Samuel Levie Beeld Sjoukje Bierma
Samuel LevieBeeld Sjoukje Bierma

De vijg in de klok: yoghurt met vijgen

PlusSamuel Levie

Iedere week verwondert Samuel Levie zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week: vijgen.

Samuel Levie

In mijn tuin staat een vijgenstruik die dit jaar weelderig groeit. Ik heb de boom nog niet kunnen betrappen op daadwerkelijke vijgen, maar de bladeren geven hun heerlijke, grassige geur af. De geur van de bladeren doet me denken aan jeugdvakanties in Griekenland. De bladeren gebruik ik om smaak te geven aan kombucha en azijn. Soms wikkel ik er een vis in om deze vervolgens in een stoompan te garen of langzaam boven de barbecue te roosteren.

Vorige week kwam mijn schoonmoeder op visite met ­onder haar arm een grote kartonnen zak vol vijgen. Het was dit jaar duidelijk een goed jaar voor hun Castricumse vijgenboom. De vrucht van de vijg mist naar mijn mening wat zuur en daarmee frisheid waardoor ik er al snel op uitgekeken raak, maar hij leent zich dan weer goed om in gerechten te verwerken. Overigens is een vijg in werkelijkheid geen vrucht maar een bloem. Een bloemknop, om precies te zijn, met van binnen duizenden kleine bloemen. Er bestaan meer dan 750 verschillende vijgensoorten.

Vijgen zijn al sinds mensenheugenis onderdeel van onze cultuur. De vijg speelt in elke religie een belangrijke rol; dat Adam en Eva hun preutse lichamen erachter verborgen wist je, maar Boeddha vond bijvoorbeeld ook zijn verlichting onder een boom uit de vijgenfamilie (bodhiboom). De vijg duikt op in volksverhalen, op schilderijen en wapenuitrustingen. De vijgen die ik van mijn schoonmoeder kreeg, waren groen van buiten en donkerpaars van binnen, maar in Frankrijk kocht ik deze zomer juist donkerpaarse vijgen die roze van binnen waren.

Niet alleen theologen, kunstenaars en filosofen verwonderen zich over de vijgenplant. Biologen ontdekten dat bijna al die verschillende vijgensoorten een samenwerking zijn aangegaan met een ander soort vijgenwesp. Dit zijn wespjes zo groot als een rijstkorrel, die de bloem binnendringen en bevruchten.

Van de grote zak vijgen maakte ik onder andere een ­vijgentaart, maar ik genoot eigenlijk nog meer van het simpele vijgendessert hieronder.

null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

Yoghurt met vijg

Ingrediënten
handje walnoten
klontje boter
1 el honing
8 el Griekse yoghurt
100 ml slagroom
½ el suiker
6 vijgen

Bereiding
Hak de walnoten grof en doe ze met de boter in een koekenpannetje. Bak de walnoten voorzichtig een paar minuten op middelhoog vuur. Als ze een beetje beginnen te bakken, doe je de honing erbij in de pan. Roer goed zodat de honing de nootjes bedekt en een beetje karamelliseert. Draai het vuur uit. Klop de yoghurt los, sla de room met suiker stijf en schep door de yoghurt. Snijd de vijgen doormidden. Verdeel over de kommetjes de yoghurt, vijgen en nootjes. Wie van zoet houdt, doet er een extra theelepel honing overheen.

Meer over