PlusRecept van de dag

Deze groene, zalvige gazpacho was nieuw voor me

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie
Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw
Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Afgelopen weekend fietste ik door Noord om vrienden te bezoeken die ik al maanden niet had gezien. Op gepaste afstand dronken we thee in de tuin. Het was ons eerste uithuizige gezinsbezoek en hoewel het vreemd aanvoelde, was het fijn om op pad te zijn.

Om er een echt uitje van te maken, opperden onze vrienden om een kop koffie te scoren bij Liever Hier, een voormalige kroeg, nu lunchplek, op de Nieuwendammerdijk. Nooit van gehoord, dus hop, daar gingen we. De zon scheen vol en onderweg fietsten ons gezinnen, racefietsers en stelletjes voorbij. Langzaam worden de corona­teugels losgelaten en komt Amsterdam weer tot leven.

Deze zomer zullen de meeste mensen geen verre reizen maken. Gelukkig ben ik er de afgelopen periode weer ­achter gekomen hoeveel mooie plekken er in en rondom Amsterdam zijn. Dus wil ik de stad waar ik al ruim dertig jaar woon, beter leren kennen. Waar worden de beste groenten verbouwd in de Bijlmer, wat zijn de mooiste wandelroutes en zijn er markten die ik nog niet ken?

In deze gekke tijd, waarin veel niet meer kan, worden we gedwongen ons op nieuwe manieren te verhouden tot onze omgeving.

Aangekomen bij het charmante dijkhuisje doken de kinderen het groen in en werd ons een hele verzameling lekkers voorgezet: rabarbertaart, chocoladetaart, tarte­lette met blauwe bessen en een beker met iets wat eruitzag als een dikke groene smoothie.

Tot mijn verrassing was het een verfrissende gazpacho. Traditioneel gemaakt met tomaat, knoflook, bleekselderij, brood en azijn. De azijn wordt soms vergeten, maar is essentieel voor de frisheid. Er zijn allerlei recepten en gazpacho kan zelfs warm geserveerd worden, maar deze groene, zalvige variant was nieuw voor me.

Eén ding was me weer duidelijk: je hoeft niet op vakantie voor culinaire inspiratie. Een fietstochtje naar de Nieuwendammerdijk is genoeg.

Groene gazpacho

Ingrediënten

2 komkommers
375 gram Griekse yoghurt
2 avocado’s
rasp en sap van ½ citroen
1 teen knoflook
1 sjalotje
1 bosje dille
15 blaadjes basilicum
5 el olijfolie
3 el appelazijn

Bereiding

Snijd alle ingrediënten in grove stukken en doe ze samen in de blender. Draai tot een glad mengsel en breng op smaak met zout en peper. Zet een paar uur koud weg. Serveer in kommen en garneer met een beetje extra olijfolie en basilicum.

 
Meer over