Foodfestivalblog

De foodfestivals van deze zomer: van vegan tot burgers

Waar rook is, is een barbecue. De parken zijn ook deze zomer weer decor voor foodfestivals. Hier vullen we komende weken de buiken.

Louis Bollee

Fête du Champagne

Tijdens dit driedaagse bubbelbacchanaal zijn ruim honderd soorten champagne, crémant (mousserende wijn) en wijn te proeven. Dat wordt geen ordinair zuipfestijn voor de bourgeoisie: volgens de organisatoren moet het nieuwe buitenfestival echt romantisch voelen, ‘als het Franse boerenland in de zomer’. Als gebbetje kun je er ook druiven stampen.

28 t/m 30 juni, Rembrandtpark

Smaakboulevard

Aan de oever van de Sloterplas is op zondag 30 juni van 13.00 tot 20.00 uur het festival Smaakboulevard. Op het culinaire festival zijn kramen met wereldse gerechten, is er een speciale cultuurtent en zijn er kinderactiviteiten. Op de boulevard staan vooral lokale ondernemers, en is er aandacht voor lokale smaken en producten.

30 juni, Sloterplas

Trek
Rondreizend foodfestival Trek combineert de foodtrucks van de Rollende Keukens met de laisser-faire theatersfeer van De Parade. Rokende grills en livebandjes luiden lome zomeravonden in, die steevast worden afgesloten met vuurwerk. Trek gekregen van het borrelen aan de lange biertafels? Ruim dertig trucks leveren streetfood uit ­verschillende windstreken.

12 t/m 14 juli, Amstelpark

Trek Beeld -
TrekBeeld -

Street Food Festival

Verwacht een gevarieerd aanbod van foodtrucks met uiteenlopende gerechten zoals pokebowls, Surninaams, vegetarisch, biologische pizza’s, royale barbecue. Zand onder je voeten, muziek in je oren: . Let op: Dok Amsterdam heeft een nieuwe locatie en is naar Oost verhuisd.

13 en 14 juli, DOK Amsterdam

Kwaku

Kwaku, ooit begonnen als voetbaltoernooi voor jongeren, is een drukbezocht festival met de Surinaamse cultuur en keuken als hoofdschotel. Je struikelt er vier weekends achter elkaar vrolijk over de zwartgeschroeide kippenpoten en de Parbobiertjes, tot de zon ondergaat. Ondertussen klinkt er livemuziek: van traditionele Surinaamse muziek tot salsa.

13 juli t/m 4 augustus, Nelson Mandelapark

Kwaku festival Beeld Amaury Miller
Kwaku festivalBeeld Amaury Miller

Burger festival

Op het burgerfestival bij stadsstrand Dok kun je terecht voor klassiekers - zoals de hamburger en cheeseburgers - maar ook voor vegetarische varianten en bijvoorbeeld een sushi-burgers. Dj’s draaien hiphop, pop- en dance.

20-21 juli, DOK Amsterdam, Amsterdam-Oost

Vegan Food Festival

Op ‘gewone’ foodfestivals doet het groen al veelvuldig z’n intrede, maar op het Vegan Food Festival bestaat het menu van de ruim vijftig kramen echt alleen uit plantaardige hapjes. Niet bang zijn voor de sfeer: het ­culifeest trekt eerder frisse lijnzaadtwintigers dan grijs uitgeslagen natuurwinkel­bewoners aan.

27 en 28 juli, Flevopark

Vegan Food Festival Beeld KIRSTENVANSANTEN
Vegan Food FestivalBeeld KIRSTENVANSANTEN

Amsterdam Kookt

Hoge palmbomen, hangmatten, loungebanken om op te relaxen met deephouse muziek. Als dat je ding is, en je ook nog van eten houdt, ben je op Amsterdam Kookt aan het juiste adres. Naast foodtrucks vind je hier, een biertuin, kookworkshops en proeverijen.

2 t/m 4 augustus, Amstelpark

Ontbreekt jouw favoriet in de lijst? Stuur een tip naar stadsgids@parool.nl.

Meer over