PlusNet open

De nieuwe Buurtkringloop heeft meer te bieden dan spullen alleen

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: De Buurtkringloop.

Ilse Bijlstra
Een medewerker in de Buurtkringloop. Beeld Sophie Saddington
Een medewerker in de Buurtkringloop.Beeld Sophie Saddington

De stopcontacten voor de aquariums hangen nog aan de muur, verder verraadt niets dat in dit pand eerder een dierenwinkel zat. Het zaakje doet nu dienst als kringloopwinkel: De Buurtkringloop. ­Sophie van IJken (26) blaast hier niet alleen nieuw leven in kleding, speelgoed, servies en boeken (€0,20 tot €20), haar winkel fungeert ook als buurthuis.

Na een paar jaar te hebben gewerkt in de televisiewereld, ging Van IJken aan de slag als vrijwilliger bij Buurthulp Oost. Op een laagdrempelige manier hielp ze mensen uit de buurt met bijvoorbeeld hun financiën. Eerst een kopje koffie en een praatje, dan kijken wat zij kon betekenen. “Dat wil ik met de kringloopwinkel verbreden, door een plek te creëren voor iedereen uit de buurt.” Ze eindigde als derde bij het ondernemersprogramma Boost je Buurt en kreeg een geldprijs van €2500. Met dit bedrag, in combinatie met een crowdfundactie en eigen spaargeld, werd De Buurtkringloop een feit.

In het ruime pand kunnen ook rollators en rolstoelen makkelijk tussen de schappen manoeuvreren. Mensen uit de buurt kunnen allerlei spullen doneren. Na een keuring volgt een plekje in de winkel.

De kringloop heeft ook een maatschappelijke functie: met flexwerkplekken, een koffiehoek en workshops. Deze workshops, die buurtbewoners zelf organiseren, staan in het teken van duurzaamheid. “Zoals van restjes stof kledingstukken maken. Of apparaten die bij het grofvuil staan leren opknappen.”

Tips? open@parool.nl.

De Buurtkringloop

Javastraat 105-107

Meer over