Aldus

De Marktkantine verkoopt inboedel via veiling: ‘Het gebouw moest snel leeg’

Tot maandagavond kan iedereen bieden op de inboedel van de gesloten nachtclub De Marktkantine. Aanbieder Nick Vlielander (29) weet hoe en waarop.

Dylan van Eijkeren
De Budweiser-koelemmers van De Marktkantine worden geveild. Beeld BVA Auctions
De Budweiser-koelemmers van De Marktkantine worden geveild.Beeld BVA Auctions

Ik lees dat dit ‘een interessante veiling is voor enthousiaste thuisborrelaars: Jägermeister-koelers, Ola-koelkasten, Jack Daniels-flessenhouders, Bud-koelemmers, glaswerk en nachtclubmeubilair.’ Is thuisborrelen het nieuwe cafébezoek?

“Die indruk krijg ik wel een beetje. Veel van mijn vrienden hebben in de achtertuin iets creatiefs in elkaar geknutseld, een barretje, een zitje. Kun je het gezellig hebben ondanks corona.”

Is er veel interesse voor de spullen van De Marktkantine?

“Meer dan in die van een gemiddelde, anonieme verkoper. Ik zie vooral meer interesse van particulieren, want zo’n Budweiser-ijsbeker, die staat in bijna elke mancave leuk.”

De veiling verloopt via BVA Auctions maar uw bedrijf Exppro is de aanbieder, hoe gaat dat?

“Wij nemen de inboedel over van, zoals in dit geval, De Marktkantine, en onze taak is dan daar een nieuwe gebruiker voor te vinden, en wel zo groen mogelijk. We noemen het zelf producten met ervaring, want tweedehands klinkt zo, eh, tweedehands. We bieden het eerst aan via een veiling bij BVA, dan proberen we andere partijen. Soms gaan er zelfs kavels naar Afrika.”

Straks zit ik in een bar in Nairobi te staren naar een Tiger-ijskast uit De Marktkantine?

“Die kans is klein, maar de restjes van onze boedels kunnen er terechtkomen. Voor ons is het van belang dat spullen worden hergebruikt, niet afgedankt, dat is het idee.”

Is bieden ingewikkeld?

“Nee, je ziet meteen als je biedt de totaalprijs, inclusief opgeld en btw. Maar, let op, de veiling is online, de spullen staan in Oostvoorne. We willen zo circulair mogelijk zijn, maar het gebouw van De Marktkantine moest nou eenmaal snel leeg.”

Meer over