Aldus

De ‘Jeu de Boulevard’ in Nieuw-West loopt nu al storm

Nico de Nijs (50) miste in De Aker (Nieuw-West) een gezellige ontmoetingsplek. Nu gooi je er een balletje op de ‘Jeu de Boulevard’.

Tom Grosfeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Waarom jeu de boules?

“Het idee ontstond nadat ik terugkwam uit Moskou, daar woonde ik acht jaar met mijn vrouw en dochter. In het Gorky Park lagen jeu-de-boulesbanen waar regelmatig een bal­letje werd geworpen. Veel nationaliteiten, verschillende leeftijden en een bijzonder gezellige sfeer. Zoiets wilde ik ook in De Aker creëren.”

Dat ontbrak in de buurt?

“Veel bewoners vinden van wel. Nieuw-West wordt hip, met nieuwbouw, dure koffietenten, kunstexposities en literaire avonden. Maar daar gaan traditionele bewoners niet snel naartoe. Die zeggen: doe ons maar een jeu-de-boulesbaan. Steken we de barbecue aan, drinken we een biertje. Dat hebben we voor ogen.”

En toen kon het bouwen beginnen?

“Ja, nadat het plan was goedgekeurd door de bewonerscommissie. Bouwtechnisch kwam er meer bij kijken dan we dachten: een goede onderlaag, waterafvoer, bankjes voor toeschouwers. Uiteindelijk vonden we een partij die het voor een zacht prijsje kon leggen.”

Vorige week werden de banen offi­cieel geopend. Loopt het al storm?

“Ja, ik kijk nu vanuit mijn huis door het raam naar de baan en zie twee mensen heel genoeglijk een praatje maken en een balletje gooien. Het trekt senioren, dertigers en laatst was er zelfs een kinderfeestje. Het is ook een prachtige plek: op de Valuta­boulevard, omringd door bomen. We noemen het nu de Jeu de Boulevard.”

Kunt u zelf een beetje gooien?

“Ik ben wel fanatiek. Gisteren was ik aan het gooien, werd ik aangesproken door wat mannen van de Osdorpse petanquevereniging. Ze zeiden: die recreatieballen kunnen echt niet. Nu heb ik een professionele set.”

Meer over