Aldus

De Earsaver moet je oren verlossen van knellende mondkapjes

Niet iedereen vindt een mondkapje even lekker zitten. Ernst de Haas (61) van VanDerEng bedacht een oplossing: de EarSaver.

Alice Boothby
null Beeld

Moest het oor worden gered?

“Nou, ook wij kunnen ons niet onttrekken aan de misère van corona. Wij zijn een oer-Hollands bedrijf en leveren jaarlijks miljoenen polsbandjes en muntjes voor festivals. Dat gaat dit jaar natuurlijk niet op.”

De meeste mondkapjes zitten niet heel comfortabel. Wanneer dacht u: daar zit nog best een aardig ­businessidee in?

“Op sociale media regende het klachten dat mondkapjes knellen achter de oren. Toen dachten we: kunnen wij daar niet iets aan doen? We hebben een vernuftig verlengstukje bedacht om de elastiekjes van het mondkapje in te haken. Voor ons is het business as usual: we maken een ontwerp, printen het met een 3D-printer en spuiten vervolgens vloeibaar kunststof in een matrijs. Het personeel heeft verschillende versies getest en uiteindelijk hebben we het ideale ontwerp gevonden.”

Een stukje plastic dus.

“Volledig recyclebaar. We kunnen het ook van olifantengras maken, dat is een snelgroeiende, taaie grassoort. Als je daar biologische lijm aan toevoegt, kun je het spuitgieten in een mal. Je zou zelfs die EarSaver bij het gft-afval kunnen weggooien als de coronacrisis voorbij is.”

Heeft de consument er al oren naar?

“Het is leuk om iets nieuws te bedenken, maar we gaan er niet rijk van worden. Het is te hopen dat minister Hugo de Jonge zegt: doe ons maar een hele voorraad EarSavers voor het ministerie.”

Zit het nou lekker, zo’n stukje plastic in de nek?

“Ik ben al dertig jaar kaal. Dat gaat op een gegeven moment een beetje smetten. Maar als je haar hebt, heb je daar geen last van.”

Meer over