PlusDe tafel van Grimm

De eerste echt lekkere sojamelk die ik heb geproefd

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: sojamelk uit eigen land.

Mara Grimm
null Beeld de nieuwe melkboer
Beeld de nieuwe melkboer

Elke keer als ik een pak melk zie, word ik onpasselijk. Dat komt doordat jaren geleden het verhaal rondging dat in elke liter koemelk een vingerhoedje pus zit. Inmiddels heb ik begrepen dat het een broodje aap is, maar het beeld van ontstoken koeienuiers heb ik nooit meer uit mijn hoofd kunnen krijgen. Boter, kaas en room gebruik ik nog gewoon in overvloed, zo hypocriet ben ik dan ook wel weer. Maar melk drinken, dat nooit meer.

Ik sta daarin niet alleen. Bijna iedere yup drinkt havermelk in zijn koffie. Dat leek misschien aanvankelijk de zoveelste trend voor de Rens Kroezen onder ons, maar plantaardige zuivel is hard op weg het nieuwe normaal te worden. De opmars van vegan kazen, yoghurts en zelfs boters is dan ook niet te stuiten. In de supermarkt blijft het schap plantaardige zuivel uitdijen.

Dat de Europese Unie eind vorig jaar producenten verbood alternatieven voor zuivel ‘zuivel’ te noemen, is een van de idiootste beslissingen die in 2020 genomen zijn. Zeker omdat vegetarische ham­burger en vegan worst wél gewoon zo mogen blijven heten. Enfin. Het geeft maar weer eens aan hoe machtig de zuivellobby is en hoe weinig ze in Brussel begrijpen van een duurzamer voedselsysteem.

Gelukkig gaat de ontwikkeling van plantaardige zuivel-die-dus-niet-meer-zo-mag-heten gewoon door. Sinds een maand of twee is zelfs de eerste sojamelk van Nederlandse bodem een feit. Hij werd ontwikkeld door De Nieuwe Melkboer.

Belangrijk detail: eigenaren Bart en Tom zijn telgen uit een melkveefamilie en hebben ook nog gewoon koeien. Waarom uitgerekend zij besloten ook plant­aardige melk te ontwikkelen? Omdat zij wél snappen dat de toekomst voor een groot deel bij plantaardige zuivel ligt, en omdat ze idealistisch zijn. Vandaar dat ze soja­bonen uit eigen land gebruiken en eindeloos bezig zijn geweest met het ontwikkelen van de perfecte smaak.

Het resultaat is de eerste echt lekkere sojamelk die ik heb geproefd. Logisch eigenlijk, want als iemand weet hoe goede melk moet smaken, zijn het de melkboeren wel.

Tip

Ook de eerste Nederlandse ­sojamelk proeven? De melk van De Nieuwe Melkboer wordt ­verkocht bij VkusVill in de ­Ferdinand Bolstraat. Bestellen via onlineboodschappenmarkt verzer.nl kan ook.

Meer over