PlusRecept van de dag

De eenhoorn heeft klaarblijkelijk ook keukenaspiraties

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie
Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw
Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Afgelopen week waren mijn dochter Ayla (4) en ik de festiviteiten voor deze week aan het bespreken. We zijn dan beiden jarig, dus de spanning loopt hoog op bij ons thuis. Nog voordat ik zelf over het t-woord was begonnen, vroeg ze me bloedserieus: “Papa, wil jij ook zo graag een eenhoorntaart?” Ik fietste bijna het Amsterdam-Rijnkanaal in van het lachen, maar zei op serieuze toon dat ik voor een rabarbercake zou gaan. Die kwam er niet, maar Ayla is vandaag jarig en dat vieren we wel met een eenhoorntaart.

Zelf heb ik geweldige herinneringen aan de taarten die mijn moeder vroeger voor mij bakte. Voetbalvelden, egels, snoephuisjes en dinosauriërs: elk jaar overtrof ze zichzelf. De basis was altijd een chocoladecake die ze dan in vorm sneed en waar ze van alles tegenaan plamuurde. Als ik de foto’s terugzie, ben ik nog steeds onder de indruk, maar sinds ik me heb verdiept in de eenhoorntaarten is er een nieuwe wereld voor me opengegaan.

Dat eenhoorns een ding waren, was me een paar jaar geleden al opgevallen toen ik een foute Spaanse badplaats binnenreed. Elk zwembad lag vol met opblaasbare exemplaren. Toch was het me ontgaan dat de eenhoorn ook keukenaspiraties had.

Wie een eenhoorntaart voor zijn dochter wil bakken, raakt verstrikt in een roze web van bloemige bloggers en zoete baktutorials die je precies vertellen hoe dat moet. Er is niet één filmpje, nee het zijn er duizenden. Er zijn zelfs kookboeken volgeschreven met eenhoornrecepten. Het gaat nergens over wat lekker is, maar de gouden hoorns, glitterfondant en regenboogcakes lijken veel te compenseren.

Ik heb mijn best in elk geval gedaan. Wellicht dat ik me inschrijf voor de Heel-Holland-bakt-een-Eenhoornverkiezing van volgend jaar. Of misschien is mijn dochter het dan ontgroeid en mag ik gewoon wat lekkers bakken, zoals deze rabarber-aardbeiencake.

Rabarber-aardbeiencake

Ingrediënten

200 gram basterdsuiker, plus 1 el. extra voor het fruit
200 gram boter, op kamertemperatuur
3 eieren
200 gram amandelmeel
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
3 el melk
150 gram aardbeien
150 gram rabarber

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de suiker, boter, eieren, het amandelmeel, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en de melk tot een dik en glad beslag. Snijd de rabarber in kleine blokjes en snijd de aardbeien in kwarten. Maak het fruit aan met een eetlepel suiker en spatel het voorzichtig door het beslag. Stort het cakebeslag in een goed ingevet bakblik. Bak de cake 45 minuten, dek ’m daarna af met aluminiumfolie; dit voorkomt dat de cake verbrandt. Bak de cake nog 15 minuten. Haal uit de oven en laat de cake afkoelen voordat je hem uit het blik haalt.

Meer over