PlusStraatstijl

De stijl van Alexandra Loembé: ‘Bloemetjes, kant en fruit trekken me heel erg’

Alexandra Loembé. Beeld Carly Wollaert
Alexandra Loembé.Beeld Carly Wollaert

Fotograaf Carly Wollaert portretteert mensen die met hun persoonlijke stijl de straten van Amsterdam kleur geven. Deze week: Alexandra Loembé (24), danskunstenaar.

Carly Wollaert

Wie Alexandra Loembé (24), danskunstenaar.
Gespot Vondelpark

Wat voor shopper ben je?

“Ik koop eigenlijk bijna alles tweedehands, handgemaakt of – als ik even wil investeren in een goed kledingstuk – van een duurzaam merk. Ik koop al tijden geen fast fashion meer. Nooit ga ik heel actief op zoek naar dingen, maar mijn radar staat altijd aan en dan vind ik vaak één speciaal dingetje. Ook haak ik zelf: kleine kledingstukken zoals topjes, scrunchies of sjaaltjes. Als ik iets koop, verander ik vaak ook iets aan de details.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik noem het weleens pyjama chique, omdat ik vaak vintage dingen uitkies die oorspronkelijk bedoeld zijn als loungewear. Het belangrijkste van een kledingstuk vind ik namelijk dat het lekker zit, daarom draag ik ook veel jurken en rokken waarin je vrij kunt bewegen. Bloemetjes, kant en fruit trekken me heel erg aan en zie je veel terug in wat ik draag. Ook heb ik veel het gevoel dat mijn inner child mij aankleedt: mijn stijl is speels en kleurrijk, en doet je soms misschien net even twijfelen of het wel matcht of niet. Voor mijn gevoel droeg ik vroeger ook gewoon hetzelfde, al is dit dan wel de grown-up-versie.”

Wat heeft je stijl beïnvloed?

“De natuur inspireert me heel erg en in het dagelijks leven probeer ik met de seizoenen mee te bewegen. Ook mijn roots – ik ben Russisch en Congolees – hebben er denk ik voor gezorgd dat ik een identiteit voor mezelf ben gaan bedenken. Beide culturen hebben invloed gehad op wat ik heb gezien en – indirect – op wat ik aantrek. Bijvoorbeeld sjaaltjes in mijn haar, of het combineren van verschillende printjes bij elkaar.”

Wat draag je nu?

“Eigenlijk is bijna alles wat ik draag vintage, op een paar dingen na. De scrunchie in mijn haar heb ik zelf gehaakt. De bodywarmer van Studio Mottainai die uit mijn tas steekt, is gemaakt van oude dekens en deed me denken aan hoe mijn bed er vroeger uitzag. Mijn oorbellen heb ik in een rommel-antiekwinkeltje gekocht in Italië.”

Meer over