PlusUitgelicht

De natuur neemt het over

Jan Pieter Ekker
null Beeld

In het non-fictieboek De wereld zonder ons (2007) beschrijft de Amerikaanse journalist Alan Weisman wat er zou gebeuren met de natuurlijke en bebouwde omgeving als mensen plotseling verdwenen. BetweenTwoHands – een kunstenaarsduo bestaande uit Erin Tjin A Ton en de Poolse Gosia Kaczmarek, beiden afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie – liet zich vorig voorjaar door het boek inspireren tot de interactieve, stop-motion animatie-installatie Ecognosis N52°21'40.4" E4°54'50.4", te zien in het Plein Theater op het Sajetplein.

Het project heeft nu, in opdracht van kunstinstelling Zone2Source, een tweede leven gekregen in Het Glazen Huis in het Amstelpark. BetweenTwoHands bouwde daar een woon- en slaapkamer van tweedimensionale, kartonnen meubels: Ecognosis N52°19’42 E4°53’34. Hierop worden stop-motion animaties van planten, insecten en microben (deels afkomstig uit het Amstelpark) geprojecteerd.

Ook met dit werk maakt BetweenTwoHands inzichtelijk dat de mens de natuur vernietigt door zich ermee te bemoeien. Tegelijkertijd willen de kunstenaars, door de schoonheid en intelligentie van de natuur te tonen, bezoekers doen realiseren dat natuur iets is wat gekoesterd moet worden.

De installatie Ecognosis N52°19’42 E4°53’34 is tot en met 16 januari dagelijks te bekijken, van buitenaf door de glazen gevels van Het Glazen Huis. Het werk is interactief: maak geluid en zie hoe de animatie reageert.

Meer over