Aldus

Deze bed & breakfast-eigenaar hijst voor elke gast de vlag

Paul Alders (54), eigenaar van Badhuis Bed & Breakfast in Tuindorp Oostzaan, hijst voor elke gast een vlag. Inmiddels heeft hij er ruim 140.

Dylan Van Eijkeren
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Hoe begint zo’n collectie?

“Ik woon in een oud badhuis, en op een dag ontdekte ik dat er vroeger een vlaggenmast was geweest. Bij een smid heb ik de constructie opnieuw laten maken – ik heb een vlaggenmast gekocht, en op een dag kon de vlag uit.”

Het idee had u van chique hotels?

“Ja, die hebben altijd vlaggen hangen, maar dat is zo algemeen. Ik dacht: dat kan persoonlijker. Hoe geweldig zou het zijn als jij in Australië bij een B&B zou aankomen en dat daar de Nederlandse vlag zou wapperen? Vandaag hangt de Zwitserse vlag hier uit, want ik heb Zwitserse gasten. Maar als er geen gasten zijn, vind ik wel een andere reden om een vlag uit te hangen.”

Zoals?

“Zonder gasten hang ik vaak de Amsterdamse vlag uit. Van de buurvrouw kreeg ik de vlag van Tibet cadeau, die heb ik op de Tibetaanse feestdag gehesen. Op 6 juli hing de vlag van de Amerikaanse Maagden­eilanden uit, dat is hun feestdag. En op 8 augustus is het Kattendag, ik naai momenteel zelf een kattenvlag. Geen dag zonder vlag!”

U naait zelf vlaggen?

“Jazeker, dat heb ik geleerd bij een zeilmakerij, toen ik verlegen zat om de Hongaarse vlag. Binnenkort begin ik aan de vlag van Tuindorp Oostzaan, want dat bestaat volgend jaar precies een eeuw.”

Is al dat vlaggen eigenlijk legaal?

“Voor particulieren wel. Bij overheidsgebouwen is het meer een kwestie van protocol. Binnenkort ga ik mijn vlag ’s avonds ook verlichten, anders word je geacht die te strijken bij zonsondergang.”

Meer over