Bootyclassinstructeur Megan Khoop (vooraan): ‘Bewegen is een belangrijke stress relief.’

PlusReportage

De outdoor gym is een prima vervanger van de sportschool – ‘Buiten ben je je een stuk minder bewust van hoe je erbij staat’

Bootyclassinstructeur Megan Khoop (vooraan): ‘Bewegen is een belangrijke stress relief.’Beeld Ivo van der Bent

Zaktraining, touwtjespringen, squatten voor Kardashianbillen: de buitengym blijkt een prima vervanger van de sportschool. ‘Het geeft me een blij hoofd.’

Sara Luijters

Femme Gym, bootyclass, woensdag 18.00 uur, Erasmuspark.

Een tiental vrouwen staat in een ruime kring, klaar voor de bootyclass met de ronde billen van Kim ­Kardashian in het vizier. Iedereen draagt een headset, waarbij zowel de muziek – upbeat en poppy – als de aanwijzingen van instructeur Meghan Koop (26) te horen zijn. “Op deze manier zijn we niemand in de buurt tot last.”

Bootyclass is de laatste tijd heel populair, vertelt de Amerikaanse Koop. Het is een van de lessen die sportschool Femme Gym, ook nu alles weer open is, buiten blijft geven. De instructeur doet overdag onderzoek naar de effecten van (buiten)sporten bij mensen met chronische pijn, voor haar master human movement sciences aan de VU. “Bewegen heeft voor iedereen een gunstig effect op het immuunsysteem, maar het is ook een belangrijke stress relief; samen met andere mensen buiten zijn zorgt voor ontspanning.”

De ‘women only’-sportschool, trekt klanten aan die even divers zijn als de samenstelling van de buurt. Jong, senior, met hijab of zonder. HR-adviseur Eva Steenmans (29) blijft haar sportschool trouw, ook nu ze naar Zuid is ­verhuisd. “Ik pakte alles op wat ze tijdens corona hebben aangeboden, van online lessen tot de buitenlessen. Het geeft een silent disco-­gevoel, met die koptelefoons was het ook een beetje als uitgaan. Ik vind buitensporten sowieso heel fijn. De frisse lucht, wind, regen: ik geniet er altijd van. Ik merk dat ik die spiegels ook niet mis; buiten ben je een stuk minder bewust van hoe je erbij staat. Buiten sporten geeft me een blij hoofd en een fit lichaam.”

Thomas Vronen en Juul Claessen tijdens Citybootcamp in het Oosterpark. Beeld Ivo van der Bent
Thomas Vronen en Juul Claessen tijdens Citybootcamp in het Oosterpark.Beeld Ivo van der Bent

Citybootcamp, bootcamples, maandag 19.00 uur, Oosterpark.

Met uitzicht op het verlichte Hotel Arena, naast de reusachtige keien van de rotsfontein in het Oosterpark, geeft Fleur Tolmeijer (25) bootcamptraining. Overdag werkt ze als assistent accountant op een kantoor. “Sporten is mijn hobby, ik zit bij een triathlonvereniging, roei en heb veel ervaring met krachttraining. Sinds een jaar geef ik zelf bootcamplessen. Ik vind het leuk om andere mensen enthousiast te maken voor buiten sporten. Er ligt geen druk op de lessen, het belangrijkste is dat iedereen na een lange dag op kantoor met een voldaan gevoel en een lach naar huis gaat.”

Een dwergkeeshondje huppelt nieuwgierig rond in de kring van sporters. Ook hardlopers, wandelaars en fietsers doorkruisen de les, maar de bootcampers lijken niks op te merken, zo gefocust zijn ze. “Dit ging als kind een stuk makkelijker!” roept Thomas Vronen (27, strategieconsultant) lachend, terwijl hij Juul Claessen (25, digital marketeer) als kruiwagen laat voortbewegen.

“Ik heb twintig jaar aan waterpolo gedaan en toen ik daarmee stopte, kwam corona. Plotseling voerde ik geen reet meer uit; als ik aan het einde van de dag op mijn Apple Watch keek, had ik maar duizend stappen gezet. Een jaar geleden ben ik hier met bootcampen gestart en ik wandel nu elke dag een half uur. Sindsdien voel ik me veel beter en ben ik positiever.”

Voor Juul Claessen is dit de vijfde les. “Het buiten sporten past bij me, ik vind het leuk om te trainen met mijn lichaamsgewicht en met wat de omgeving te bieden heeft, zoals bankjes of trappen. ­Tijdens zo’n uurtje zweten maak ik mijn hoofd leeg en na afloop heb ik spierpijn op plekken waarvan ik niet wist dat daar spieren zaten. In de regen heb ik minder zin, maar ik móet gaan van mezelf. Na afloop voel ik me altijd lekkerder.”

Personal trainer Stijntje Bruijn (vooraan), Claudia Straatmans (blauwe muts) en Carla Stuurman-Bax (rechts hangend aan het rek).  Beeld Ivo van der Bent
Personal trainer Stijntje Bruijn (vooraan), Claudia Straatmans (blauwe muts) en Carla Stuurman-Bax (rechts hangend aan het rek).Beeld Ivo van der Bent

Personal training, vrijdag 9.45 uur, Diemerpark.

“Stoppen met lullen, soldaat Straatmans!” Stijntje Bruijn (49) traint op deze winderige ochtend vier dames, van wie er een haar 9-jarige dochter heeft meegebracht. Ze heeft studiedag en doet fanatiek mee met squats, touwtjespringen en planksessies. De vrouwen komen voor meer spiermassa – en dat je met buiten sporten meer calorieën verbrandt is mooi meegenomen.

Bruijn zelf viel vijf jaar geleden 30 kilo af. “Ik stopte met drinken, ongezond eten en sigaren over mijn longen roken, ging krachttraining doen en volgde een opleiding tot fitnessinstructeur.”

Twee jaar geleden hing ze haar baan als accountmanager in de media aan de wilgen en werd fulltime personal trainer. Meteen nam haar carrière een enorme vlucht. Corona speelde daarin zeker een rol, al zijn haar klanten absoluut niet van plan om nu de sportschool weer in te duiken. Cateraar Carla Stuurman-Bax (43): “De sportschool is voor mij een moetje, buiten voel ik meer vrijheid, het is speelser. Buiten trainen zie ik als een uitje, de omgeving is heel inspirerend.”

Dat Bruijn geen ‘strakke chick van 25 is’, werkt ook motiverend, zeggen de sporters. “Stijntje ­vertelde net nog dat ze gisteren is gezwicht voor Duvel en een bittergarnituur!” zegt trouwe klant Claudia Straatmans (54, hoofdredacteur tijdschrift Nouveau), die trouwens zweert bij buitensporten. “Ik boks ook in het Westerpark en zwem het hele jaar door in het buitenbad van het De Mirandabad.”

Na een afbeuloefening – de vrouwen worden zijwaarts, met elastieken om de benen, een zandheuvel op en af gestuurd – verzucht Straatmans dat ze morgen hoogstwaarschijnlijk met een trapliftje naar de wc gehesen moet worden. Hét moment voor een van Bruijns favoriete oneliners: “Niet huilen, mondhoekjes omhoog!”

Büsra Can (rechts): ‘Sinds ik buiten ben gaan sporten, slaap ik beter.’ Beeld Ivo van der Bent
Büsra Can (rechts): ‘Sinds ik buiten ben gaan sporten, slaap ik beter.’Beeld Ivo van der Bent

Bootcamp Tai, kickbokszaktraining, zaterdag 11.00 uur, ­Westerpark.

Voor de les begint begroet ­Mohamed Taibi alle deelnemers met een boks, hij kent iedere klant bij naam. Op deze koude februari-ochtend steken de sporters hem een hart onder de riem: “Goed gedaan, Mo! We gaan je missen!” Taibi deed mee aan het populaire tv-programma Kamp Van Koningsbrugge, maar werd helaas weggestemd door zijn medekandidaten. Hij kan er zelf niet te veel mee zitten. Nu heeft hij weer alle tijd om zich op zijn passie te storten: sportlessen geven in de buitenlucht, zeven dagen per week.

“Ik voetbalde jarenlang bij SDZ. Omdat ik niet zo groot ben, ging ik aan fitness en krachttraining doen om sterker te worden. Dat beviel me zo goed dat ik drieënhalf jaar geleden ben gestart met het geven van buitensportlessen. Ik wil mensen vooral plezier in sporten meegeven. Sporten zou voor iedereen een vast onderdeel van de agenda moeten worden.”

Büsra Can (26, student ontwikkelingspsychologie aan de VU) voert geconcentreerd de kickboksoefeningen uit. “Ik had last van slaapproblemen, maar sinds ik buiten ben gaan sporten slaap ik beter en ben ik veel fitter. De sfeer is altijd gezellig, dat is een van de redenen waarom ik geen les oversla, zelfs niet als het hagelt of stormt.”

Psycholoog Remi Verwey (25) doet drie tot vier keer per week mee aan de buitentrainingen van Bootcamp Tai. “Ik kwam bij Mo terecht toen alle sportscholen en zwembaden door corona sloten, en was meteen verkocht. Na een hele dag binnen werken is bewegen in de frisse lucht heerlijk en de lessen zijn altijd anders. Hier sporten was tijdens de lockdowns ook een manier om nog contact te hebben met andere mensen. Het is het lekkerste als het een beetje koud en zonnig is, zoals vandaag. Mij krijg je geen sportschool meer in!”

Femke de Lint (l) en Tosca Oude ­Weernink. Beeld Ivo van der Bent
Femke de Lint (l) en Tosca Oude ­Weernink.Beeld Ivo van der Bent

Vondelgym, Bootcamp Youngsters, woensdag 17.15 uur, Vondelpark.

De opkomst is laag vanmiddag. Dat heeft niks te maken met het feit dat dit een les is voor chaotische pubers, maar veel middelbare scholen hebben deze week de buitenlandreis. Trainer Martijn Rodijk (49) runt zijn sportbedrijf Njoyergy en geeft les bij Vondelgym aan de jeugd van 4 tot 17 jaar, van voetbalgym en crossfit tot bootcamp. “We gaan natuurlijk niet deadliften met die kleine kids, maar we leren ze wel op een speelse manier lol te krijgen in sport. Hoe jonger je de juiste technieken leert, hoe meer je eraan hebt in de rest van je leven.”

Nu de sportschool weer open is, blijft alleen de bootcamples buiten. “De elementen trotseren hoort bij deze les,” zegt Rodijk. “Al zijn niet alle pubers dat met me eens, toch komen ze meestal trouw opdagen. Toen ik zelf 16 jaar was, deed ik hele andere dingen. Sporten is voor deze generatie veel meer een onderdeel van hun levensstijl.”

Voor Tosca Oude Weernink (16, 4 vwo, Geert Groote College) en Femke de Lint (15, 3 vwo, St. Nicolaas Lyceum) is de les vandaag een soort personal training. Terwijl ze beheerst hun squats doen, sjokken twee leeftijdsgenoten voorbij met een blikje Heineken in de hand. Femke tenniste en roeide, maar

ze was klaar met het competitie-­element. “Fit blijven is wel belangrijk voor me. Ik merk ook dat ik meer concentratie heb tijdens een toetsweek als ik sport.” Tosca: “Ik tenniste ook, maar zocht naar iets fanatiekers, samen met andere ­jongeren.” Ze maakt haar eigen podcast ­Gezondere Jongere: “Het viel me op dat veel leeftijdsgenoten niet erg gezond leven. In de podcast praat ik met verschillende mensen die mij inspireren op sportgebied, zoals onze trainer Martijn. Sporten kan ook helpen tegen somberheid, wat door de coronacrisis veel voorkomt onder jongeren. Als ik zelf een stomme dag heb en ik ga bootcampen, voel ik me daarna meteen ­vrolijker.”

Deelnemers aan Mom in balance, met Saskia Grupe (roze) en Georgia Diamantopoulou (geel). Beeld Ivo van der Bent
Deelnemers aan Mom in balance, met Saskia Grupe (roze) en Georgia Diamantopoulou (geel).Beeld Ivo van der Bent

Mom in balance, zwangerschapswork-out, woensdag 18.30 uur, Vondelpark.

De les is net begonnen als Saskia Grupe (39, leidinggevende) arriveert. Snel zoekt ze een plekje op de brug bij de Emmalaan. Ze is 33 weken zwanger en heeft de grootste buik van de groep. “Dit wordt mijn tweede. Bij de vorige zwangerschap had ik mijn laatste sportles op de uitgerekende datum, ik beviel twee dagen erna. Als het me gegeven is, doe ik dat nu weer zo.”

Tijdens de strenge coronamaatregelen sportte de Mom in balancegroep binnen een aantal parkeervakken op veilige afstand van elkaar, net buiten het park. “Nu de maatregelen versoepeld zijn, mogen we het park gelukkig weer in. Ik kom altijd, ik zie het als een moment voor mezelf. En het is een goede manier om fit te blijven, ook na de bevalling.”

“Vorig jaar was er sprake van een corona-zwangerschapsboom. Het was drukker dan ooit,” zegt ­trainer Wendy Douma (48), zelf moeder van drie tieners. Voor aanvang informeert ze naar eventuele zwangerschapskwaaltjes. “Wendy is een soort goeroe op het gebied van zwangerschap en sporten,” zegt Grupe. Georgia Diamantopoulou (39, product insights manager) beaamt dat: “Wendy geeft goed, persoonlijk advies, ik vertrouw haar. Ik ben zwanger van mijn eerste kindje en wil voorzichtig zijn, maar ook blijven sporten. Hier leren we dat je niet zwak of ziek bent als zwangere, we hebben net gewoon tweehonderd squats gedaan.”

De fietstocht van haar huis in Nieuw-Sloten naar het Vondelpark ziet ze als een extra work-out. “Ik had vandaag hoofdpijn na een hele dag achter de computer, maar die is nu op slag verdwenen. Buiten sporten brengt je dichter bij de natuur, ook midden in de stad.”

Terwijl de vliegtuigen laag overvliegen en het begint te regenen en stormen, wijst Douma op de ontluikende sneeuwklokjes en krokussen. “Buiten sporten is goed voor het uithoudingsvermogen van zwangere vrouwen. Als je dit aankunt, kun je een bevalling ook aan!”

Meer over