PlusBezorgtest

De smaken zijn dik in orde bij Toko Sinar Mas

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Toko Sinar Mas.

Monique van Loon
Alles ligt in één bak, maar de smaak is in orde. Beeld Monique van Loon
Alles ligt in één bak, maar de smaak is in orde.Beeld Monique van Loon

Waar bestellen we?

Tot mijn grote vreugde heb ik begrepen dat er tegenwoordig rijen mensen (met en zonder bezorgkubus op de rug) voor de deur van Batavia in West staan, de Indonesische takeawayzaak waar ik vorig jaar zo enthousiast over schreef. Ik bestel er nog steeds regelmatig, al blijf ik tevens op zoek naar Aziatische pareltjes in andere delen van de stad. Zo kom ik op Toko Sinar Mas aan het Hoofddorpplein, ‘al 25 jaar in Amsterdam-Zuid een bekend adres voor Indonesische gerechten’.

Hoe ziet het menu eruit?

Eén woord: uitgebreid. Van Balinese dagmaaltijden tot complete rijsttafels tot tien personen en van roti kip tot Thaise viskoekjes en Japanse yakitori. Van alle markten thuis, dus. Ook word ik blij van de vele kleine bijgerechten; zo kun je ook ­louter een bakje emping of atjar bestellen. Of een hele spekkoek voor nog geen 14 euro. Yep, dit wordt lastig kiezen.

Rijden maar…

Pas na ruim een uur wordt de bestelling geleverd, maar dat blijkt te komen door een systeemstoring. Kan gebeuren. Alles is netjes verpakt, maar de gerechten voelen helaas niet meer heet aan.

Allereerst proef ik twee varianten van Menu Sinar Mas, hét item op de menukaart. Deze dagmaaltijd eet je desgewenst met rijst, bami of mihoen en wordt altijd geserveerd met sajur lodeh (groente in kokossaus), orak arik (geroerbakte groenten met ei), boontjes, tahu en een gekookt ei. Ook kies je zelf twee vleescomponenten. Dit alles voor slechts €11,50. Een heel nette prijs, zeker als je naar de hoeveelheid kijkt: die is zeer royaal.

Alle smaken zijn dik in orde, de ingrediënten zijn vers, de groenten knapperig en al het vlees – van de babi ketjap tot de ajam smoor – is mooi gegaard.

Ik heb eigenlijk maar één opmerking: het is jammer dat alles bij elkaar in één bak ligt. Zo lopen de smaken en de sausjes over en wordt de nasi goreng onderin bijvoorbeeld zompig. Dit is slim op te lossen door take­awaybakjes met een vakverdeling te gebruiken.

Wat proefde je nog meer?

De tempé ketjap (€6), een van mijn ­lievelingsgerechten uit de Indonesische keuken. De marinade is goed, maar het had van mij een tikje minder ver gebakken mogen worden – sommige stukjes zitten tegen het verbrande aan.

Ook de saté kip (€4,50 voor 3 stuks) had malser gekund, maar de pindasaus is ­sterrenwaardig. Verslavend lekker! De maiskoek (€2,50) en loempia (€2,50) zijn ­krokant en supervers. Vooral de groente­vulling van de loempia is beter dan bij menig concurrent. Wel had ik er een (chili)sausje lekker bij gevonden. Maar al met al: heerlijk gegeten, zeker voor deze prijs.

Op deze pagina vind je alle afleveringen van bezorgmaaltijden getest.

Toko Sinar Mas

Open ma-za 12.00 tot 20.00 uur (zo vanaf 16.00 uur)
Bestellen via Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats
Prijs €38,50 voor twee menu’s en vier losse gerechten
Aanrader Ja!

Meer over