PlusBezorgtest

De zoeteaardappelfriet van Bo Nam is belachelijk lekker

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt tijdens de thuisquarantaine een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Bo Nam.

Monique van Loon
De buit: poussin, frieten en imperial rolls. Beeld Monique Van Loon
De buit: poussin, frieten en imperial rolls.Beeld Monique Van Loon

Waar bestellen we?

Bo Nam is een mooie tent aan de Lange Leidsedwarsstraat, ingeklemd tussen feestcafés en ­steakhouses. De keuken is overwegend ­Vietnamees, maar met een vleugje Franse bistro. Twee keukens waar ik bijzonder dol op ben.

Wat biedt het menu?

Een aantal rijst- en noedelgerechten, loempia’s, salades en uiteraard de beroemde pho (Vietnamese noedelsoep). Qua hoofdgerechten zie ik ­Aziatische toppers zoals Mekong garnalen, maar ook keuzes die je niet zo snel zou verwachten: een kippetje en lamsrack, bijvoorbeeld. Het enige toetje – Oreo Kit Kat cheesecake – is jammer genoeg uitverkocht.

Tijd om te proeven!

Na 43 minuten zet de koerier de tas op veilige afstand voor me neer. Alles is met zorg ingepakt en nog netjes op temperatuur. Welk sausje waarbij hoort, is niet meteen duidelijk. Dat vogel ik nog wel uit.

Aangezien het kwik flink is gestegen, had ik geen trek in hete soep. Ik ben des te be­nieuwder naar de gòi cuôn. Oftewel: summer rolls. De variant met zalm (€8 voor twee stuks) is kraakvers en gevuld met frisse komkommer, avocado, paprika en rijstmie. Er had meer zalm in gemogen, maar het is al met al een aangename starter.

Nóg beter vind ik de imperial rolls (€10,50 voor vier kleintjes), gebakken loempia’s met desgewenst een garnalen-, kip- of veganvulling. Ik koos voor de laatste. Dat blijkt in de praktijk een mooie mix van groenten, waar voornamelijk de shiitake’s uitspringen. Krokant en smaakvol, het vettige prettig gecompenseerd door de lichtzure dipsaus. Onderin het bakje vind ik naast wat ingemaakte wortel ook een bosje munt – de noodzaak daarvan ontgaat me een beetje.

Wat aten we nog meer…?

De pandan prawns (€10,50). Wat een gouden vondst om deze grote garnalen van zo’n knapperig rijstjasje te voorzien. Vaak wordt deze borrelsnack met panko (Japans broodkruim) gemaakt, Bo Nam heeft echter gekozen voor een soort tempurajasje met groene jonge rijstvlokken. Eigenlijk veel spannender. Het vlees komt mooi los van de kop en de gemberige dressing past er perfect bij.

Tot slot was ik zeer nieuwsgierig naar een van de minder oosterse opties: de poussin (€18). Dit halve piepkuiken werd gegrild en van een honingglazuur voorzien. Goed bruin geroosterd, nét niet geblakerd, en in vier stukken verdeeld. Dat eet wel zo makkelijk. Het vlees is nog sappig, het velletje crispy. De zoete aardappelfrieten zijn een tikje slap, maar belachelijk lekker. En die pittige mayo? Geef me daar alsjeblieft een hele pot van!

Bo Nam

Open ma-zo 17.00 tot 21.30 uur
Bestellen via UberEats en Deliveroo
Prijs €47 voor een voorgerecht, twee soorten rolls en een hoofdgerecht
Aanrader Jazeker, vooral de imperial rolls, garnalen en kip

Wekelijks wisselend pizzapuntje

Restaurant Europa maakt ­tijdens de crisis zuurdesem-pizza’s, die ze vervolgens bevroren verkopen op wisselende plekken in de stad. Elke week maken ze via www.europizza.rest bekend waar zich het nieuwe pizza(afhaal)punt bevindt.

Drie dagen onder de pannen

Bij een van mijn favoriete ­tenten in de stad, Bambino, kun je nu van woensdag tot en met vrijdag wekelijks wisselende gerechten afhalen. Zie www.bambinobar.nl voor het menu en om te bestellen.

Franse klassiekers bestellen

Fans van Pastis die hun gebraden kippetje, steak ­tartare of paté missen: de Franse klassiekers zijn van donderdag tot en met zaterdag af te halen. Meer info en een tijdslot boeken: www.pastisamsterdam.nl.

 
Meer over