Aldus

De verzamelaar heeft ook zo zijn grenzen: ‘Je moet nog wel ergens kunnen zitten’

Twaalfduizend speldjes, landsvlaggen en poppen: in het boek Amsterdam verzamelt bundelt Ansje Visser (61) verhalen van verzamelaars.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wat verzamelt u?

“Boekenleggers, muziekdoosjes en houten poppetjes. Sinds ik mijn eerste set poppetjes kocht in Groenland, besloot ik bij elke reis te zoeken naar nog zo’n setje. Zo heb ik nu poppetjes uit Gambia, China en Siberië.”

Hoe heeft u de Amsterdamse verzamelaars opgespoord?

“Sommigen ken ik en ik heb ook een oproep gedaan in een lokale krant. Bij Linda heb ik een briefje door de bus gedaan. Haar collectie solarpoppe­tjes stond in de vensterbank.”

Waar komt verzameldrift vandaan?

“Dat heet hoarden; dan spaart iemand dwangmatig spullen. De verzamelaars uit mijn boek hebben een verzamelliefde. Zij willen een collectie compleet hebben, of verzamelen omdat het herinneringen oproept, zoals bij Henk. Hij begon als kind en heeft inmiddels een museum met twaalfduizend speldjes.”

Speuren zij stad en land af voor hun collecties?

“Het komt vaak per toeval op hun pad. Judith weet niet waar haar autoliefde vandaan komt. Ze spaart allerlei autogerelateerde spullen, zoals toiletrolhouders in de vorm van een Kever. Ze wordt Tuut genoemd.”

Een van de verzamelaars laat geen stukje muur onbedekt: zijn kamer is behangen met landsvlaggen.

“Hij heeft er 69, maar gaat voor alle 210 bestaande landsvlaggen. Hij is al overgestapt naar een kleiner formaat; anders past het niet meer.”

Een knelpunt: gebrek aan ruimte.

“Zoals bij de Route 66-verzameling van Ron, zijn kamer staat vol jukeboxen en zelfs een benzinepomp. Ruud heeft duizenden lp’s. Gelukkig houdt zijn partner daar ook van, maar meer spul komt er niet in. Je moet wel ergens kunnen zitten.”

Meer over