

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

Collado’s fietszadelhoesjes van leer van gevonden bankstellen zijn een ode aan zijn anderhalf jaar geleden overleden schoonvader, kunstenaar Joop Rooijers. “Hij hergebruikte altijd alles. Hij maakte snelbinders en elastiekjes van autobanden en maakte ook fietszadelhoesjes van oud leer, die hij aan het zadel naaide met schoenveters.”

Net als het duo van Kink Cycle ziet Collado nergens afval. “Ik ga nooit op zoek naar iets, want het is overal; mensen gooien zoveel moois weg wat om te vormen is tot iets nieuws. Alles is opnieuw te gebruiken.”

Een hoarder is hij niet, zegt hij. “De kunst is een balans te vinden tussen wat je op straat vindt en wat je kunt hergebruiken. Als de coronapandemie ergens voor heeft ­gezorgd is het wel dat we inzien dat we anders met de aarde moeten omgaan. De wereld waarin we leven is kwetsbaar. We zijn voor het eerst in tijden weer teruggeworpen op onszelf. Hergebruiken en zelf dingen maken worden weer meer gewaardeerd, in plaats van steeds maar meer nieuwe spullen kopen.”

De zweepjes zijn te koop via @kinkcycle en ­circularlove.company.site

De spatborden en fietszadels zijn verkrijgbaar via ­www.rain-bow.nl

Meer over