Plus

De rijen ontbraken zaterdag op de Amsterdamse Parade

De Amsterdamse Parade beleefde gisteravond een van z'n minst bezochte weekenddagen van de laatste jaren. Regen hield de bezoekers weg. Zonde, want er valt deze editie veel leuks te zien.

Stefan Raatgever
Sander van de Pavert Beeld Hof Foto
Sander van de PavertBeeld Hof Foto

Een groengeverfde jongen imiteert een plant en begint gesprekken met passanten, de partner van Paul Haenen prijst vanaf een verhoginkje de voorstelling mét Dominee Gremdaat aan en aan de bar bestelt een hoogblonde dame een fles rosé.

Op het eerste gezicht is het een Parade-avond als alle anderen. Er ontbreekt echter één vertrouwd element: rijen. Op de beregende houten plankieren verdringen zich geen bezoekers voor Italiaans ijs, een patatje rendang of een plateautje oesters.

Vroege herfst
De vervanging van de zomer door een vroege herfst is de theaterfan blijkbaar iets te vlug gegaan. De Parade beleeft zaterdagavond een van z'n minst bezochte weekenddagen van de laatste jaren. Het geeft een desolate indruk aan het terrein waar de zweefmolen nu soms doelloos rondjes draait. Ook in de zalen is de weersverandering voelbaar.

Paul Haenen moet het aan het begin van de avond doen met 60 toeschouwers. Jules Deelder en zijn jazz-en blueskwartet niet veel later met slechts 35 man. "Zo lang er meer mensen zijn dan de band leden heeft, is het goed,'' constateery saxofonist Boris van der Lek droogjes.

Positieve blik
Hij heeft gelijk met zijn positieve blik. Wie een regenjas of paraplu uit de kledingkast opdiepte, profiteert van de geboden ruimte. Alleen de voorstelling Close To You zit vol. De live-therapiesessie van The Carpenters (Nee, Karen Carpenter is niet dood) is zonder twijfel een van de origineelste onderdelen van het Parade-programma.

Onder leiding van Dr. Phil-achtige tv-psycholoog (Stephanie Louwrier) kijken broer (Lowie van Oers) en zus (Wart Kamps) elkaar 34 jaar na het overlijden van de laatste diep in de ogen. De publieke divansessie loopt uit de hand als blijkt dat Richard Carpenter weer met het mierzoete muziekduo op wereldtournee wil. Dan wil de in 1984 aan anorexia bezweken Karen eerst eens even weten waarom Richard haar al die jaren verplichtte over Jambalaya ('Een vet kipgerecht nota bene!') te zingen.

Binnenstebuiten
Ook Sander van de Pavert keert met zijn Lucky Foundation Televisiegala de realiteit binnenstebuiten. De componist van de virtuoze afsluitfilmpjes van De Wereld Draait Door houdt een benefietgala voor het type Bekende Nederlander dat je steevast aantreft in de belpanels van precies dat soort tv-hulpacties. 'Help de slachtoffers van de ramp in Hilversum,' houdt Van de Pavert zijn publiek voor.

Hoe? Door hen hun stem terug te geven. Die hebben ze namelijk verloren in hun constante schreeuw om aandacht. Of zoals een KNO-arts het in een van Van de Paverts videomontages formuleert aan de hand van de casus van de sprakeloos geworden Wendy van Dijk: "Ze wilde zo graag van zich laten horen dat ze in het Goede Doelencircuit terechtkwam. Toen ze hier binnen werd gebracht had ze 32 goede doelen.''

Hoewel Van de Pavert zijn best doet als Martijn Krabbé-achtige tv-host, blijven de video's zijn grote kracht. Het hardst wordt er gelachen als zijn succesnummers, bioloog Freek Vonk en Koning Willy, op het grote scherm achter hem verschijnen.

Nederjazz
Bij Jules Deelder (73) is de stemming eveneens licht. Dat de oer-Rotterdammer naar 020 is afgezakt mag op zichzelf een wonder heten. Dat de dichter - als altijd hooggehakt en in strak gesneden kostuum - ook 'Parade maakt' voor zijn concert eveneens.

Het promotiewerk geschiedt wel op zijn geheel eigen wijze. Wie het kaartloket nadert, ziet even verderop Deelders boevenkop om de hoek van de tentingang. Voor iedere weifelende festivalganger heeft hij in vet Rotterdams dezelfde aansporing: 'Jaaaa hierooooo!'. Met de rug krom gebogen over zijn trommelvel, alsof hij al maanden non-stop zetelt op de volkomen ongemakkelijke Parade-bankjes, speelt hij vervolgens een prettig halfuurtje bluesy nederjazz.

Generatiegenoot Paul Haenen behoort juist tot het Parade-meubilair. Zijn vrolijke voorstelling is helaas vanavond al voor het laatst te zien in het Marten Luther Kingpark, maar bevat een handzame boodschap voor de bezoeker met regenchagrijn. Dominee Gremdaat roept zijn kudde op in het dagelijks leven meer aan zelfreflectie te doen. Hij sluit zijn preek actueel af: "Als u straks helemaal natregent omdat u uw paraplu bent vergeten: zoek de schuld eens bij jezelf!''

De Parade. Nog te zien: t/m 2 september in het Marten Luther Kingpark

Jules Deelder en zijn jazz-en blueskwartet moeten het doen met slechts 35 man Beeld ANP
Jules Deelder en zijn jazz-en blueskwartet moeten het doen met slechts 35 manBeeld ANP
Meer over