Portretten

Deze jonge musici maken dit jaar kans op de GrachtenfestivalPrijs

Drie getalenteerde jonge musici maken dit jaar kans op de GrachtenfestivalPrijs: sopraan Channa Malkin, violist Shin Sihan en pianist Daan Boertien. De winnaar wordt vrijdagavond 14 augustus bekendgemaakt.

Hans Smit

Shin Sihan

Shin Sihan Beeld Jakob Van Vliet
Shin SihanBeeld Jakob Van Vliet

“Hij is op dit moment een van mijn favoriete violisten; ik ken weinig mensen met zoveel ­podiumpersoonlijkheid. Als hij speelt, wil je echt luisteren,” zegt Grachtenfestivalprogrammeur Lestari Scholtes over genomineerde Shin Sihan (25).

“Oh wow,” reageert die, als hij dat hoort. “Wat leuk! Ik heb een enorme passie voor het vioolspel. Het is fijn dat ik dat kan overbrengen.”

Sihan was er vroeg bij: als zes­jarige kreeg hij in Amsterdam ­vioolles van Coosje Wijzenbeek en later op het conservatorium in Den Haag van Vera Beths. Ook Jaap van Zweden gaf hem les. Nu studeert Sihan in Berlijn.

Zijn vioolspel bracht hem al een paar keer eerder op het Grachtenfestival. Sihan: “Ik vind de sfeer geweldig, hoe de stad tot podium wordt omgebouwd, van concertjes in huiskamers tot aan de grote buitenpodia, heel feestelijk allemaal. Die nominatie is ook een enorme eer.”

Sihan viel vaker in de prijzen.

Zo won hij met pianiste Anne Brackman in 2017 de Dutch Classical Talent Award, de ­publieksprijs op het Oskar Back Concours in 2013 en de Kersjes Viool Beurs. Het liefst speelt hij muziek uit de 20ste eeuw. Sihan: “Er werden zoveel verschillende werelden gecreëerd in die tijd. Dat vind ik te gek om te verkennen. Ik ga met een aantal goeie vrienden ook het pianokwintet van Bartok spelen op het festival en de eerste viool­sonate van Schnittke.”

Meesterlijk! Shin Sihan & Friends
Maandag 10 augustus, 21:00 uur, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky

Daan Boertien

Daan Boertien Beeld Jakob Van Vliet
Daan BoertienBeeld Jakob Van Vliet

Daan Boertien (29) heeft al een Prinsengrachtconcert op zijn naam staan, als begeleider van bariton Raoul Steffani, die vorig jaar artist in residence was tijdens het Grachtenfestival. Het tv-publiek werd dat voorprogramma op de ponton voor het Pulitzer Hotel onthouden, maar de duizenden kijkers op de kant en in de bootjes genoten volop. Het was geen gelegenheidsduo; Boertien en Steffani spelen vaak samen en wonnen bij de Dutch Classical Talent Award 2017/ 2018 al de publieksprijs. Boertien won sowieso al vele prijzen, zoals het Prinses Christina Concours in 2010. Dit jaar nog won hij de Berenbergprijs met een winnaarsconcert in de Elb­philharmonie in Hamburg. Boertien heeft zich gespecialiseerd in liedbegeleiding en dat spreekt de jury van de Grachtenfestivalprijs bijzonder aan. ­Festivalprogrammeur Lestari Scholtes: “Ik ken weinig mensen die zo’n passie hebben voor liedbegeleiding. Daan laat zien dat het een op zichzelf staand genre is waar veel valt te vinden.”

Boertien: “Ja, ik houd erg van die combinatie van de piano met de tekst. De pianopartij is bijvoorbeeld het onderbewuste van de zanger, of je bent een beekje of ruisende bomen, onrust of juist iets hemels. Je functie is steeds anders; dat vind ik zo mooi. Op het festival breng ik met mezzosopraan Barbara Kozelj en bas-bariton Marc Pantus ­liederen uit Des Knaben Wunderhorn van Mahler. Die zou ze met Julius Drake op het Mahlerfestival uitvoeren; ik ben blij dat ze het nu met mij wil doen.”

Sam Carl, Frederik Bergman & Daan Boertien (& Nationale Opera Studio)
Woensdag 12 augustus, 20:00 uur, De Duif

Meesterlijk! Daan Boertien, Barbara Kozelj & Marc Pantus
Donderdag 13 augustus, 21:00 uur, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky

Channa Malkin

Channa Malkin Beeld Jakob Van Vliet
Channa MalkinBeeld Jakob Van Vliet

Een goede zet van Channa Malkin (30) om de zelf ontwikkelde voorstelling Händel goes Tinder niet alleen op de Parade en Wonderfeel maar ook op het Grachtenfestival te spelen. Daarmee viel ze volgens festivalprogrammeur Lestari Scholtes op bij de jury. “Ze is behalve topmusicus ook ondernemend. Het is heel breed wat ze doet: die Händelvoorstelling met aria’s uit verschillende opera’s, maar ook een cd met Sefardische muziek, met gitarist Izhar Elias.”

De nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor Malkin een mooie aanvulling op een lange lijst wapenfeiten. Acht jaar geleden studeerde ze met lof af bij Charlotte Margiono in Utrecht, ze debuteerde als zestienjarige sopraan al bij de Nationale Opera in Le Nozze di Figaro en stond op diverse operapodia met rollen in andere opera’s van Mozart en van Grieg, Lully en Monteverdi.

Op de concertpodia werkte ze samen met onder anderen Mariss Jansons en het KCO. Voor het Grachtenfestival stelt ze een programma met liederen samen rond het thema moeder en kind. Malkin: “Ik ben zelf pas moeder. Op een gegeven moment lag ik ’s nachts na borstvoeding nog wakker en heb toen al googelend dit samengesteld: liederen die het moederschap zó treffend verwoorden van Moessorgski, Weinberg, Tavener en van mijn vader, Josef Malkin. Heerlijk om een Russisch programma te kunnen doen. Het is mijn moedertaal en nu kan het eindelijk.”

Meesterlijk! Channa Malkin, Maya Fridman & Slava Poprugin
Dinsdag 11 augustus, 21:00 uur, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky

Meer over