Bezorgtest

De noedelsoep van Sapporo Ramen Sora: niet goedkoop, maar zó goed

Sapporo Ramen Sora. Beeld Monique Van Loon
Sapporo Ramen Sora.Beeld Monique Van Loon

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt wekelijks een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Sapporo Ramen Sora.

Monique van Loon

Waar bestellen we?

Amsterdammers die dol zijn op ramen, kennen vast Sapporo Ramen Sora. Deze succesvolle ramenshop begon ooit aan de Ceintuurbaan. Later volgden vestigingen aan de Albert Cuyp en de Marco Polostraat. De menu’s zijn vrijwel hetzelfde en ze bezorgen aan huis.

Wat biedt het menu?

Het is uiteraard noedelsoep wat de klok slaat, van tonkotsu shoyu ramen, een sterke, troebele bouillon getrokken uit varkensbotten, tot ‘eenvoudigere’ miso ramen. Dat woord staat tussen aanhalings­tekens, want de basis van dit gerecht, de bouillon, is allesbehalve simpel om te maken. Het is een ware kunstvorm en dat verklaart direct de hoge prijzen, tot €19,50 per soep. Je kunt je soep opleuken met extra toppings.

Rijden maar!

Na een half uur belt de bezorger aan. Veel plastic verpakkingen, maar de soep is daardoor gelukkig heelhuids door de Hollandse storm geraakt. Een tip voor als je bouillon wat is afgekoeld: warm ’m thuis nog kort op zodat de noedels er weer mooi zacht in worden. Voeg geen extra kokend water toe, daarmee verwater je de soep – en de smaak.

En hoe is die smaak?

Allereerst proef ik de tonkotsu shoyu ramen (€18,50). De varkensbouillon is alles waar ik op hoopte: diep en complex, lekker vettig, maar vooral volledig in balans. De hoeveelheid lijkt op het eerste oog weinig, maar door de machtige smaak is het meer dan genoeg. De noedels worden niet in Amsterdam gemaakt, maar geïmporteerd uit het Japanse Sapporo, de hoofdstad van Hokkaido, waar ze dat vreselijk goed kunnen.

De rest van de vulling is ook dik in orde: sojakiemen, bosui, wakame, nori en gebakken ui, en het fantastisch gegrilde varkensvlees speelt de hoofdrol.

Dat klinkt goed, en verder?

De vegetarische ramen met groente (€16,50) is totaal anders, maar niet minder lekker. Eveneens een rijke bouillon door de basis van miso (gefermenteerde sojabonenpasta), maar een stuk lichter en frisser. De toppings zijn nagenoeg hetzelfde als bij z’n broertje, al is de hoeveelheid kool een beetje overdadig.

Tot slot waag ik me aan de mini teriyaki chicken bowl (€7,50). Zelden at ik zulke malse kip (hoera, mét velletje!). De rijst is perfect gegaard en de mayonaise en teriyakisaus maken dat dit ultiem comfortfood is. Zeker voor deze prijs een uitstekende lichte maaltijd.

Restaurant Sapporo Ramen Sor
Open ma-zo 12.00 tot 21.00 uur
Bestellen via UberEats en Thuis­bezorgd

Prijs €42,50 voor twee soorten ramen en een chicken bowl
Aanrader Niet goedkoop, maar zo goed!

Meer over