Aldus

Deze familie blaast je oude jeans nieuw leven in

Om afgedankte jeans een tweede leven te geven, maken Daantje Lammerts (22), moeder Jella en zusjes Catoo en Milou nieuwe denim items.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Hoe werkt het?

“Via Instagram kun je bij ons een op maat gemaakt denim item bestellen. We maken rokken, broeken en tassen. Die maken wij van tweedehands jeans die we zelf inkopen, of je kunt oude broeken aanleveren. Dat laatste is goedkoper.”

Met alle tijdens de quarantaine ­uitgeruimde kledingkasten regent het vast afgedankte jeans.

“Je zou eens moeten komen kijken! Het hele huis ligt vol met broeken; ik denk een stuk of honderd.”

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

“Het begon bij mijn moeder; ze zag een mooie rok in spijkerstof hangen bij Yves Saint Laurent, voor 700 euro, en besloot er zelf een te maken. Ze kreeg enorm veel positieve reacties. Toen dachten we: hier moeten we iets mee doen.”

De lange spijkerrok is even aan mij voorbijgegaan.

“De grote merken uit Parijs hebben bijna allemaal zo’n lange rok in de collectie. Hij is echt terug. Vrouwen krijgen er een nostalgisch gevoel bij. Wel drie keer per dag horen we: ‘Ik heb vroeger ook zo’n rok gehad’.”

Jullie kunnen dus goed met de naaimachine overweg?

“Dat is echt mijn moeder. Ze heeft Amfi gedaan, waar mijn zusje en ik nu ook aan studeren. Ik doe onze Instagram en afspraken, en mijn jongere zusjes maken bijvoorbeeld de labels. Het vraagt ontzettend veel tijd – vooral de broeken – dus je moet wel drie weken geduld hebben.”

Een echt Amsterdams familie­bedrijfje!

“Ja. Het is heel leuk om mensen blij te maken met spullen die ze eigenlijk al hadden, maar ook om dit samen te doen. Jay K staat dan ook voor mijn moeders initialen.”

Meer over