PlusOpen tijdens corona

De Rutger Brandt Gallery had een goed jaar: ‘Mensen komen nu echt om iets te kopen’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Rutger Brandt (55) van Rutger Brandt Gallery heeft nog nooit zoveel klanten gehad die online kunst kopen.

Ella Santhagens
Rutger Brandt. Beeld Susanne Stange
Rutger Brandt.Beeld Susanne Stange

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Normaal gesproken hangt een tentoonstelling hier vijf weken, maar door de lockdown hing die van tekenkunstenaar Steffen Kern drieënhalve maand. De eind­datum was in december, maar doordat we eerst gesloten waren, heb ik die verlengd. Daarna waren we alleen op afspraak open. Tegenwoordig kunnen mensen weer spontaan langskomen. Iedereen draagt een mondkapje en houdt afstand van elkaar.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Ik heb me aangesloten bij een groot internationaal kunstplatform genaamd Artsy. Eigenlijk heb ik nog nooit zo’n goed jaar gehad als nu. Het is echt krankzinnig, door Artsy krijg ik de ene aanvraag na de andere. Ook ben ik aangenomen op de topbeurs voor de hedendaagse kunst in New York: The Armory Show. Die staat in september op het programma.”

Heeft u nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Ik ben meer aandacht gaan besteden aan onze Facebook- en Instagrampagina. We hebben gezorgd dat er elke dag wat gepost wordt. Ook hebben we een nieuwe website gemaakt die zich meer leent om goed naar de kunstwerken te kijken. Nu kunnen klanten inzoomen en zien ze hoe het aan de muur hangt. Zo krijgen ze een betere sfeerimpressie.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Het geeft me moed dat ik zie dat ik op een andere manier kunst kan verkopen. Ik merk dat mensen nog steeds behoefte hebben aan kunst en bereid zijn om die online aan te schaffen. Ook merk ik dat de mensen die nu naar de galerie komen alle aandacht hebben. Ze komen echt met de intentie om iets te kopen en wandelen niet zomaar binnen.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel verder wordt versoepeld?

“Als we helemaal gaan versoepelen, wil ik een heel grote opening met een hoop drank. Ik wil dat het binnen zo gezellig wordt dat de condens van de ramen druipt en mensen echt naar buiten moeten om een frisse neus te halen.”

Rutger Brandt Gallery

Bethaniënstraat 39

brandtgallery.com

Tips? open@parool.nl.

Meer over