Aldus

De digitale Hortuswandeling: ‘Er is elke dag iets anders te zien’

Voor wie geen winterbloeier wil missen, heeft de Hortus elke donderdag een digitale wandeling. Coördinator Freek van Kessel (32) vertelt.

Noor Lagendijk
null Beeld

Een zegen voor vaste Hortus­gangers?

“Ook in de winter bloeit er van alles en dat willen we de mensen niet onthouden. Elke week filmt een gids via Zoom wat hij ziet en vertelt hij wat over de geschiedenis en zijn expertise. De ene week kan het over bomen gaan, de andere over tropische planten. Het leuke van de Hortus is dat er elke dag iets anders is te zien.”

De planten staan er steeds anders bij?

“Ja, en we hebben meer dan vierduizend soorten planten. Dus elke week bloeit er iets anders. Sommige planten hebben de tactiek om ver voor de zomer te bloeien, om concurrentie te vermijden. Deze week was dat de winterheliotroop.”

Geen mens in de botanische tuinen; komen de planten nu tot rust?

“Planten kunnen stress ervaren, bijvoorbeeld door te weinig water of door aanraking. Bij ons mogen bezoekers de planten nooit aanraken, want ze kunnen ook giftig zijn. Alleen in ons Kaslokaal nodigen we mensen uit om planten te ruiken en te proeven. Die planten doen het nu wel uitzonderlijk goed.”

Wie weet werken jullie wandelingen ook voor mensen stressverlagend.

“Ik maak zelf veel ommetjes, maar op een gegeven moment heb je het rondje om je eigen flat wel gezien. Het is heerlijk even ergens naar te luisteren. De wandelingen zijn van 12 tot 13 uur; dat breekt de werkdag een beetje.”

Hoe kun je mee ‘wandelen’?

“Via onze website betaal je 2,50 euro, daarna krijg je een Zoomlink. Er is beperkt plek in verband met de kwaliteit en interactie die we willen behouden. Voor morgen maken we extra plekken vrij.”

Meer over