PlusWandelroute

De wandeling: architectuur kijken in Noord

Goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork houden van de stad en haar verhalen. Elke week wandelen ze volgens een ander thema, zo pik je ook nog eens wat op. Deze keer lopen ze langs architectuur in Noord, van het Noorderparkbad tot het Meerpadkerkje.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

A.

We starten bij het Noorderparkbad, in 2016 gekozen tot het mooiste zwembad ter wereld. Het gebouw van de Architekten Cie. won veel prijzen vanwege het materiaalgebruik, de golvende muren en de zachte ­overgang van binnen naar buiten.

B.

Bij de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal werd Buiksloot doorsneden, dus via de Buiksloterdijk ­steken we het kanaal over om de ­pittoreske gevels van het dorp te aanschouwen. Sinds 1921 is Buiksloot ook nog eens door Amsterdam ­geannexeerd, waarmee de ­geschiedenis is afgesloten.

Brug over Noordhollandsch Kanaal. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Brug over Noordhollandsch Kanaal.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

C.

De Buiksloterdijk lopen we verder af, waarbij de snelweg passeert. Aan ­beide zijden van de weg liggen de voormalige benzinepompen, roze en geel gekleurd, net decorstukken voor een roadmovie.

D.

Na de oversteek lopen we Tuindorp Buiksloot in, het laatste tuindorp dat in de jaren twintig werd ontwikkeld om ­tegenwicht te bieden aan de verpauperde volksbuurten in de binnenstad. Het stadsbestuur wilde de groep arbeiders van de nieuwe industrieën en scheepsbouw dicht bij hun werk huisvesten aan de noordoevers van het IJ. Dit om te voorkomen dat een dure oeververbinding tussen de ­binnenstad en Amsterdam-Noord nodig zou worden.

E.

We lopen de Urkstraat in, buigen naar links de Schiermonnikoogstraat in en dan naar rechts de Waddendijk op om bij de Waddenweg linksaf te slaan, het water over. Het is een beetje een saaie weg, maar de multiculturele kerk Hoop voor Noord draagt niet voor niets die titel.

F.

Er is hoop als we aan deze zijde van de Waddenweg onder het water door lopen en aankomen bij het Plan Van Gool. Plan Van Gool vormt een wondere, bijna poëtische wereld met ­namen als Het Breed, Het Hoogt, Het Laagt, Bovenover en Benedenlangs en ook nog eens flats verbonden door luchttunnels. Het wooncomplex werd gebouwd in de jaren zestig naar ontwerp van architect Frans van Gool. Het plan is gerealiseerd in een grote tuin waarbij de hoogbouw

slingerend door het groen loopt. De luchtbruggen waren vroeger openbaar, maar helaas zijn deze afgesloten om ‘veiligheidsredenen’. Voor buitenstaanders is het een doolhof, voor de buurt een helder concept en vertrouwde hangplek. We lopen rechtsaf Het Breed af, langs de flat Bovenover, en na de flat komt er een bocht waar we linksaf slaan, het Breedveld in en langs de speeltuin lopen we tot aan het Buikslotermeerplein.

Werk van kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009), ingericht als hangplek.  Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Werk van kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009), ingericht als hangplek.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

G.

Hier aan je linkerhand (ter hoogte van Het Breed 701) vinden we een kunstwerk uit 1976 van de wereld­beroemde kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009), ingericht als hangplek. De strakke lijnen en witte kleur symboliseren rust, terwijl het trappenstelsel dynamiek uitstraalt. Als yin en yang houden ze elkaar in evenwicht. Het is een kunstobject en ­ontmoetingsplek ineen. Het hangen wordt hier trouwens soms aangedikt met een kampvuurtje, gezellig uit het zicht.

H.

De echte Noordnieuweling raden we zeker het winkelcentrum Boven ’t Y aan. Dwaal naar links waar in rap tempo nieuwbouw wordt gepleegd. Hier verdwijnen de legendarische graffitiviaducten voor stoere plannen. Behalve een nieuw stadskantoor is er een megabioscoop en heeft ­Nederlands grootste animatiesoftwaremerk Blender hier haar burelen opgericht aan het Buikslotermeerplein. Helaas is de geplande Kunsthal Noord afgehaakt.

I.

Na deze hoogtepunten lopen we ­terug langs het Tajiriwerk over het Breedveld en rechtdoor onder de Nieuwe Purmerweg, naar de Rode Kruisstraat. Hier volgen we de weg naar links en bij de bocht lopen we verder op de Waddendijk. Na het oversteken van het water slaan we meteen linksaf om op het Meerpad te komen. Hier slaan we linksaf en gaan de bocht om. We stoppen bij het Meerpadkerkje. Een doopsgezinde kerk, gebouwd in 1843 en beschermd als rijksmonument. We stoppen even om de vaste dominee van de kerk, ­Essemie van Dunné, te groeten. Zij doet met de kerk altijd enthousiast mee aan het culturele programma Queer Currents tijdens de Pride-week. Van het Meerpad lopen we de Nieuwendammerdijk op en slaan we rechtsaf. De Nieuwendammerdijk is 1,8 km lang en onderdeel van de Waterlandse Zeedijk. Aan het einde van de dijk steken we over en lopen het Noorderpark in waar we onderlangs naar boven lopen en steeds de buitenrand aanhouden.

J.

We kijken halverwege het park bij de Wingerdweg 52 even naar de wand­tegels. Het is een verwijzing naar de barmhartige Samaritaan, maar de mannen zijn zodanig afgebeeld dat ze in de Queer Tour Noord zijn opgenomen.

K.

Even verderop zijn we terug bij het geweldige Noorderparkbad.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork, ­Amsterdam door! Gijs & Floor – wandelen met een frisse blik op de stad. ­Uitgeverij Fjord, €22,50, verschijnt op 15 mei.

Meer over